Γιατί έχουμε φαγούρα και πώς μπορούμε να σταματήσουμε το ξύσιμο; Νέα μελέτη λύνει το μυστήριο
Η φαγούρα είναι ένα κοινό σύμπτωμα διαφόρων δερματικών παθήσεων, αλλά το γιατί συμβαίνει αυτό ήταν για πολύ καιρό ασαφές. Μέχρι τώρα, καθώς οι ερευνητές φέρεται να κατάφερναν να λύσουν αυτό το ιατρικό μυστήριο.
Μια νέα μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ μπορεί να προσφέρει κάποιες απαντήσεις και ανακούφιση για τους ασθενείς με έκζεμα, μια φλεγμονώδη δερματική πάθηση που επηρεάζει πάνω από 31 εκατομμύρια Αμερικανούς.
Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη στο περιοδικό Cell, έδειξαν ως ένοχο τον «Staphylococcus aureus», ένα κοινό βακτήριο που βρίσκεται στο δέρμα.
«Εντοπίσαμε έναν εντελώς νέο μηχανισμό πίσω από τη φαγούρα – το βακτήριο Staph aureus, το οποίο βρίσκεται σχεδόν σε κάθε ασθενή με τη χρόνια πάθηση της ατοπικής δερματίτιδας (έκζεμα). Δείχνουμε ότι η φαγούρα μπορεί να προκληθεί από το ίδιο το μικρόβιο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο συγγραφέας Isaac Chiu, αναπληρωτής καθηγητής ανοσολογίας στο Ινστιτούτο Blavatnik της σχολής.
Η μελέτη
Σε εργαστηριακά ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το βακτήριο προκάλεσε έντονη φαγούρα ενεργοποιώντας μια πρωτεΐνη που ονομάζεται V8, η οποία είναι υπεύθυνη για την αποστολή των αισθήσεων αφής στον εγκέφαλο και την πρόκληση του αισθήματος του πόνου, της θερμότητας και της φαγούρας.
Η ίδια πρωτεΐνη παίζει επίσης βασικό ρόλο στην πήξη του αίματος. Έτσι, οι ερευνητές υπέθεσαν, ότι ίσως τα αντιπηκτικά φάρμακα θα μπορούσαν να αποτρέψουν αυτή τη διαδικασία από το να συμβεί. Και δούλεψε.
Περαιτέρω δοκιμές σε ανθρώπινα κύτταρα έδειξαν παράλληλα αποτελέσματα. Δείγματα δέρματος από ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) απέδωσαν υψηλότερο επιπολασμό του «Staphylococcus aureus» και επίπεδα V8 σε σύγκριση με το υγιές δέρμα.
Τώρα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αντιπηκτικά φάρμακα, τα οποία ικανοποίησαν τη φαγούρα των τρωκτικών, θα μπορούσαν να γίνουν ο κανόνας για τη θεραπεία του δυσάρεστου συμπτώματος στους ανθρώπους.
«Η φαγούρα μπορεί να είναι αρκετά εξουθενωτική σε ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες δερματικές παθήσεις», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Dr. Liwen Deng.
Αλλά το ξύσιμο της ανικανοποίητης φαγούρας, διαπίστωσαν οι ερευνητές, είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί βλάβη στο δέρμα – και ακόμη περισσότερη φαγούρα – που εξαπλώθηκε και σε άλλες περιοχές. Τα ποντίκια παρουσίασαν επίσης αλλόκνηση, υπερευαισθησία σε εξωτερικά ερεθίσματα που κανονικά δεν θα ήταν ερεθιστικά – για παράδειγμα, το να φοράνε ένα μάλλινο πουλόβερ.
Οι ειδικοί πίστευαν προηγουμένως ότι η φαγούρα ήταν αποτέλεσμα φλεγμονής, αλλά η νέα έρευνα δείχνει ότι η φλεγμονή δεν είναι απαραίτητη για να υπάρχει φαγούρα, αν και σίγουρα μπορεί να την «επιδεινώσει».
Η ομάδα πιστεύει ότι το βακτήριο ευδοκιμεί όταν η σταθερότητα του δέρματος ενός ατόμου είναι εκτός ισορροπίας και τώρα θέλουν να διερευνήσουν αν άλλα μικρόβια προκαλούν τέτοια φαγούρα και αν θα μπορούσε να έχει οφέλη.
«Είναι εικασίες σε αυτό το σημείο, αλλά ο κύκλος φαγούρα-γρατσουνιά θα μπορούσε να ωφελήσει τα μικρόβια και να επιτρέψει την εξάπλωσή τους σε απομακρυσμένες περιοχές του σώματος και σε μη μολυσμένους ξενιστές. Γιατί έχουμε φαγούρα και ξύσιμο; Βοηθάει εμάς ή βοηθάει τα μικρόβια; Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε στο μέλλον» τόνισε ο Dr. Liwen Deng.
Πηγή: FOXreport.gr