Καρκίνος του θυρεοειδούς: Το παράξενο σύμπτωμα που ασθενής και γιατροί αγνοούσαν για μήνες
Μια γυναίκα την οποία είχε προσβάλλει ο καρκίνος του θυρεοειδούς παρέμεινε αδιάγνωστη για μήνες, ενώ εμφάνισε εξαιρετικά ασυνήθιστα συμπτώματα. Πρόκειται για μια 54χρονη γυναίκα, η οποία αρχικά αγνόησε το σύμπτωμά της ως κάτι πολύ αβλαβές.
Πολλές φορές τα συμπτώματα του θυροειδή μπορεί να μην είναι εμφανή.Μάλιστα έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που ήταν ασυνήθιστη, η συμπτωματολογία με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η διάγνωση.
Η 54χρονη από τη Μαλαισία υπέφερε από χρόνιο βήχα για έξι μήνες προτού τελικά διαγνωστεί με όγκο στον θυρεοειδή αδένα της. Ούτε η ίδια έδωσε αρχικά σημασία στον επίμονο βήχα της, αλλά ζήτησε βοήθεια όταν άρχισε να βήχει αίμα.
Υποβλήθηκε σε πολυάριθμες εξετάσεις προτού οι γιατροί ανακαλύψουν ότι είχε διόγκωση του θυρεοειδούς, που τους ώθησε να κάνουν βιοψία του αδένα για να τους οδηγήσει σε ενδεχόμενη διάγνωση θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς.
Η περίπτωση της γυναίκας, η οποία παρέμεινε ανώνυμη, δημοσιεύτηκε στο American Journal of Case Reports. Οι γιατροί έγραψαν ότι η αιμόπτυση είναι μια ασυνήθιστη εμφάνιση θηλώδους καρκίνου του θυρεοειδούς στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και απαιτεί υψηλό δείκτη υποψίας και ολοκληρωμένη αξιολόγηση για την τελική διάγνωση.
Είναι συχνά παρούσα σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, βρογχίτιδα και πνευμονία. Ωστόσο, η γυναίκα δεν είχε πυρετό, δύσπνοια ή άλλα συμπτώματα. Επίσης, δεν είχε ιστορικό έκθεσης σε ακτινοβολία -παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του θυρεοειδούς -αλλά ούτε και συγγενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς.
Οι γιατροί επίσης δεν βρήκαν πρήξιμο στον αυχένα ή εξογκώματα. Κατά την εξέτασή της, οι γιατροί βρήκαν ότι ο θυρεοειδής λειτουργούσε κανονικά, ενώ η ασθενής δεν είχε καμία δυσκολία στην αναπνοή.
Πραγματοποιήθηκαν και πρόσθετες εξετάσεις, χωρίς ωστόσο να βρεθεί κάτι σημαντικό. Δεν υπήρχαν σημάδια λοιμώξεων και όλες οι αιματολογικές της εξετάσεις έδειξαν φυσιολογικά αποτελέσματα. Το τεστ λειτουργίας του θυρεοειδούς, μια σειρά εξετάσεων που χρησιμοποιήθηκαν για τον έλεγχο της λειτουργίας του θυρεοειδούς, ήταν όλα φυσιολογικά.
Η εξέταση που έδειξε τον καρκίνο του θυρεοειδούς
Τελικά, οι γιατροί πραγματοποίησαν αξονική τομογραφία της περιοχής μεταξύ της κοιλιάς της και της βάσης του λαιμού για να διερευνήσουν την αιτία της αιμόπτυσης.
Οι εικόνες αποκάλυψαν ότι η αριστερή πλευρά του θυρεοειδούς της 54χρονης ήταν διευρυμένη και είχε έναν όζο -ή εξόγκωμα- και ασβεστώσεις, οι οποίες είναι μικρές κηλίδες ασβεστίου στον όζο, χαρακτηριστικό του καρκίνου. Παρατηρήθηκε επίσης ότι ο θυρεοειδής της συμπίεζε μερικώς την τραχεία.
Αυτό ώθησε τους γιατρούς να κάνουν υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς, ο οποίος αποκάλυψε περισσότερα οζίδια, οδηγώντας την ιατρική ομάδα να πραγματοποιήσει βιοψία των όγκων.
Όταν πρόσθετες εξετάσεις αποκάλυψαν ότι τα εξογκώματα ήταν καρκινικά, η γυναίκα αφαίρεσε ολόκληρο τον θυρεοειδή της λόγω του μεγάλου μεγέθους του όγκου και της υποψίας ότι ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί σε γύρω περιοχές.
Μετά τη χειρουργική επέμβαση, η ασθενής έλαβε δύο κύκλους θεραπείας με ραδιενεργό ιώδιο, η οποία χρησιμοποιείται για την καταστροφή οποιουδήποτε ιστού του θυρεοειδούς έχει μείνει πίσω μετά την επέμβαση. Η θεραπεία λαμβάνεται με από του στόματος κάψουλα και στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς δεν χρήζουν νοσηλείας.
Ορισμένες έρευνες ανέφεραν ότι ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι μία από τις σπάνιες αιτίες ενός βήχα με αίμα και οι γιατροί σε αυτήν την περίπτωση πιστεύουν ότι προκλήθηκε από την εισβολή του θυρεοειδούς στην τραχεία.
Ο θυρεοειδής, η λειτουργία του και ο καρκίνος του θυρεοειδούς
Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας στο μπροστινό μέρος του λαιμού που είναι υπεύθυνος για την παραγωγή ορμονών που ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί την ενέργεια. Οι ορμόνες που παράγονται από τον θυρεοειδή επηρεάζουν σχεδόν κάθε όργανο του σώματος και ελέγχουν πολλές από τις πιο σημαντικές λειτουργίες του σώματος.
Ο καρκίνος του θυρεοειδούς μπορεί να μην προκαλεί συμπτώματα στην αρχή, αλλά καθώς ο καρκίνος μεγαλώνει μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο στον λαιμό, αλλαγές στη φωνή, δυσκολία στην κατάποση, ένα οζίδιο που μπορεί να γίνει αισθητό μέσω του δέρματος στο λαιμό και πόνο στον αυχένα και το λαιμό.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς με πιο συνηθισμένο τον θηλώδη καρκίνο. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά πιο συχνά εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας 30 έως 50 ετών.
Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να διαγνωστούν με καρκίνο του θυρεοειδούς, καθώς οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να σχετίζεται με τα οιστρογόνα, την ορμόνη που υπάρχει σε υψηλότερα επίπεδα στις γυναίκες. Η έκθεση στην ακτινοβολία και οι κληρονομικές γενετικές παθήσεις είναι επίσης παράγοντες κινδύνου.
Η θεραπεία για τον θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς περιλαμβάνει αφαίρεση μέρους ή ολόκληρου του θυρεοειδούς, θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο, ορμονοθεραπεία και εξωτερική ακτινοθεραπεία.
Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εκτιμά ότι φέτος στις ΗΠΑ θα υπάρξουν περίπου 43.720 νέες περιπτώσεις καρκίνου και περίπου 2.120 θάνατοι. Το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης για τον θηλώδη καρκίνο του θυρεοειδούς που έχει εξαπλωθεί εκτός του θυρεοειδούς σε κοντινές δομές είναι 99%, αλλά ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και τη γενική υγεία του ασθενούς.
Πηγή: oloygeia.gr
Επιθανάτιες εμπειρίες: Η απίστευτη ιστορία ασθενούς έκανε έναν καρδιολόγο να τις πιστέψει!
Τρέξιμο: 5 τρόποι να προστατέψετε τα γόνατά σας που προτείνουν οι ειδικοί του Κλίβελαντ