Ο ΠΣΦ εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για τη συνέντευξη του νέου Προέδρου του ΕΟΦ

Ο  Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων (ΠΣΦ) εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του, για τη συνέντευξη του νέου  Προέδρου του ΕΟΦ κυρίου Ευ. Μανωλόπουλου σε εφημερίδα του  Σαββατοκύριακου, στην οποία καταφέρεται αναίτια ενάντια στον κλάδο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Φαρμακαποθηκάριων  ο κ. Μανωλόπουλος, χαρακτηρίζει τις παράλληλες εξαγωγές ως τον «σοβαρότερο λόγο των ελλείψεων» και ως «μάστιγα» που «υποχρεώνει την πολιτεία μέσω του ΕΟΦ να λαμβάνει μέτρα απαγόρευσης αυτής της πρακτικής για να προασπίσει το δημόσιο και το κοινωνικό συμφέρον», ενώ εν συνεχεία προσθέτει: «Το ελεύθερο εμπόριο δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για να ακολουθούνται τέτοιες κερδοσκοπικές και κοινωνικά ανάλγητες πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών με αποκλειστικό σκοπό το αθέμιτο κέρδος».

Κατόπιν αυτών η ανακοίνωση συνεχίζει ως εξής: «Δηλώνουμε κατηγορηματικά τα εξής:

1. Μάστιγα αποτελεί η διαχρονική άγνοια των νόμων και των κανόνων και η ad-hoc επίκλησή τους, καθώς και ο συνεχής διασυρμός της χώρας πανευρωπαϊκά, λόγω των αυθαίρετων και ατεκμηρίωτων (κατά την Ε.Ε.) αποφάσεων του Οργανισμού.

2. Ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με έρευνα της ΕΕ οι παράλληλες εξαγωγές δεν αποτελούν αιτία ελλείψεων, αλλά αντίθετα μέρος της λύσης του προβλήματος, γι’ αυτό και επί πανδημίας το πρώτο μέτρο που ζητήθηκε ήταν η άμεση άρση όλων των περιορισμών κατά των εξαγωγών από όλα τα κράτη μέλη. Αυτό θα το είχε διαπιστώσει η Ελληνική κοινωνία αν ο ΕΟΦ δεν καθιστούσε αδύνατες τις παράλληλες εισαγωγές για τις Ελληνικές  φαρμακαποθήκες, προστατεύοντας άλλα συμφέροντα πέραν του Δημοσίου… Άλλωστε τα οφέλη του παράλληλου εμπορίου καρπούται η χώρα μας, έστω  και σε χαμηλό βαθμό, μέσω της θυγατρικής του ΕΟΦ, του ΙΦΕΤ,  εισάγοντας  φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη προς κάλυψη των Ελλήνων ασθενών(πρόσφατο παράδειγμα εισαγωγή OZENPIC).

3. Επαναλαμβάνουμε τις ερωτήσεις που είχαμε απευθύνει και στην  προηγούμενη διοίκηση του Οργανισμού και οι οποίες φυσικά παραμένουν αναπάντητες:

Ποιον έλεγχο πραγματοποίησε ο ΕΟΦ για να προβεί σε απαγόρευση εξαγωγών στις 27/7/23; Ποια συμφέροντα προστατεύονται με την επί εννέα έτη (προσωρινή ..πάντα) απαγόρευση εξαγωγής εμβολίων;

Ποια συμφέροντα προστατεύονται με την προσωρινή απαγόρευση 54 σκευασμάτων με πλήρη επάρκεια γενοσήμων στην Ελληνική αγορά;

Τεκμαίρεται ή όχι από τα αποθέματα των χονδρεμπόρων η υπέρ-επάρκεια σε πάνω από 100 σκευάσματα της λίστας των υπό απαγόρευση σκευασμάτων ;

4. Προτρέπουμε τον αξιότιμο κύριο Πρόεδρο του ΕΟΦ να είναι άκρως  προσεκτικός όταν αναφέρεται στα μέλη του Συλλόγου μας. Χαρακτηρισμοί οι  οποίοι προσβάλουν την υπόληψη των επιχειρήσεών μας αλλά και τους χιλιάδες εργαζομένους μας, δέον όπως, αποφεύγονται. Καλό θα ήταν  να ενημερώνεται σφαιρικότερα και αντικειμενικότερα στο μέλλον, και να μην προβαίνει σε σχόλια που αδικούν ένα ολόκληρο κλάδο, προτού τουλάχιστον  ακούσει τους εκπροσώπους του. Επίσης τον προτρέπουμε να διαβάσει έρευνα που διεξήχθη σε 12 χώρες της ΕΕ , εκ των οποίων οι έξι παρουσιάζουν πολύ  μεγαλύτερη εξαγωγική δραστηριότητα από την Ελλάδα.

Η εν λόγω έρευνα (https://affordablemedicines.eu/wp-content/uploads/2020/01/Causes-of-supply-disruptions-across-Europe_GIRP-July-20192.pdf ), καταγράφει τις αιτίες των ελλείψεων σε αυτές τις χώρες, όπως αναφέρθηκαν από τις εθνικές αρχές (δηλαδή από τα Υπουργεία Υγείας και  τους αντίστοιχους με τον ΕΟΦ  Οργανισμούς) και στην οποία αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι παράλληλες εξαγωγές δεν αποτελούν αιτία ελλείψεων.»

Και η ανακοίνωση καταλήγει:

«Παρακαλούμε τον αξιότιμο κο Πρόεδρο του ΕΟΦ να είναι άκρως προσεκτικός στο μέλλον όταν αναφέρεται στα μέλη του συλλόγου μας!»

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ