Μακροζωία: 11 επιστημονικά μυστικά για να γεράσετε υγιείς και ευτυχισμένοι

Το δεύτερο μισό της ζωής σας μπορεί να προσφέρει μερικές από τις πιο αξιόλογες εμπειρίες σας. Μπορεί να έχετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από ό,τι νεότεροι, καθώς έχετε κερδίσει σοφία και υπομονή. Σίγουρα, τα μαλλιά σας είναι πιο γκρίζα και το πρόσωπό σας εμφανίζει ρυτίδες, αλλά μπορείτε να πετύχετε τη μακροζωία, με σώμα και μυαλό όσο το δυνατόν πιο υγιή.

Και υπάρχουν μυστικά που υποστηρίζονται από την επιστήμη για να το πετύχετε.

11 μυστικά για μακροζωία

  1. Κάντε τακτικά εξετάσεις
  2. Καταναλώνετε τρόφιμα ολικής άλεσης
  3. Περπατήστε
  4. Μείνε συνδεδεμένοι με τον κοινωνικό σας κύκλο
  5. Προσθέστε φυτικές ίνες στη διατροφή σας
  6. Περιορίστε τις κακές συνήθειες
  7. Δοκιμάστε το τάι τσι
  8. Επιλέξτε τα κατάλληλα συμπληρώματα
  9. Μείνετε αισιόδοξοι
  10. Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα ύπνου
  11. Εξασκήστε το μυαλό σας

1. Κάντε τακτικά εξετάσεις

Το να διατηρείτε τη βέλτιστη υγεία σας εμπεριέχει πολύ περισσότερα από το να φροντίζετε τον εαυτό σας όταν δεν αισθάνεστε καλά. Επισκεφθείτε το γιατρό σας για τακτικές εξετάσεις -και μην ξεχνάτε τον οδοντίατρο και τον οφθαλμίατρο.

Αυτές οι επισκέψεις μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη εύρεση προβλημάτων, ακόμα και πριν ξεκινήσουν. Οι εξετάσεις που χρειάζεστε εξαρτώνται από παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το οικογενειακό σας ιστορικό και αν καπνίζετε ή ασκείστε.

Ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να ελέγξει για αυτά, μεταξύ άλλων:

  • Επίπεδα χοληστερόλης
  • Υψηλή πίεση του αίματος
  • Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας
  • Καρκίνο του παχέος εντέρου
  • Καρκίνος του μαστού
  • Καρκίνος του προστάτη
  • Οστεοπόρωση

2. Καταναλώνετε τρόφιμα ολικής άλεσης

Είναι περισσότερο ένας τρόπος διατροφής παρά μια δίαιτα. Επενδύστε σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Τρώτε λιγότερα λιπαρά κρέατα, βούτυρο, ζάχαρη, αλάτι και συσκευασμένα τρόφιμα.

Πολλές μελέτες έχουν βρει ότι αυτή η διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο και να προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο, τη νόσο Πάρκινσον και τη νόσο Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένας τρόπος με τον οποίο λειτουργεί είναι η φυσική αλλαγή τμημάτων των χρωμοσωμάτων που συνδέονται με ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία.

3. Περπατήστε

Ο στόχος είναι τα 30 λεπτά κάθε μέρα. Αν αυτό είναι πολύ, χωρίστε το σε μικρότερες βόλτες. Η τακτική άσκηση -ειδικά αν την κάνετε αρκετά ζωηρά ώστε να αισθάνεστε λίγο λαχανιασμένοι- προσφέρει τεράστια οφέλη για την υγεία.

Βοηθά στη διατήρηση της υγείας των εγκεφαλικών κυττάρων παρέχοντας περισσότερο αίμα και οξυγόνο. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι η αερόβια άσκηση μπορεί να καθυστερήσει ή να βελτιώσει τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ.

Βοηθά επίσης:

  • Να ελέγξετε το βάρος σας
  • Να τονώσετε τη διάθεσή σας
  • Να διατηρήσετε δυνατά τα οστά και τους μύες
  • Να κοιμάστε καλύτερα
  • Καθιστά λιγότερο πιθανό να πάθετε καρδιακή νόσο, διαβήτη τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη

4. Μείνε συνδεδεμένοι με τον κοινωνικό σας κύκλο

Η μοναξιά είναι επιβλαβής για την υγεία. Εάν αισθάνεστε μοναξιά -είτε ζείτε μόνοι είτε με κάποιον, είτε έχετε πολλούς φίλους ή κανέναν- έχετε περισσότερες πιθανότητες να πάθετε άνοια ή κατάθλιψη. Οι ηλικιωμένοι που αναφέρουν ότι αισθάνονται απομονωμένοι έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα με τις καθημερινές εργασίες όπως το να κάνουν μπάνιο και να ανέβουν σκάλες.

Επίσης πεθαίνουν νωρίτερα από ό,τι οι λιγότερο μοναχικοί άνθρωποι. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μοναχικοί άνθρωποι έχουν υψηλότερα επίπεδα ορμονών του στρες που προκαλούν φλεγμονή ή οίδημα, που συνδέεται με αρθρίτιδα και διαβήτη. Μια άλλη μελέτη βρήκε περισσότερα αντισώματα σε ορισμένους ιούς του έρπητα σε μοναχικά άτομα, σημάδι στρες στο ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Μείνετε λοιπόν συνδεδεμένοι ή κάντε νέους φίλους. Κάντε εθελοντική εργασία ή απλώς βοηθήστε κάποιον που έχει ανάγκη.

5. Προσθέστε φυτικές ίνες στη διατροφή σας

Είναι ένας εύκολος τρόπος για καλύτερη υγεία με κάθε γεύμα και σνακ είναι να αντικαταστήσετε το λευκό ψωμί με δημητριακά ολικής αλέσεως. Προσθέστε φασόλια στη σούπα ή φέτες μήλου στη σαλάτα. Οι φυτικές ίνες σας χορταίνουν για περισσότερο, μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου του παχέος εντέρου.

Σας βοηθούν επίσης να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα, η οποία είναι πιο κοινή σε μεγαλύτερους ενήλικες. Μετά την ηλικία των 50 ετών, οι άνδρες πρέπει να στοχεύουν σε 30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα και οι γυναίκες να λαμβάνουν 21 γραμμάρια την ημέρα.

6. Περιορίστε τις κακές συνήθειες

Το κάπνισμα σκοτώνει, αφού βλάπτει σχεδόν κάθε όργανο στο σώμα. Τα τσιγάρα, ο μασώμενος καπνός και άλλα προϊόντα με νικοτίνη προκαλούν καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, ασθένειες των πνευμόνων και των ούλων και πολλά άλλα προβλήματα υγείας.

Ποτέ δεν είναι αργά να το κόψετε. Το σώμα σας αρχίζει να επουλώνεται μέσα σε 20 λεπτά από το τελευταίο σας τσιγάρο. Η πιθανότητα καρδιακής προσβολής μειώνεται αμέσως. Σε ένα χρόνο, οι πιθανότητες καρδιακής νόσου μειώνονται στο μισό. Ζητήστε βοήθεια από το γιατρό σας για να κόψετε το κάπνισμα και να ζήσετε περισσότερο.

Το πολύ αλκοόλ μπορεί επίσης να βλάψει το συκώτι σας και να προκαλέσει κάποια είδη καρκίνου. Οι άνδρες δεν πρέπει να πίνουν περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα, ενώ οι γυναίκες δεν πρέπει να έχουν περισσότερα από ένα. Εάν πίνετε περισσότερο από αυτό, μιλήστε με το γιατρό σας για τη μείωση του αλκοόλ.

7. Δοκιμάστε το τάι τσι

Αυτή η κινεζικής προέλευσης άσκηση συνδυάζει αργές κινήσεις και βαθιά αναπνοή. Είναι σαν να διαλογίζεστε ενώ κινείστε. Το τάι τσι μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να αποφύγουν τις πτώσεις, μια κύρια αιτία τραυματισμού στις μεγαλύτερες ηλικίες. Μπορεί επίσης:

  • Να ανακουφίσει το άγχος
  • Να βελτιώσει την ισορροπία
  • Να δυναμώσει τους μυς
  • Να αυξήσει την ευλυγισία
  • Να μειώσει τον πόνο της αρθρίτιδας

8. Επιλέξτε τα κατάλληλα συμπληρώματα

Γενικά, είναι καλύτερο να λαμβάνετε τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα και όχι από ένα χάπι. Και συνήθως δεν χρειάζεστε ειδικά συμπληρώματα που απευθύνονται σε ηλικιωμένους. Μετά την ηλικία των 50 ετών όμως, το σώμα χρειάζεται περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα από τροφές ή συμπληρώματα από ό,τι πριν.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Ασβέστιο, για να διατηρούνται γερά τα οστά
  • Βιταμίνη D: Οι περισσότεροι άνθρωποι τη λαμβάνουν από το φως του ήλιου, αλλά ορισμένοι ηλικιωμένοι μπορεί να μην βγαίνουν αρκετά έξω.
  • Βιταμίνη Β12: Οι ηλικιωμένοι δυσκολεύονται να την απορροφήσουν από τα τρόφιμα, επομένως μπορεί να χρειαστείτε ενισχυμένα δημητριακά ή ένα συμπλήρωμα.
  • Βιταμίνη Β6: Διατηρεί τα ερυθρά αιμοσφαίρια ισχυρά για να μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα.

Ενημερώστε το γιατρό σας για τυχόν συμπληρώματα που παίρνετε, ώστε να μπορείτε να αποφύγετε κακές αλληλεπιδράσεις με οποιαδήποτε φάρμακα ή θεραπείες.

9. Μείνετε αισιόδοξοι

Η ζωή μας δοκιμάζει με πολλούς τρόπους. Αγαπημένα πρόσωπα πεθαίνουν, απολύσεις συμβαίνουν και τα προβλήματα υγείας μπορεί να αυξηθούν. Αλλά η θετική σκέψη μπορεί να είναι ένας ισχυρός σύμμαχος για τη μακροζωία. Όταν επιλέγετε να είστε αισιόδοξοι και ευγνώμονες, το μυαλό και το σώμα σας ανταποκρίνονται με τον ίδιο τρόπο.

Οι άνθρωποι με πιο θετική προοπτική ζουν περισσότερο και έχουν λιγότερα εμφράγματα και κατάθλιψη από τους πιο αρνητικούς ανθρώπους. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η θετική σκέψη για τη γήρανση μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής κατά 7,5 χρόνια. Και αυτό γίνεται αφού ληφθούν υπόψη πράγματα όπως το φύλο, ο πλούτος και η γενική υγεία.

Η θετική σκέψη μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ασκείστε περισσότερο και να τρώτε καλύτερα. Και αυτό με τη σειρά του σας βοηθά να παραμείνετε αισιόδοξοι και χαρούμενοι επειδή αισθάνεστε καλύτερα.

Επίσης, παίζει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στο να ζήσετε καλύτερα και περισσότερο, χωρίς να ανησυχείτε για πράγματα όπως η χαμηλή αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη. Μπορείτε να μάθετε να είστε αισιόδοξοι. Απλώς χρειάζεται χρόνος και εξάσκηση. Τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε περιλαμβάνουν:

  1. Το χαμόγελο, ακόμα και το ψεύτικο, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες.
  2. Αναπλαισίωση. Στρέψτε τις σκέψεις σας στα καλά πράγματα αντί στα κακά.
  3. Κρατήστε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης.
  4. Κάντε καλά πράγματα για τους άλλους.
  5. Περιτριγυρίστε τον εαυτό σας με ανθρώπους που τονώνουν τη διάθεσή σας.
  6. Αποδεχτείτε πράγματα που δεν μπορείτε να αλλάξετε.

10. Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα ύπνου

Η αϋπνία είναι συχνή σε μεγαλύτερους ενήλικες. Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, μπορεί να σας βοηθήσει να ξυπνάτε και να κοιμάστε σύμφωνα με το πρόγραμμα κάθε μέρα. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το ρολόι του σώματός σας σε συγχρονισμό, ώστε να έχετε τον ύπνο που χρειάζεστε.

Δοκιμάστε επίσης:

  • Να κρατήσετε την κρεβατοκάμαρά σας σκοτεινή. Κλείστε την τηλεόραση, το κινητό και το φορητό υπολογιστή.
  • Να αποφύγετε την καφεΐνη ή το αλκοόλ το βράδυ.
  • Να μην κοιμάστε περισσότερο από 20 λεπτά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Να ρωτήσετε το γιατρό σας εάν κάποιο από τα φάρμακά σας μπορεί να σας κρατά ξύπνιους.

11. Εξασκήστε το μυαλό σας

Πράγματα όπως τα σταυρόλεξα, το Sudoku, το σκάκι ή το διάβασμα είναι όλα ωφέλιμα για τον εγκέφαλό σας. Συνεχίστε να μαθαίνετε και να δοκιμάζετε νέα πράγματα για να ενισχύσετε την εγκεφαλική σας δύναμη. Μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τις πιθανότητές σας για νόσο Αλτσχάιμερ.

Πηγή: oloygeia.gr

Τσίμπημα κοριού: Τι προκαλεί και πότε είναι επικίνδυνο;

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ