Λιβύη: Θρήνος για τα πέντε θύματα της τραγωδίας – Πώς συνέβη η μοιραία σύγκρουση

Η Ελλάδα θρηνεί για τα τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων -ένας υπαξιωματικός και δύο νοσηλεύτριες- και τους δύο διερμηνείς που έχασαν τη ζωή τους στο τροχαίο δυστύχημα που συνέβη την Κυριακή στη Λιβύη.

Πώς έγινε το τροχαίο – Η σφοδρή σύγκρουση και το… ντεπόζιτο

Νεότερες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το τροχαίο δυστύχημα. Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, που επικαλείται στρατιωτικές πηγές, προπομπός της φάλαγγας τεσσάρων αυτοκινήτων ήταν ένα τζιπ με ενόπλους  που προέρχονταν από τις δυνάμεις του στρατηγού Χάφταρ. Ακολουθούσε το λεωφορείο με τα 19 άτομα -16 στρατιωτικούς και τρεις διερμηνείς του ΥΠΕΞ-, αμέσως μετά ήταν το φορτηγό με τους τρεις τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και τελευταίο ήταν ακόμα ένα τζιπ με ενόπλους.

Όπως η φάλαγγα κινούταν στον δρόμο, υπήρχε μία δεξιά στροφή μπροστά τους. Στο αντίθετο ρεύμα υπήρχε ένα τζιπ, στο οποίο επέβαινε μία οικογένεια 6 ατόμων. Υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, οι δεξιές ρόδες του τζιπ πάτησαν εκτός δρόμου και ο οδηγός στην προσπάθειά του να επαναφέρει το όχημα, έκανε μία στραβοτιμονιά με αποτέλεσμα το τζιπ να καρφωθεί στο εμπρός αριστερό μέρος του πούλμαν. Η σφοδρότητα της σύγκρουσης ήταν τόσο μεγάλη που από το πούλμαν εκσφενδονίστηκαν δύο άτομα, ο οδηγός και ένας κομάντο. Εκείνη την στιγμή βρήκαν ακαριαίο θάνατο ακόμα δύο άτομα που κάηκαν.

Το διασκευασμένο ντεπόζιτο με τα 200 λίτρα βενζίνης

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του ΑΝΤ1, το τζιπ είχε ένα διασκευασμένο ντεπόζιτο καυσίμων, μέσα στο οποίο υπήρχαν περίπου 200 λίτρα βενζίνης. Αυτός είναι και ο λόγος που εξηγεί πως τα δύο οχήματα έγιναν παρανάλωμα του πυρός μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Η μαρτυρία ενός τραυματία

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, ένας εκ των τραυματιών φέρεται να έχει πει σε συγγενή του ότι δεν κατάλαβε ότι υπήρξε κάποια σύγκρουση αλλά να έγινε κάποια έκρηξη.

Ο αναλυτής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1, κ. Κωνσταντίνος Φίλης, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει μόνο το σενάριο της σύγκρουσης του λεωφορείου με όχημα, το οποίο είχε πάνω του διασκευασμένο ντεπόζιτο, και απορρίπτει κατηγορηματικά προς ώρας κάθε άλλο σενάριο.

Η ελληνική πλευρά φέρεται να εξετάζει μέσω δορυφόρων το τι ακριβώς συνέβη για να μπορέσει να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα για την τραγωδία.

Οι δύο νοσηλεύτριες

Η νοσηλεύτρια από το Ηράκλειο, Εύη Ανδρεαδάκη, η οποία έμενε στην Αθήνα, ήταν μία εκ των τριών στρατιωτικών που «έσβησαν» στο φρικτό τροχαίο στην Λιβύη. Εργαζόταν στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Ο χαμός της Εύης εν ώρα καθήκοντος αποτελεί ένα οδυνηρό πλήγμα για την οικογένειά της, η οποία έχει δεχτεί δύο ακόμη φορές τα χτυπήματα της μοίρας. Ο αδελφός της άτυχης στρατιωτικού είχε επίσης σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ενώ ο θείος της ήταν πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας και έφυγε από τη ζωή επίσης εν ώρα καθήκοντος, όταν το αεροσκάφος στο οποίο στο επέβαινε κατά τη διάρκεια διατεταγμένης αποστολής, συνετρίβη.

Το κλίμα στο Ηράκλειο είναι βαρύ, καθώς η οικογένεια διατηρεί στενούς δεσμούς με τον τόπο καταγωγής της, με την είδηση του χαμού της Ε.Α. να έχει βυθίσει στο πένθος τους συγγενείς της.

«Θέλαμε να κάνουμε την οικογένεια μας – Δεν πρόλαβα»

O γάμος στο Παρίσι για την Εύη και τον σύζυγό της, σηματοδότησε την αρχή της κοινή τους ζωής, και τα όνειρα για τη δημιουργία της οικογένειας που τόσο ήθελαν και οι δυο. Απαρηγόρητος σήμερα ο σύζυγος της Εύης, μίλησε στο STAR για τα όνειρα που γκρεμίστηκαν και τη ζωή που δεν κατάφερε να ζήσει με την 40χρονη επισμηναγό.

«Kαι εμείς νέο ζευγάρι είμασταν. Κάναμε τα σχέδιά μας, θέλαμε να κάνουμε την οικογένειά μας, είχαμε προχωρήσει, δεν πρόλαβα…» ανέφερε ο σύζυγος της Εύης. Όπως αναφέρει είχε τις αντιρρήσεις του για το ταξίδι στην Λιβύη. Ήταν όμως πάντα δίπλα στην Εύη να τη στηρίζει σε αυτό που λάτρευε, στο να προσφέρει στον άνθρωπο. Ήταν άλλωστε άριστα εκπαιδευμένη. Τα τελευταία λόγια της, θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη του.

«Όταν έφθασε στη Βεγγάζη μπήκε στο wifi που είχανε μαζί, μιλάγαμε μέχρι τις τρεις παρά δέκα και μετά μπήκαν στα λεωφορεία, μου λέει “από ‘δω και πέρα δεν μπορώ σου μιλήσω, θα σου μιλήσω όταν φθάσω”».

Οι συνάδελφοι της 40χρονης Εύης στο στο 251 Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας, όπου υπηρετούσε κάνουν λόγο για ένα άξιο στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας. «Ήταν στη δική μας κλινική πολλά χρόνια, η Εύη ήταν πολύ εργατικό και καλό κορίτσι. Είμαι συγκλονισμένος» είπε ο γιατρός-αντισμήναρχος Πολεμικής Αεροπορίας, Χρήστος Κοττάκος.

Το όνομα της 2ης νοσηλεύτριας που σκοτώθηκε είναι Γλυκερία Μεμεκίδου. Ήταν νοσηλεύτρια από την Αθήνα, είχε παντρευτεί πριν από έναν χρόνο, είχε πάει εθελοντικά και εργαζόταν για χρόνια στον στρατό. Όλοι μιλούν για μια χαμογελαστή και πρόσχαρη γυναίκα που πάντα ήθελε να βοηθά τον συνάνθρωπό της.

Λιβύη Ελληνίδες νοσηλεύτριες Λιβύη Ελληνίδες νοσηλεύτριες

Αυτός είναι ο 27χρονος υπαξιωματικός

Ο υπαξιωματικός που έχασε τη ζωή του στο τροχαίο δυστύχημα ήταν ο 27χρονος Γιώργος Βούλγαρης. Καταγόταν από την Καρδίτσα, ήταν στο τμήμα αλεξιπτωτιστών και ήταν παντρεμένος. Παρά τα 27 του χρόνια συμμετείχε σε πολλές και δύσκολες αποστολές.

Λιβύη 27χρονος αξιωματικός Γιώργος Βούλγαρης

Λιβύη 27χρονος αξιωματικός Γιώργος Βούλγαρης

Λιβύη 27χρονος αξιωματικός Γιώργος Βούλγαρης

«Αγαπούσε τη δουλειά τους. Για αυτό έτρεχε τόσο. Όλο το καλοκαίρι ήταν συνέχεια έτσι. Ξέραμε ότι θα πάει εκεί. Δεν ξέραμε κάτι άλλο. Ήταν μία ρουτίνα. Όπως ήταν όλα τα άλλα. Τι να πω. Θα γυρίσει πίσω το παιδί μου; Δεν μπορώ να πω κάτι άλλο» ανέφερε ο πατέρας του 27χρονου, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Πάγωσε το χωρίο. Δεν υπάρχουν λόγια» ανέφεραν οι κάτοικοι του Μουζακίου Καρδίτσας, από όπου καταγόταν ο άτυχος υπαξιωματικός.

Ο πατέρας του 27χρονου, μιλώντας στο MEGA, αποκάλυψε ότι ο γιος του του έστειλε ένα μήνυμα μόλις έφτασαν στην Λιβύη. «Ήταν στο τμήμα Αλεξιπτωτιστών. Στον στρατό έχει 8 χρόνια. Στη Λιβύη δεν ξέρω, πρέπει να ήταν η πρώτη φορά, αλλού είχε πάει. Έφτασε Αίγυπτο, Ουκρανία. Πήγε σε πολλά κράτη. Χθες το μεσημέρι, μία η ώρα, μου έστειλε ένα μήνυμα, γιατί δεν έχουν τηλέφωνα. Μου έστειλε ένα μήνυμα “μπαμπά, φτάσαμε, καλά είμαστε”. Από εκεί και πέρα καμία επικοινωνία. 27 χρονών ήταν παντρεμένος. Γιατί έχασα το παιδί μου; Τι άλλο να σας πω; Δεν υπάρχει άλλο κάτι…» ανέφερε ο πατέρας του 27χρονου.

Χάθηκαν δύο αδέρφια

Λίγο πριν αναχωρήσει η ελληνική αποστολή για την Λιβύη, τα δύο αδέρφια, η Άντζελα και ο Φίλιππος, στέκονται με υπερηφάνεια δίπλα στους αξιωματικούς του ελληνικού στρατού για την αναμνηστική φωτογραφία.

Ήταν τα παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας της Βεγγάζης, Κανάκη Μανδαλιού. Βρίσκονταν στην Αθήνα για τον γάμο της Άντζελας και επέστρεφαν στην Λιβύη, όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν, προκειμένου να βοηθήσουν την ελληνική αποστολή.

«Ήταν στο αεροπλάνο με την βοήθεια μαζί. Τα παιδιά θα βοηθούσαν με την γλώσσα. Μάλιστα η Άντζελα είχε παντρευτεί πριν από δέκα ημέρες. Είχε κάνει τον γάμο της στην Αθήνα. Είναι τραγική η κατάσταση» ανέφερε ένας κάτοικος της Βεγγάζης.

Λιβύη Διερμηνείς Άντζελα Φίλιππος

Η κατάσταση της υγείας των τραυματιών

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, 10 στελέχη νοσηλεύονται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, δυο στο ΓΝΑ και ένα στο Ναυτικό Νοσοκομείο.

Από την ώρα άφιξης των τραυματιών στα στρατιωτικά νοσοκομεία, όποιοι ήταν απαραίτητο, μπήκαν σε χειρουργεία. Ανάμεσα στα 13 μέλη που επέστρεψαν, υπάρχουν 2-4 άτομα που χαρακτηρίζονται πολυτραυματίες. Άλλος με σοβαρά κατάγματα, άλλος με εγκαύματα και τραύματα στα μάτια.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ