Λιβύη: Στις έρευνες και η ΕΥΠ – Τα ερωτήματα και το… ντεπόζιτο

Πέντε νεκροί, 14 τραυματίες και οι Ένοπλες Δυνάμεις βυθισμένες στο πένθος. Ο απολογισμός του φρικτού τροχαίου δυστυχήματος, με θύματα μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, είναι τραγικός.

Δύο υγειονομικοί, ένα στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων και δύο διερμηνείς έχασαν τη ζωή τους, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό. Οι εικόνες από τον τόπο της τραγωδίας, είναι συγκλονιστικές.

Μάλιστα, από το τρομακτικό δυστύχημα αποκαλύπτεται η ιστορία της Επισμηναγού η οποία βρίσκεται ανάμεσα στους νεκρούς. Η γυναίκα είχε χάσει τον αδερφό και τον θείο της, ο οποίος ήταν επίσης ιπτάμενος, γεγονός που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ζωή της. Λειτουργούσε ως παράδειγμα για την καριέρα της στην Αεροπορία. Και οι δύο «έπεσαν» στο καθήκον.

Στις έρευνες και η ΕΥΠ

Στις έρευνες για τις συνθήκες του τραγικού περιστατικού στη Λιβύη συμμετέχει πλέον και η ΕΥΠ, όπως της ζητήθηκε από τους επικεφαλής των ερευνών, που είναι το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας.

Τα ερωτηματικά πολλά, τόσο για το πώς κατάφερε τόσο εύκολα ένα τρίτο όχημα να παρακάμψει μία στρατιωτική στη ουσία φάλαγγα και να «καρφωθεί» πλαγιομετωπικά στο λεωφορείο που μετέφερε το κλιμάκιο της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας, όσο και η μεγάλη φωτιά που προκλήθηκε η οποία κατέστρεψε ολοσχερώς το λεωφορείο, κάτι όχι εντελώς σύνηθες σε παρόμοια τροχαία ατυχήματα ή δυστυχήματα.

Η ΕΥΠ επί του παρόντος τουλάχιστον, συνδράμει σε πληροφοριακό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες η εικόνα που λαμβάνουν είναι συμβατή με τροχαίο δυστύχημα και τυχαίο γεγονός και η έκρηξη και η μεγάλη φωτιά δικαιολογούνται από το τροποποιημένο ντεπόζιτο του οχήματος που έπεσε πάνω στο λεωφορείο που είχε πολλαπλάσια ποσότητα καυσίμου. Στην ΕΥΠ τονίζουν ωστόσο, πως η έρευνα είναι πάντως σε πολύ αρχικό στάδιο και ακόμη καμία πιθανότητα δεν μπορεί να εξαιρεθεί και πως απλά αυτή είναι εικόνα που προσλαμβάνουν μέχρι στιγμής από τις «πηγές» τους στη χώρα αυτή.

Βεβαίως, γεννάται και άλλο ένα ερώτημα, ως προς ποιο λόγο ένα ντεπόζιτο καυσίμων να δεχτεί μία τροποποίηση τέτοια που το ντεπόζιτο να μοιάζει με βυτίο. Έχει να κάνει με τις δυσκολίες ανεύρεσης καυσίμων από τις συνθήκες που υπάρχουν στη συγκεκριμένη χώρα ή με κάτι πιο σύνθετο; Η έρευνα ωστόσο συνεχίζεται προς πάσα κατεύθυνση, ώστε να συλλεχθούν ασφαλή δεδομένα.

Πώς έγινε το τροχαίο – Η σφοδρή σύγκρουση και το… ντεπόζιτο

Νεότερες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το τροχαίο δυστύχημα. Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, που επικαλείται στρατιωτικές πηγές, προπομπός της φάλαγγας τεσσάρων αυτοκινήτων ήταν ένα τζιπ με ενόπλους  που προέρχονταν από τις δυνάμεις του στρατηγού Χάφταρ. Ακολουθούσε το λεωφορείο με τα 19 άτομα -16 στρατιωτικούς και τρεις διερμηνείς του ΥΠΕΞ-, αμέσως μετά ήταν το φορτηγό με τους τρεις τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και τελευταίο ήταν ακόμα ένα τζιπ με ενόπλους.

Όπως η φάλαγγα κινούταν στον δρόμο, υπήρχε μία δεξιά στροφή μπροστά τους. Στο αντίθετο ρεύμα υπήρχε ένα τζιπ, στο οποίο επέβαινε μία οικογένεια 6 ατόμων. Υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, οι δεξιές ρόδες του τζιπ πάτησαν εκτός δρόμου και ο οδηγός στην προσπάθειά του να επαναφέρει το όχημα, έκανε μία στραβοτιμονιά με αποτέλεσμα το τζιπ να καρφωθεί στο εμπρός αριστερό μέρος του πούλμαν. Η σφοδρότητα της σύγκρουσης ήταν τόσο μεγάλη που από το πούλμαν εκσφενδονίστηκαν δύο άτομα, ο οδηγός και ένας κομάντο. Εκείνη την στιγμή βρήκαν ακαριαίο θάνατο ακόμα δύο άτομα που κάηκαν.

Το διασκευασμένο ντεπόζιτο με τα 200 λίτρα βενζίνης

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του ΑΝΤ1, το τζιπ είχε ένα διασκευασμένο ντεπόζιτο καυσίμων, μέσα στο οποίο υπήρχαν περίπου 200 λίτρα βενζίνης. Αυτός είναι και ο λόγος που εξηγεί πως τα δύο οχήματα έγιναν παρανάλωμα του πυρός μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Η μαρτυρία ενός τραυματία

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, ένας εκ των τραυματιών φέρεται να έχει πει σε συγγενή του ότι δεν κατάλαβε ότι υπήρξε κάποια σύγκρουση αλλά να έγινε κάποια έκρηξη.

Ο αναλυτής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1, κ. Κωνσταντίνος Φίλης, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει μόνο το σενάριο της σύγκρουσης του λεωφορείου με όχημα, το οποίο είχε πάνω του διασκευασμένο ντεπόζιτο, και απορρίπτει κατηγορηματικά προς ώρας κάθε άλλο σενάριο.

Η ελληνική πλευρά φέρεται να εξετάζει μέσω δορυφόρων το τι ακριβώς συνέβη για να μπορέσει να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα για την τραγωδία.

Οι δύο νοσηλεύτριες

Η νοσηλεύτρια από το Ηράκλειο, Εύη Ανδρεαδάκη, η οποία έμενε στην Αθήνα, ήταν μία εκ των τριών στρατιωτικών που «έσβησαν» στο φρικτό τροχαίο στην Λιβύη. Εργαζόταν στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Ο χαμός της Εύης εν ώρα καθήκοντος αποτελεί ένα οδυνηρό πλήγμα για την οικογένειά της, η οποία έχει δεχτεί δύο ακόμη φορές τα χτυπήματα της μοίρας. Ο αδελφός της άτυχης στρατιωτικού είχε επίσης σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ενώ ο θείος της ήταν πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας και έφυγε από τη ζωή επίσης εν ώρα καθήκοντος, όταν το αεροσκάφος στο οποίο στο επέβαινε κατά τη διάρκεια διατεταγμένης αποστολής, συνετρίβη.

Το κλίμα στο Ηράκλειο είναι βαρύ, καθώς η οικογένεια διατηρεί στενούς δεσμούς με τον τόπο καταγωγής της, με την είδηση του χαμού της Ε.Α. να έχει βυθίσει στο πένθος τους συγγενείς της.

«Θέλαμε να κάνουμε την οικογένεια μας – Δεν πρόλαβα»

O γάμος στο Παρίσι για την Εύη και τον σύζυγό της, σηματοδότησε την αρχή της κοινή τους ζωής, και τα όνειρα για τη δημιουργία της οικογένειας που τόσο ήθελαν και οι δυο. Απαρηγόρητος σήμερα ο σύζυγος της Εύης, μίλησε στο STAR για τα όνειρα που γκρεμίστηκαν και τη ζωή που δεν κατάφερε να ζήσει με την 40χρονη επισμηναγό.

«Kαι εμείς νέο ζευγάρι είμασταν. Κάναμε τα σχέδιά μας, θέλαμε να κάνουμε την οικογένειά μας, είχαμε προχωρήσει, δεν πρόλαβα…» ανέφερε ο σύζυγος της Εύης. Όπως αναφέρει είχε τις αντιρρήσεις του για το ταξίδι στην Λιβύη. Ήταν όμως πάντα δίπλα στην Εύη να τη στηρίζει σε αυτό που λάτρευε, στο να προσφέρει στον άνθρωπο. Ήταν άλλωστε άριστα εκπαιδευμένη. Τα τελευταία λόγια της, θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη του.

«Όταν έφθασε στη Βεγγάζη μπήκε στο wifi που είχανε μαζί, μιλάγαμε μέχρι τις τρεις παρά δέκα και μετά μπήκαν στα λεωφορεία, μου λέει “από ‘δω και πέρα δεν μπορώ σου μιλήσω, θα σου μιλήσω όταν φθάσω”».

Οι συνάδελφοι της 40χρονης Εύης στο στο 251 Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας, όπου υπηρετούσε κάνουν λόγο για ένα άξιο στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας. «Ήταν στη δική μας κλινική πολλά χρόνια, η Εύη ήταν πολύ εργατικό και καλό κορίτσι. Είμαι συγκλονισμένος» είπε ο γιατρός-αντισμήναρχος Πολεμικής Αεροπορίας, Χρήστος Κοττάκος.

Το όνομα της 2ης νοσηλεύτριας που σκοτώθηκε είναι Γλυκερία Μεμεκίδου. Ήταν νοσηλεύτρια από την Αθήνα, είχε παντρευτεί πριν από έναν χρόνο, είχε πάει εθελοντικά και εργαζόταν για χρόνια στον στρατό. Όλοι μιλούν για μια χαμογελαστή και πρόσχαρη γυναίκα που πάντα ήθελε να βοηθά τον συνάνθρωπό της.

Λιβύη Ελληνίδες νοσηλεύτριες Λιβύη Ελληνίδες νοσηλεύτριες

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ