Καθημερινές συνήθειες ενός νευροεπιστήμονα για την βελτίωση της βραχυπρόθεσμης μνήμης

Μπορείς να θυμηθείς τι έφαγες για πρωινό πριν από τρεις ημέρες; Ή πού άφησες τα κλειδιά του αυτοκινήτου σου;  Συχνά μπορεί να είναι δύσκολο να θυμόμαστε βασικά πράγματα που κάνουμε στην καθημερινότητά μας. Συνήθως, η ανάκληση αυτών των γεγονότων δεν είναι απαραίτητη, αλλά μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητικό όταν ξεχνάς πού άφησες τα γυαλιά σου για πέμπτη συνεχόμενη μέρα. Ευτυχώς, η νευροεπιστήμη έχει λύση.

«Υπάρχουν πολλοί τύποι μνήμης», δήλωσε στο Newsweek ο Alexander Easton, καθηγητής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Durham του Ηνωμένου Βασιλείου. «Μνήμη για γεγονότα στη ζωή μας, μνήμη για στοιχεία, μνήμη για πρόσωπα, μνήμη για πράγματα που χρησιμοποιούμε ενεργά (όπως το να θυμόμαστε έναν αριθμό τηλεφώνου την ώρα της κλήσης), κ.λπ. Κάθε μορφή μνήμης είναι πιθανό να επηρεαστεί από διαφορετικούς παράγοντες, κάποιοι θα είναι γενετικοί, κάποιοι θα είναι περιβαλλοντικοί παράγοντες κατά τη διάρκεια της ζωής μας και κάποιοι θα είναι βραχυπρόθεσμης επίδρασης (όπως το αλκοόλ!)».

Όταν πρόκειται για τις καθημερινές μας αναμνήσεις, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ πολλών, πολύ παρόμοιων γεγονότων, όπως τι φορούσατε στη δουλειά ή πού βάλατε τα κλειδιά σας. «Ένας τρόπος για να το ξεπεράσουμε αυτό είναι μέσω της ρουτίνας», δήλωσε ο Easton.

Filip Szalbot / Unsplash

«Εάν τρώτε το ίδιο πρωινό κάθε μέρα, τότε το να θυμάστε αυτά τα δύο πρωινά είναι ασήμαντο. Δεν χρειάζεται να θυμάστε τα γεγονότα αυτά καθαυτά, απλώς πρέπει να θυμάστε τι τρώτε για πρωινό κάθε μέρα. Το να αφήνετε τα κλειδιά του αυτοκινήτου σας στο ίδιο μέρος κάθε φορά που μπαίνετε στο σπίτι θα σας βοηθήσει να τα βρείτε ξανά. Δεν χρειάζεται να θυμάστε το γεγονός ότι τα βάλατε κάπου, απλώς πρέπει να θυμάστε πού τα βάζετε πάντα».

Αυτές οι ρουτίνες κάνουν επίσης τις αποκλίσεις από αυτό το σχήμα να μην ξεχνιούνται εύκολα. «Αν, για κάποιο λόγο, βάλετε [τα κλειδιά σας] σε διαφορετικό σημείο, τότε αυτή θα είναι μια τόσο χαρακτηριστική ανάμνηση που θα είναι σχετικά εύκολο να την ανακαλέσετε», είπε ο Easton. «Η δημιουργία ιδιαιτερότητας, επομένως, είναι επίσης πολύ χρήσιμη».

«Μερικές φορές δεν μπορούμε να ελέγξουμε πού συμβαίνουν τα πράγματα, αλλά μπορούμε να επικεντρωθούμε στα πράγματα που είναι ξεχωριστά όταν συμβαίνουν, όπως με ποιον μιλάμε, πού κάθομαι, τι ώρα της ημέρας είναι, ποιος άλλος είναι εδώ; Εάν μπορούμε να δημιουργήσουμε ιδιαιτερότητα στην καθημερινή μας ζωή, τότε μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο τρόπο διάκρισης των αναμνήσεων μεταξύ τους, κάνοντας ευκολότερη την ανάκλησή τους».

Για την απομνημόνευση περισσότερων πραγμάτων, ένα χρήσιμο κόλπο είναι η τεχνική που ονομάζεται “Παλάτι της Μνήμης”

Τελικά, η μνήμη είναι κάτι που χρειάζεται εξάσκηση. Το να είστε προσεκτικοί και να παρατηρείτε συνειδητά τον κόσμο γύρω σας μπορεί να βοηθήσει στην εδραίωση βασικών στιγμών και στην απομάκρυνση του ενδεχομένου απόσπασης της προσοχής. «Θυμάσαι αυτό στο οποίο δίνεις προσοχή, οπότε, γνωρίζοντας αυτό, μπορείς να δώσεις συνειδητά προσοχή στα πράγματα που θέλεις να θυμάσαι και να μην εστιάζεις στα πράγματα που είναι υποψήφια για απόσπαση της προσοχής», δήλωσε στο Newsweek η νευροεπιστήμονας του MIT Tara Swart Bieber.

 

 

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ