Θεσσαλία: «Μπαλάκι» οι ευθύνες για το σπασμένο ανάχωμα στον ποταμό Καλέντζη

Μπαλάκι ευθυνών μεταξύ Δήμου Παλαμά και Περιφέρειας Θεσσαλίας για το σπάσιμο του αναχώματος στον ποταμό Καλέντζη, το βράδυ που η κακοκαιρία Daniel έπληττε την Καρδίτσα. Κάτοικοι έχουν προχωρήσει από χθες σε καταγγελίες πως αυτός ήταν ο λόγος, εξαιτίας του οποίου ο Παλαμάς βυθίστηκε στα νερά και σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη καταστροφή στη Θεσσαλία προκάλεσε χθες την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδηλίνη. Μεταξύ άλλων, η παραγγελία της Ανώτατης εισαγγελικής λειτουργού αναφέρει ότι θα πρέπει να διερευνηθεί «αν αληθεύουν οι καταγγελίες ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας ή ο Δήμος Καρδίτσας (ή από κοινού) προχώρησαν σε παρέμβαση στο φράγμα του ποταμού Καράμπαλη ή οπουδήποτε αλλού, προκειμένου να προστατεύσουν από την πλημμύρα τον Δήμο Καρδίτσας, αν και γνώριζαν ότι με τον τρόπο αυτό θα πλημμυρίσουν τα χωριά της περιοχής, τα οποία και δεν έσπευσαν προηγουμένως να εκκενώσουν ή ότι σκόπιμα και προκειμένου να μην πλημμυρίσει η πόλη δεν ενισχύθηκαν τα αναχώματα στο πιο πάνω ποτάμι μέσα στον κάμπο, ενώ ενισχύθηκαν τα αναχώματα προς την πλευρά της πόλης της Καρδίτσας, με αποτέλεσμα το ποτάμι να υπερχειλίσει εκεί και να ξεχυθούν τεράστιοι όγκοι νερού, οι οποίοι και πλημμύρισαν τα χωριά του κάμπου».

Χθες, μίλησε στην εκπομπή  T-live στον Alpha ο χωματουργός που δήλωνε δημόσια στο facebook ότι βρίσκεται με το σκαπτικό του μηχάνημα σε επιφυλακή δίπλα στο ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη, λίγο έξω από τον Παλαμά. Ο άνθρωπος που άνοιξε το σκάμμα είπε στην εκπομπή: «Ναι, μου δόθηκε η εντολή να κάνω παρέμβαση. Η εντολή μου δόθηκε από εκεί που είμαι μισθωμένος. Εμάς πάντοτε μας καλεί, μας επιτάσσει η Περιφέρεια για επιφυλακή. Από εκεί παίρνουμε και τις εντολές μας. Σας είπα ακριβώς τι γίνεται και από πού παίρνουμε τις εντολές και από πού είμαστε καθοδηγούμενοι. Έγινε κάποια ελεγχόμενη τομή…», τόνισε ο χωματουργός. Η εκπομπή μίλησε και με τον Αντιπεριφερειάρχη, Κώστα Νούσιο, ο οποίος αρνήθηκε ότι έδωσε εντολή να ανοιχτεί το ανάχωμα.

Κάτοικος της περιοχής δήλωσε, μεταξύ άλλων, στην ίδια εκπομπή: «φούσκωσε, γέμισε το νερό και ήταν στα όριά του, από την Περιφέρεια έβαλαν το μηχάνημα που ήταν μισθωμένο και άρχισε να το κόβει, με σκοπό να αδειάσει το ποτάμι αυτό και το οδήγησαν προς τον Παλαμά. Δεν σκέφτηκαν ότι αφού αφήνουν το νερό να πάει στον Παλαμά, μπροστά τους είναι ο δρόμος Κοσκινά-Παλαμά και το νερό δεν θα μπορέσει να φύγει με φυσική ροή».

Η τομή στο ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη, κοντά στη γέφυρα που οδηγεί στο χωριό Κοσκινάς είναι το μήλον της έριδος ανάμεσα στον Δήμαρχο Παλαμά και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Εικόνες από το σημείο μετέδωσε το ΟΡΕΝ:

 

Αντιπεριφερειάρχης: Μου τηλεφώνησε ο Δήμαρχος Παλαμά

Μιλώντας σήμερα το πρωί στο ΟΡΕΝ ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, Κώστας Νούσιος, δήλωσε πως ο Δήμαρχος Παλαμά του ζήτησε μηχάνημα για να κάνει τομή στο ανάχωμα.

«Αργά το βράδυ είχε φουσκώσει ο Καλέντζης, εγώ βρισκόμουν στην Καρδίτσα, έλαβα τηλέφωνο από τον Δήμαρχο Παλαμά, τον κ. Σακελλαρίου και μου ζήτησε ένα μηχάνημα για να κάνει τομή στο ανάχωμα για να αποσυμφορηθούν τα νερά… Του είπα ότι αν θες δήμαρχε το μηχάνημα είναι εκεί, κάνε ό,τι νομίζεις για να σωθεί το χωριό», είπε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας.

Δήμαρχος Παλαμά: Δεν έχω το παραμικρό μερίδιο ευθύνης

Στον ίδιο σταθμό μίλησε και ο Δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου, ο οποίος αρνήθηκε ότι ζήτησε ο ίδιος κάτι και τόνισε ότι ο Αντιπεριφερειάρχης έδωσε την εντολή. Μιλώντας στο ΟΡΕΝ, ο Δήμαρχος Παλαμά σχολίασε αρχικά σκωπτικά πως «για όλα φταίνε οι δήμαρχοι».

Ερωτηθείς για το θέμα με το ανάχωμα στον ποταμό Καλέντζη και τους ισχυρισμούς της Περιφέρειας Θεσσαλίας ότι εκείνος ήταν που έδωσε εντολή, ο Δήμαρχος Παλαμά σχολίασε: «Δυστυχώς, για τον τόπο μου η επιλογή του Περιφερειάρχη ήταν τόσο ατυχής. Επέλεξαν έναν άνθρωπο εντελώς ανεπαρκή και άσχετο. Σταματάω εδώ. Εκ των πραγμάτων αυτό αποδεικνύεται». Στο ερώτημα εάν αναφέρεται στον Κώστα Αγοραστό, απάντησε: «Ναι».

«Εγώ δεν ζήτησα τίποτα», συνέχισε ο Δήμαρχος Παλαμά και εκτίμησε ότι «θα αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει». «Ποιος έδωσε την εντολή είναι φανερό. Ο Αντιπεριφερειάρχης που έδωσε την εντολή έπρεπε να πει “ναι εγώ την έδωσα την εντολή γιατί θα έπνιγα δύο χωριά… αλλά δεν το λέει έτσι…», τόνισε στη συνέχεια.

«Δεν έχω το παραμικρό μερίδιο ευθύνης», υποστήριξε ο Δήμαρχος Παλαμά.

Αντιπεριφερειάρχης: Ο Δήμαρχος Παλαμά ζήτησε να κόψουμε το ανάχωμα στον ποταμό Καλέντζη – Έδωσα το ΟΚ

Σε νέες δηλώσεις του το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, Κώστας Νούσιος, παραδέχτηκε ότι έδωσε την έγκρισή του για να σπάσει το ανάχωμα στον ποταμό Καλέντζη την επίμαχη νύχτα. Ο Αντιπεριφερειάρχης επανέλαβε ότι προηγουμένως του είχε τηλεφωνήσει ο Δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου, και του είχε ζητήσει να γίνει τομή στο ανάχωμα «γιατί θα πνιγεί ο Κοσκινάς».

Μιλώντας στην εκπομπή Tlive στον Alpha, ο Αντιπεριφερειάρχης είπε αρχικά: «Εκείνο το βράδυ, είχαμε μισθωμένα 30 μηχανήματα… ένα απ’ αυτά ήταν και στον Κοσκινά. Εκεί το βράδυ εγώ ήμουν στην Καρδίτσα γιατί είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα. Είχε φουσκώσει επικίνδυνα ο Καλέντζης και έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον Δήμαρχο Παλαμά, τον κ. Σακελλαρίου, και μου ζήτησε ένα μηχάνημα για τομή στο ανάχωμα γιατί θα πνιγεί ο Κοσκινάς. Του απάντησα πως εάν θεωρεί ότι η λύση αυτή είναι ενδεδειγμένη, να το κάνει. Μου είπε πως πρέπει να γίνει και δεν υπάρχει άλλη λύση. Εξάλλου, στο παρελθόν είχε κοπεί το συγκεκριμένο ανάχωμα και είχε γίνει τομή και κατά τον “Ιανό” και στον “Διομήδη”. Είναι δηλαδή μία κίνηση που κατά τρόπο δίνει μία αντιπλημμυρική προστασία και είναι by the book».

Σε σχόλιο ότι ο κ. Σακελλαρίου είπε ότι «εγώ δεν ζήτησα τίποτα», ο κ. Νούσιος επανέλαβε: «Με κάλεσε εν εξάλλω ότι “πλημμυρίζει ο Κοσκινάς, πρέπει να κόψουμε το ανάχωμα” και μου ζήτησε το μηχάνημα».

Όπως παραδέχτηκε, πάντως, ο ίδιος έδωσε την έγκρισή του, καθώς εμπιστευόταν τον δήμαρχο λόγω της εμπειρίας του. «Ο κ. Σακελλαρίου είναι δήμαρχος 10 χρόνια, έχει μεγάλη εμπειρία και ξέρει πού πηγαίνουν τα ποτάμια και πού καταλήγουν τα νερά. Αυτή την εμπειρία την δοκιμάσαμε και στον “Ιανό” και στον “Διομήδη”. Τότε με είχε πάρει ξανά τηλέφωνο», τόνισε.

Ερωτηθείς για το τι θα συνέβαινε σε περίπτωση που ο δήμαρχος δεν είχε εμπειρία, ο κ. Νούσιος είπε πως θα έστελνε την αρμόδια υπηρεσία, είτε θα πήγαινε στο σημείο ο ίδιος.

Είπε, δε, ότι ο χωματουργός, που μίλησε χθες στην ίδια εκπομπή αναφέροντας πως του δόθηκε εντολή από την Περιφέρεια να κάνει τομή στο ανάχωμα, «σας είπε την αλήθεια». «Πήρα τηλέφωνο τον χωματουργό και του είπα “συνεννοήσου με τον πρόεδρο και κάνε αυτό που πρέπει για να σωθεί το χωριό“. Και μου λέει “ακόμη και το ανάχωμα;”. “Βεβαίως, ακόμη και το ανάχωμα“. (…) Μου το πρότεινε ο δήμαρχος…», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας.

«Ήθελε το δικό σας οκ για να σπάσει ο χωματουργός το ανάχωμα», σχολίασε η παρουσιάστρια με τον Αντιπεριφερειάρχη να απαντά: «βεβαίως».

Δείτε το βίντεο:

 

ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αποκαλύψεις για το φράγμα στον ποταμό Καλέντζη: Να παραιτηθεί σήμερα κιόλας ο Αγοραστός

Το θέμα προκάλεσε και πολιτική αντιπαράθεση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά την άμεση παραίτηση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, μετά τις «αποκαλύψεις- κόλαφο» για το ρήγμα στο φράγμα του ποταμού Καλέντζη.

Ειδικότερα σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν ότι τη νύχτα της μεγάλης πλημμύρας μηχάνημα μισθωμένο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας προκάλεσε ρήγμα στο ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη, ώστε τα νερά να κατευθυνθούν στον Παλαμά. Μάλιστα, ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA μετέδωσε χθες μαρτυρία του χωματουργού, που έσπασε το φράγμα με σκαπτικό μηχάνημα, ο οποίος αναφέρει ότι η εντολή για την παρέμβαση δόθηκε από τη Περιφέρεια».

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι «οι αποκαλύψεις αυτές προστίθενται και ενισχύουν τις καταγγελίες των κατοίκων, που ήδη αποτελούν αντικείμενο της έρευνας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου».

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση τονίζει ότι «μετά από όλα αυτά, ο κ. Αγοραστός δεν μπορεί να κρύβεται άλλο. Το ελάχιστο που έχει να κάνει είναι να παραιτηθεί σήμερα κιόλας από Περιφερειάρχης Θεσσαλίας».

Σημειώνει δε πως «αν δεν το κάνει ο ίδιος, οφείλει να του το ζητήσει ο αρχηγός του κόμματός του, ο κ. Μητσοτάκης», προσθέτοντας ότι «αλλιώς είναι βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης καλύπτει -εκτός από τις δικές του- και τις εγκληματικές ευθύνες του εκλεκτού του Περιφερειάρχη».

«Θυμίζουμε μάλιστα ότι μόλις πριν λίγες ημέρες και ο κ. Κικίλιας και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μιλούσαν για fake news. Οι αποκαλύψεις όμως είναι κόλαφος και η ελληνική κοινωνία ζητά απαντήσεις», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μαρινάκης: Η ΝΔ στηρίζει τον Κώστα Αγοραστό στην Περιφέρεια Θεσσαλίας – Αστήριχτος ο ισχυρισμός για το φράγμα Καράμπαλη

Εξακολουθεί να στηρίζει τον Κώστα Αγοραστό για την Περιφέρεια Θεσσαλίας η ΝΔ, σύμφωνα με όσα είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς τη στήριξη στο πρόσωπο του κ. Αγοραστού συνεχίζει και έχει την υποστήριξη», ανέφερε συγκεκριμένα ο Παύλος Μαρινάκης.

Σημείωσε ότι «η Δικαιοσύνη ως οφείλει διεξάγει έρευνα και είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει όπως σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση. Έχουν γίνει πολλά σημαντικά έργα στην Θεσσαλία».

Παράλληλα ο κ. Μαρινάκης είπε πως ο ισχυρισμός ότι ανοίχτηκε το οποιοδήποτε φράγμα, όπως στο Καράμπαλη, για να σωθεί η Καρδίτσα και να πλημμυρίσουν τα χωριά είναι αστήρικτος και δημιουργεί πολλά προβλήματα στον κόσμο αυτή η διακίνηση ψεμάτων. «Δεν έχει καμία βάση και καμία επαφή με την πραγματικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ