Κακοκαιρία Daniel: Αφόρητη δυσοσμία από τα νεκρά ζώα στις πλημμυρισμένες περιοχές – «Επικίνδυνη η περισυλλογή χωρίς στολή»

Σε υγειονομική «βόμβα» μετατρέπονται τα νεκρά ζώα στην Θεσσαλία που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel. Όπως είπε ο υπεύθυνος περίθαλψης άγριων ζώων της «Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς», Νίκος Παναγιωτόπουλος η μεταφορά τους είναι πολύ επικίνδυνη και θα πρέπει να αναλάβουν ειδικά εκπαιδευμένα άτομα να το κάνουν.

Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για αφόρητη δυσοσμία στις πλημμυρισμένες περιοχές ενώ εξήγησε τους κινδύνους που δημιουργούν τα νεκρά ζώα τα οποία δεν έχουν ακόμη περισυλλεχθεί.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε πως το 2022 είχαν περισυλλέξει 5.000 νεκρούς πελεκάνους στη λίμνη της Καστοριάς και εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο γίνεται.

«Συλλέξαμε πολλά πουλιά. Ήταν δύσκολο να ανιχνεύσουνε τα ζώα αλλά αντιδράσαμε γρήγορα. Έπρεπε επίσης να ειδοποιήσουμε και τα γύρω χωριά και να ερευνήσουμε ποια ασθένεια είχαν τα πουλιά. Υπήρχε έλλειψη συντονισμού(σ.σ στην περισυλλογή των νεκρών ζώων από την κακοκαιρία Daniel). Η Περιφέρεια εδώ άμεσα κάλεσε τους ανθρώπους και έγινε σύσκεψη με τον τότε υπουργό και άμεσα πήγαμε να τα περισυλλέξουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος οι ευθύνες τότε μοιράστηκαν από την Περιφέρεια και τους δήμους με αποτέλεσμα η συλλογή των ζώων να γίνει και με ειδικό συνεργείο μολυσματικών αποβλήτων.

«Είναι πολύ επικίνδυνο εάν δεν φοράς της στολή. Δεν μπορείς να το πετάς στη καρότσα. Χρειάζεται εκπαιδευμένους ανθρώπους να τα μεταφέρουν. Πήγαιναν σε ειδικά ψυγεία και μετά για καύση» επεσήμανε κλείνοντας ο υπεύθυνος περίθαλψης άγριων ζώων «Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς».

Αυγενάκης: Προτεραιότητα η συγκέντρωση και διαχείριση νεκρών ζώων

Παράλληλα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σημείωσε ότι πρώτη προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ είναι η συγκέντρωση και διαχείριση των νεκρών ζώων.

«Από την πρώτη στιγμή που η θεομηνία έπληξε την περιοχή της Θεσσαλίας, καταστήσαμε πρώτη προτεραιότητά μας τη συγκέντρωση και διαχείριση των νεκρών ζώων, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με στόχο να αποφύγουμε υγειονομική κρίση. Το σχέδιο δράσης μας εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, με τη συνεργασία της Περιφέρειας και των Δήμων που έχουν την ευθύνη», υποστήριξε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Όπως είπε, έως την Τετάρτη (13/9) στις 09:00 το πρωί στον ΕΛΓΑ είχαν δηλωθεί τα εξής νεκρά ζώα:

  • 050 Αιγοπρόβατα
  • 295 Χοίροι
  • 186 Βοοειδή
  • 330 Πτηνά
  • 980 μελισσοσμήνη

Από αυτά:

Για τα αιγοπρόβατα: Έως την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 24.856 νεκρά ζώα.

Για τα χοιρινά: Έως την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 7.500 νεκρά ζώα.

Για τα βοοειδή: Έως την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 35 νεκρά ζώα.

Για τα πτηνά: Έως την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 23.900 νεκρά ζώα.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ