Χαμηλά και υψηλά εισοδήματα: Με ποιες σοβαρές παθήσεις συνδέονται

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έχουν χαμηλά εισοδήματα έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν υπέρταση σε σχέση με ενήλικες με υψηλότερα εισοδήματα.

Ωστόσο τα άτομα με υψηλότερα εισοδήματα βρέθηκαν να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη και παχυσαρκία.

Παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και εισόδημα

Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, αξιολόγησε τις τάσεις στον επιπολασμό, τη θεραπεία και τον έλεγχο των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου σε ενήλικες μέσης ηλικίας χαμηλού και υψηλότερου εισοδήματος.

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey) για 20.761 ενήλικες ηλικίας 40 έως 64 ετών από το 1999 έως τον Μάρτιο του 2020.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι οι ενήλικες χαμηλού εισοδήματος είχαν αύξηση της υπέρτασης κατά την περίοδο της μελέτης. Το 44,7% των ενηλίκων χαμηλού εισοδήματος να έχει διαγνωστεί με υπέρταση έως το 2020. Δεν υπήρξαν αλλαγές στα ποσοστά διαβήτη ή παχυσαρκίας σε ενήλικες χαμηλού εισοδήματος.

Αντίθετα, οι ενήλικες υψηλότερου εισοδήματος δεν παρουσίασαν αλλαγή στην υπέρταση αλλά εμφάνισαν διαβήτη και παχυσαρκία. Το 44% των ενηλίκων υψηλότερου εισοδήματος να έχουν διαγνωστεί με παχυσαρκία έως το 2020.

Οι ανισότητες με βάση το εισόδημα που εμφανίστηκαν στην υπέρταση, τον διαβήτη και τη χρήση τσιγάρου επέμειναν ακόμη και μετά την προσαρμογή για την ασφαλιστική κάλυψη, την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και την επισιτιστική ανασφάλεια.

Μάλιστα σε άλλη μελέτη έχει διαπιστωθεί ότι ο παράγοντας του εισοδήματος είναι σημαντικός για την εμφάνιση διαβήτη Τύπου 2 και παραβλέπεται συχνά.

Οι συνέπειες

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη αντιμετώπισης των εισοδηματικών ανισοτήτων στον τομέα της καρδιαγγειακής υγείας. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς οι κοινωνικοί καθοριστικοί παράγοντες συμβάλλουν στις πρόσφατες συσχετίσεις μεταξύ του εισοδήματος και της καρδιαγγειακής υγείας.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να προστατεύσουμε καλύτερα τους ενήλικες χαμηλού εισοδήματος από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου και να βοηθήσουμε τους ενήλικες υψηλότερου εισοδήματος να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με τον διαβήτη και την παχυσαρκία.

Προστασία της καρδιαγγειακής υγείας

Είναι σημαντικό να προστατεύσουμε την καρδιαγγειακή υγεία, καθώς η μείωση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας παρέμεινε στάσιμη την τελευταία δεκαετία στις Ηνωμένες Πολιτείες, εν μέρει λόγω της αύξησης των θανάτων μεταξύ των ενηλίκων μέσης ηλικίας.

Οι γονείς, οι φροντιστές και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βοηθήσουν δημιουργώντας ασφαλή περιβάλλοντα για τα παιδιά. Μπορούν επίσης να παρέχουν υποστήριξη και πόρους για να βοηθήσουν τους ενήλικες να αντιμετωπίσουν το άγχος και τις αντιξοότητες.

Συμπερασματικά, η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία που έχει να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις του εισοδήματος στην καρδιαγγειακή υγεία σε ενήλικες μέσης ηλικίας.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να προστατεύσουμε καλύτερα τους ενήλικες από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου και να τους βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με τον διαβήτη και την παχυσαρκία.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ