Τα σενάρια ανασχηματισμού, ο γαλάζιος αναβρασμός και τα 3 χρονικά ορόσημα – Χωρίς βουλευτές η ΔΕΘ

«Φουντώνουν» τα σενάρια ανασχηματισμού και στο γαλάζιο στρατόπεδο επικρατεί αναβρασμός. Κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι δεν αργούν οι πολιτικές εξελίξεις. Το οριζόντιο και σίγουρα μελετημένο μήνυμα του Παύλου Μαρινάκη ότι «είναι διαρκής διαδικασία το “όλοι αξιολογούμαστε”, οδηγεί σε αναπόφευκτες αποφάσεις ήταν η σπίθα που πυροδότησε τις παρασκηνιακές συζητήσεις των τελευταίων εβδομάδων σε υπουργικά και βουλευτικά γραφεία σχετικά με πρόσωπα, συμπεριφορές και επιλογές.

Αρχές του καλοκαιριού, όταν το Μαξίμου με αέρα εκλογικής νίκης διεμήνυε  στους υπουργούς του «rotation» και στα νέα στελέχη ότι οι πρώτοι μήνες διακυβέρνησης δεν λογίζονται ως περίοδος χάριτος ή εφησυχασμού και ακόμη περισσότερο όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε για «αντιπολίτευση του εαυτού μας» με αντιπάλους «τα προβλήματα» και «τα τυχόν δικά μας λάθη», μάλλον δεν περίμεναν τέτοια σύγκρουση της ΝΔ με… τη ΝΔ, όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Η δοκιμασία της κυβέρνησης απέναντι στον εαυτό της και όσα επαγγέλλεται και άρα το κρίσιμο crash test για υπουργούς, αναπληρωτές, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς άρχισε προτού καν ολοκληρωθούν έξι εβδομάδες της νέας θητείας.

Τελικά το μπλοκάκι του Πρωθυπουργού άνοιξε πρόωρα για σημειώσεις που «μόνο εκείνος ξέρει» σύμφωνα με στενό συνεργάτη του και στις οποίες ανατρέχει προκειμένου να οριστικοποιήσει αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», από off the record συζητήσεις, σχεδόν… το μισό υπουργικό συμβούλιο – αρμόδιοι για τα ζητήματα συνολικά της δημόσιας ασφάλειας αλλά και στελέχη που καλούνται να σηκώσουν μεταρρυθμιστικό βάρος και ατζέντα καθημερινότητας – βρίσκεται στο επίκεντρο εσωκομματικής κριτικής έως γκρίνιας. Εξ ου και η σεναριολογία για συνέχεια στις αντικαταστάσεις μελών της κυβέρνησης έπειτα από δύο εξόδους – του Νότη Μηταράκη και του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Με τη φράση «δεν έχω μάθει να φυγομαχώ» σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και το δελτίο ειδήσεων με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Βασίλης Κικίλιας έδειξε καθαρά ότι ο ίδιος δεν σκέφτεται να παραιτηθεί , υπογραμμίζοντας βέβαια ότι η σύνθεση της κυβέρνησης αποτελεί πρωθυπουργική απόφαση.

Τρία ορόσημα

Για την ώρα δεν προκύπτει κλίμα για ευρύ ανασχηματισμό άμεσα, ενώ φρένο βάζουν έστω και προσωρινά κυβερνητικές πηγές. Σημασία έχουν αυτή την ώρα πρωτίστως οι δομές, σύμφωνα με το σκεπτικό του Μαξίμου και όχι τα πρόσωπα. Το παράθυρο συνεπώς ανοίγει για στοχευμένες παρεμβάσεις συνοδεία δομικών αλλαγών.

Ανοιχτός είναι και ο χρόνος καθώς οι συζητήσεις που μετατρέπονται σε εισηγήσεις προς το πρωθυπουργικό γραφείο δείχνουν τρία ορόσημα στο εγγύς μέλλον.

Το πρώτο που δεν επιβεβαιώνεται αλλά υπήρξαν σχετικές εισηγήσεις αφορούσε ενδεχόμενες εξελίξεις στα 24ωρα μέχρι την αναχώρηση Μητσοτάκη για την Θεσσαλονίκη.

Το δεύτερο αφορά στη μετά ΔΕΘ εβδομάδα, μετά ή και πριν από την παρουσία του Πρωθυπουργού στην Νέα Υόρκη (20-22 Σεπτεμβρίου). Το τρίτο είναι στο τέλος Οκτωβρίου μετά τις αυτοδιοικητικές κάλπες.

ΔΕΘ χωρίς βουλευτές

Η φετινή ΔΕΘ που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο, θα είναι για την κυβέρνηση διαφορετική. Υπό τη σκιά της μεγάλης καταστροφής στον Θεσσαλικό Κάμπο θα πρέπει να εκπεμφθεί μήνυμα σεμνότητας, που δεν αποτελεί το χαρακτηριστικό των ΔΕΘ διαχρονικά, καθώς η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο πάρτι.

Για την ανάσχεση του φαινομένου, σύμφωνα με το «Θεωρείο» της Καθημερινής, η Πειραιώς σχεδιάζει να στείλει τις απολύτως απαραίτητες προσκλήσεις, στις οποίες δεν θα περιλαμβάνονται βουλευτές , αλλά κυρίως παραγωγικοί φορείς. Άλλωστε την ίδια ώρα υπάρχει εντολή ακύρωσης κάθε κομματικής εκδήλωσης στην πόλη ενώ ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα κάνει τίποτα άλλο παρά μόνο την ομιλία και τη συνέντευξη Τύπου.

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ