Πονοκέφαλοι: Πώς συνδέονται με τους πόνους στον αυχένα – Νέα μελέτη

Ερευνητές εντόπισαν ενδείξεις για τη σύνδεση των μυών του αυχένα με τους πρωτογενείς πονοκεφάλους, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής.

Τα αίτια των πρωτογενών πονοκεφάλων δεν έχουν ακόμη κατανοηθεί πλήρως. Οι πιο συνηθισμένοι είναι οι πονοκέφαλοι τάσης και οι ημικρανίες. Ερευνητές εξέτασαν με μαγνητική τομογραφία τη σχέση μεταξύ των τραπεζοειδών μυών και των πρωτογενών διαταραχών πονοκεφάλου.

Η μελέτη για τους πονοκεφάλους

Στη μελέτη συμμετείχαν 50 άτομα, κυρίως γυναίκες, ηλικίας 20-31 ετών. Από αυτά, 16 είχαν κεφαλαλγία τάσης, 12 κεφαλαλγία τάσης και ημικρανία, ενώ τα υπόλοιπα 22 ήταν υγιή.

Απεικονιστικές εξετάσεις έδειξαν ότι οι μύες του αυχένα εμπλέκονται συχνά σε πρωτογενείς πονοκεφάλους, όπως ο πόνος στον αυχένα στην ημικρανία ή στην κεφαλαλγία τάσης.

«Οι ποσοτικοποιημένες φλεγμονώδεις αλλαγές στους μύες του αυχένα συσχετίστηκαν σημαντικά με τον αριθμό των ημερών που οι ασθενείς είχαν πονοκέφαλο και με την παρουσία υποκειμενικά αντιληπτού πόνου στον αυχένα», τόνισε ο Νίκο Σόλμαν, ειδικευόμενος στο Τμήμα Διαγνωστικής και Επεμβατικής Ακτινολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ουλμ στη Γερμανία και στο Τμήμα Διαγνωστικής και Επεμβατικής Νευροακτινολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Rechts der Isar στο Μόναχο.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι μη επεμβατικές θεραπευτικές επιλογές που στοχεύουν απευθείας στο σημείο του πόνου στους μύες του αυχένα θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές και ασφαλέστερες από τα συστηματικά φάρμακα.

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ