1ο Kalamata Mountain Run στον Ταϋγετο, σε Βέργα και Καλάθι

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας διοργανώνει στις 19 Μαΐου 2024 το 1o Kalamata Mountain Run στο οποίο περιλαμβάνονται 2 αγώνες ορεινού τρεξίματος και συγκεκριμένα: Kalathi Trail 25 χλμ. (+ 1.500 μ.) και Verga Race 7 χλμ. (+ 260m).

Τόπος διεξαγωγής

Το Kalamata Mountain Run ενώνει τη θάλασσα με το βουνό και την Καλαμάτα με τον Ταΰγετο. Τόπος διεξαγωγής είναι το όρος Καλάθι (1.340μ) που βρίσκεται δίπλα στην Καλαμάτα και το οποίο ξεκινά από τη θάλασσα δυτικά και ενώνεται ανατολικά με τον Ταΰγετο. Πρόκειται για ένα βουνό με απίστευτες εναλλαγές τοπίου, άγνωστο στον περισσότερο κόσμο, το οποίο όμως προκαλεί μεγάλη έκπληξη και θαυμασμό στον ανυποψίαστο επισκέπτη. Παραδοσιακοί οικισμοί, το βασίλειο των κατασκευών της πέτρας, δάση και αλπικά λιβάδια, μυστηριώδεις πέτρινες αψίδες, ο περίφημος και καλά κρυμμένος κρατήρας, η ανεμπόδιστη θέα της θάλασσας και του Ταϋγέτου είναι μερικά από τα στοιχεία των διαδρομών του Kalamata Mountain Run.

Διαδρομές Αγώνων

Στο Καλάθι υπάρχει ένα δίκτυο μονοπατιών το οποίο ξεκινά από τους οικισμούς της Βέργας και την Καλαμάτα, ανεβαίνει και αναπτύσσεται ψηλά στο βουνό για να συνεχίσει στον κεντρικό όγκο του Ταϋγέτου. Το Καλάθι αποτελεί και μια πεζοπορική πύλη εισόδου στον Ταΰγετο. Σε αυτό το δίκτυο διαδρομών θα διεξαχθούν οι δύο αγώνες του Kalamata Mountain Run.

Ο αγώνας «Kalathi Trail» απόστασης 25 χιλιομέτρων με θετική υψομετρική τα 1.474 μέτρα, ξεκινάει από το επίπεδο της θάλασσας και φτάνει μέχρι τα 1.316 μέτρα. Πρόκειται για μια διαδρομή απαιτητική, δύσκολη, τεχνική, με μαγευτική θέα η οποία κινείται στο μεγαλύτερο τμήμα των μονοπατιών του βουνού. Απαιτεί καλή φυσική κατάσταση, είναι εκτεθειμένη σε απότομες αλλαγές του καιρού στα ψηλότερα σημεία και απευθύνεται σε καλά προπονημένους δρομείς, με ανάλογη εμπειρία ορεινών αγώνων.

Ο αγώνας «Verga Race» απόστασης 7 χιλιομέτρων με θετική υψομετρική τα 260 μέτρα, απευθύνεται σε όλους και θεωρείται ιδανικός για την εισαγωγή σε ορεινό αγώνα.

Περιγραφή Αγώνων

Και οι δυο αγώνες έχουν αφετηρία την παραλία της Καλαμάτας. Στα πρώτα μέτρα η διαδρομή ακολουθεί έντονη ανηφορική πορεία σε ασφαλτόδρομο και συνεχίζει μέσο πέτρινου μονοπατιού ήπια για 3,5χιλ. μέχρι τον οικισμό της Κάτω Βέργας (υψ. 316μ). Εδώ ο αγώνας «Verga Race» κάνει αναστροφή και επιστροφή.

Ο αγώνας «Kalathi Trail» συνεχίζει στο παλιό πέτρινο κεντρικό μονοπάτι (καλντερίμι) που μετά από 3χιλ. και περνώντας μέσα από καλλιέργειες με ελιές, ξερολιθιές και παλιά πέτρινα αλώνια. οδηγεί στον εντυπωσιακό οικισμό της Άνω Βέργας (υψ. 890μ.). Συνεχίζοντας σε πέτρινο μονοπάτι και ανεβαίνοντας σε ακόμα μεγαλύτερο υψόμετρο η διαδρομή μπαίνει σε πυκνό δάσος με πεύκα και έλατα όπου μετά από 3χιλ. συνεχούς ανηφορικής πορείας φτάνει και στο μέγιστο ύψος της, στα 1.316 μέτρα.

Πλέον το τοπίο έχει αλλάξει. Η επικράτεια της πέτρας (ξερολιθιές, αλώνια, καλύβες και στέρνες) εναλλάσσεται με το δάσος, τα ξέφωτα και τα βοσκοτόπια έως ότου αντικρύσουμε μπροστά μας τον μεγαλοπρεπή Ταΰγετο όπου εδώ μας αποκαλύπτει μια άγνωστη σε πολλούς πλευρά του. Κατεβαίνοντας οι εκπλήξεις συνεχίζονται, περνώντας κάτω από βράχους, μενίρ και ντολμέν, σαν να είναι βγαλμένα κατευθείαν από τον κόσμο του Αστερίξ και του Οβελίξ φτάνουμε στη μεγαλύτερη έκπληξη που είναι ο «Κρατήρας». Πρόκειται για ένα γεωλογικό βύθισμα 60 μέτρων και έκτασης 40 στρεμμάτων του οποίου την ύπαρξη και το μέγεθος είναι αδύνατο να υποψιαστείς παρά μόνο όταν βρεθείς στο χείλος του και αρχίσεις να κατεβαίνεις(κλίση 40%) τις απότομες πλαγιές του.

Βγαίνοντας από τον «Κρατήρα» (επίσης κλίση 40%) η διαδρομή επιστρέφει από διαφορετική διαδρομή στην Άνω Βέργα ακολουθώντας μονοπάτι με πετρόχτιστα τμήματα, πεζούλες και σημεία με σάρα. Από εκεί έως τον τερματισμό ακολουθείται η ίδια διαδρομή με αυτή της ανάβασης αλλά πάντα με τη συνοδεία πανοραμικής θέας προς τον Μεσσηνιακό κόλπο όπου περνώντας τη γραμμή τερματισμού οι αθλητές έχουν την ευκαιρία να δροσιστούν στα καταγάλανα νερά της παραλίας της Καλαμάτας.

Προσεχώς θα δημοσιευτεί η προκήρυξη και θα ανακοινωθεί το άνοιγμα εγγραφών του αγώνα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ