Κακοκαιρία Elias: Συναγερμός στην Θεσσαλία – Κατολισθήσεις στο Αίγιο, χαλάζι σε Καλάβρυτα, Ήπειρο και Καστοριά

Επί ποδός βρίσκονται οι αρχές με τις Ένοπλες Δυνάμεις στην πρώτη γραμμή για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας Elias που πλήττει την χώρα. Στο επίκεντρο των έντονων φαινομένων, σύμφωνα με την ΕΜΥ, βρίσκονται Θεσσαλία και Στερεά, με τους κατοίκους και τις Αρχές να θωρακίζουν πόλεις και χωριά υπό τον φόβο νέων πλημμυρών.

Ενίσχυση αναχωμάτων, καθαρισμοί ρεμάτων και σχέδια για άμεση εκκένωση περιοχών περιλαμβάνονται στο πλάνο της Πολιτικής Προστασίας. Κάτοικοι, φορείς και στρατός επιχειρούν μέρα νύχτα να θωρακίσουν τη Θεσσαλία πριν ξεσπάσει η κακοκαιρία.

Με σακιά στις πόρτες και στα παράθυρα οι κάτοικοι του Παλαμά ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα κακοκαιρίας. Ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου ανέφερε ότι «αν επαναληφθούν έστω και τα μισά φαινόμενα που ήταν την προηγούμενη φορά η κατάσταση θα είναι πραγματικά μη αναστρέψιμη».

Το χωριό Βλοχό είναι ένα χωριό φάντασμα. Παντού υπάρχουν κατεστραμμένα αντικείμενα που αφαίρεσαν οι ιδιοκτήτες μέσα από τα πλημμυρισμένα σπίτια. Οι επόμενες ώρες, είναι ώρες αγωνίας για τους κατοίκους που έχουν μείνει στο χωριό και προσπαθούν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους.

Στον Βόλο ο ποταμός Κραυσίδωνας παραμένει ακαθάριστος, έχοντας ακόμα στην κοίτη του τεράστιους όγκους από χώμα, πέτρες, κορμούς δέντρων και άλλες φερτές ύλες. Ειδικές δυνάμεις του στρατού βρίσκονται στον Παγασητικό όπου έχει καταπλεύσει το αρματαγωγό «Ικαρία» και αναμένει οδηγίες για τη νέα κακοκαιρία «Ηλίας».

Και στη Λάρισα δίνεται μάχη για να μην υπερχειλίσουν πάλι οι ποταμοί. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός δήλωσε: «Η Περιφέρεια επιχείρησε και επιχειρεί σε 90 σημεία γεφυρών, ρεμάτων, ποταμών, αναχωμάτων. Επιχείρησε και επιχειρεί στο πεδίο σε 131 σημεία για να βελτιώσει την προσβασιμότητα».

Η προσφυγική δομή του Κουτσόχερου επιστρατεύεται για να φιλοξενήσει τους πρώτους πλημμυροπαθείς.

Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Φαρκαδώνας Κοσμάς Ευάγγελος τόνισε ότι «έχουν μεταφερθεί 85 άτομα στη δομή. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να φιλοξενηθούν περισσότερα άτομα».

Στο χωριό Κεραμίδι, στο οποίο υπάρχουν ακόμα σημεία που παραμένουν πλημμυρισμένα, πριν καν προλάβουν οι κάτοικοι να σταθούν στα πόδια τους, περιμένουν το νέο κύμα κακοκαιρίας.

Συναγερμός και στην Εύβοια

Οι κάτοικοι της πολύπαθης Εύβοιας για ακόμη μία φορά με αυτοσχέδιους τρόπους προσπαθούν να προφυλαχθούν. Οι κάτοικοι στο Μετόχι λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας για την επερχόμενη κακοκαιρία βάζουν ξύλινες σανίδες στις εισόδους της πόρτας, σακιά με άμμο αλλά και μηχανές άντλησης υδάτων σε περίπτωση που το νερό φτάσει στα σπίτια τους.

Αν και τα φαινόμενα δεν αναμένονται στην ίδια ένταση με την κακοκαιρία Ντάνιελ, οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη για μέτρα προστασίας ειδικά στις πληγείσες περιοχές όπου τα εδάφη είναι κορεσμένα.

Κικίλιας: Πάνω από όλα η αξία της ανθρώπινης ζωής

Το σύνολο των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος, της ΕΜΑΚ, η Πολιτική Προστασία, το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, η Ελληνική Αστυνομία μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, εθελοντές και πολίτες έχουν κινητοποιηθεί ενόψει της κακοκαιρίας Elias, σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια.

«Είναι μια συνεργασία των τριών σωμάτων αυτών έτσι ώστε σε κάθε ευάλωτη περιοχή της Περιφέρειας σε κάθε χωριό το οποίο πλημμύρισε, σε κάθε σημείο στο οποίο δημιουργήθηκαν προβλήματα από την τελευταία καλοκαίρια Daniel να βρισκόμαστε εκεί», ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας σε ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Ο κ. Κικίλιας είπε ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναβάθμισε και επικαιροποίησε το Έκτακτο Δελτίο Καιρικών Φαινομένων και για το λόγο αυτό ζήτησε «να επιδείξουν όλοι πολύ μεγάλη προσοχή», ενώ προσέθεσε ότι τις επόμενες ώρες θα εκκινήσουν τα φαινόμενα της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία.

«Για όλα αυτά χρειαζόμαστε τη βοήθεια και τη συνεργασία των πολιτών. Θα ήθελα να ζητήσω να ακολουθούμε πιστά και πολύ προσεκτικά τις οδηγίες όπως αυτές έρχονται από την Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα και να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό το φαινόμενο. Καταρχάς για σήμερα Δευτέρα φαίνεται ότι τις επόμενες ώρες θα εκκινήσει εδώ στη Θεσσαλία, και να δούμε πώς θα εξελιχθεί, αύριο, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη σύμφωνα πάντα με αυτά τα οποία λέει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία», σημείωσε ο κ. Κικίλιας

Χαλαζοπτώσεις σε Καλάβρυτα, Ήπειρο, Καστοριά

Το χαλάζι στην Κλειτορία Καλαβρύτων προκάλεσε ζημιές σε σπίτια και αυτοκίνητα καθώς και καλλιέργειες. Αύριο θα πραγματοποιηθεί καταγραφή των ζημιών.

Χαλάζι έπεσε στο Πωγώνι Ηπείρου και το Χιονάτο Καστοριάς. Ισχυρές ήταν οι χαλαζοπτώσεις στα Μαζέικα Αχαΐας και στα Γιάννενα. Επίσης, μεγάλη χαλαζόπτωση σημειώθηκε σε Καλάβρυτα και Ξυλόκαστρο.

Κατολίσθηση στο Αιγαίο – Προβλήματα στην εθνική οδό

Εν τω μεταξύ σημειώθηκε και κατολίσθηση στο 162ο χιλιόμετρο της παλαιάς Εθνικής Οδού Κορίνθου Πατρών στο ύψος του Αιγαίου. Λόγω του συμβάντος, δεκάδες αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν με αποτέλεσμα στο σημείο να δημιουργηθεί μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα. H κυκλοφορία έχει διακοπεί τα διόδια Ελαιώνα έως τον κόμβο Καλαβρύτων στην κατεύθυνση προς Ελευσίνα. Στο σημείο κατευθύνεται εργολάβος προκειμένου να καθαριστεί άμεσα το οδόστρωμα.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ