Έξι μυστικά για να μάθουν τα παιδιά να διαχειρίζονται τον χρόνο
Πόσο συχνά λέτε στα παιδιά σας «τελείωνε δεν έχουμε άλλο χρόνο»; Πόσο συχνά τα παιδιά σας φεύγουν τρέχοντας για να προλάβουν τις δραστηριότητές τους, τα Αγγλικά, το κολυμβητήριο, το φροντιστήριο; Αν αυτά τα πράγματα είναι καθημερινότητα, τότε να ξέρετε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει.
Οι δεξιότητες διαχείρισης του χρόνου μπορούν να διδαχθούν σε κάθε παιδί, ανεξαρτήτως ηλικίας. Δοκιμάστε αυτούς τους απλούς, αλλά αποτελεσματικούς τρόπους για να διδάξετε στο παιδί σας δεξιότητες διαχείρισης χρόνου.
- Ξεκινήστε με μικρά και απλά πράγματα
- Διδάξτε στα παιδιά τη διαχείριση του χρόνου με διασκεδαστικό τρόπο
- Αφήστε τα παιδιά να φτιάξουν εκείνα το πρόγραμμά τους
- Μάθετε στα παιδιά να ιεραρχούν στόχους
- Διδάξτε την έννοια της προθεσμίας
- Να είστε πάντα υπομονετικοί και υποστηρικτικοί
1. Ξεκινήστε με μικρά και απλά πράγματα
Μην περιμένετε από το παιδί σας να μάθει τη διαχείριση του χρόνου σε μια νύχτα. Πρώτα απ’ όλα, κάντε το παιδί σας να κατανοήσει την έννοια του χρόνου και τις μονάδες του, τα δευτερόλεπτα, τα λεπτά, τις ώρες, τις εβδομάδες, τους μήνες. Μετά περάστε στις εποχές, στο σήμερα, στο αύριο, στο μεθαύριο και ούτω καθεξής.
Στη συνέχεια, ξεκινήστε με κάποιες απλές εργασίες που το παιδί σας μπορεί εύκολα να τελειώσει μόνο του, όπως το στρώσιμο του κρεβατιού, το μάζεμα των σχολικών τσαντών, η τοποθέτηση των παιχνιδιών πίσω στο κουτί και τέτοια απλά πράγματα. Μόλις καταφέρει και αρχίσει να ολοκληρώνει τις απλές εργασίες στον προβλεπόμενο χρόνο, τότε στρέψτε την προσοχή σας προς την ολοκλήρωση μεγαλύτερων εργασιών.
2. Διδάξτε στα παιδιά τη διαχείριση του χρόνου με διασκεδαστικό τρόπο
Κάντε τη μάθηση για την διαχείριση του χρόνου μια διασκεδαστική δραστηριότητα για τα παιδιά. Να το χαίρονται και να το ευχαριστιούνται. Χρησιμοποιείστε ευχάριστα βοηθήματα, κυρίως οπτικά, όπως πολύχρωμα ημερολόγια, χρονοδιαγράμματα ή χρονόμετρα για να βοηθήσετε το παιδί σας να κατανοήσει την έννοια του χρόνου.
Χρησιμοποιήστε ένα ημερολόγιο τοίχου ή έναν πίνακα και αφήστε το παιδί σας να σημειώσει σημαντικές ημερομηνίες ή προθεσμίες. Χρησιμοποιήστε αυτοκόλλητα που κάνουν τα παιδιά να χαίρονται και σφραγίδες για να «σφραγίζουν» με χαρά τα παιδιά σας τις εργασίες που τελείωσαν.
3. Αφήστε τα παιδιά να φτιάξουν εκείνα το πρόγραμμά τους
Βάλτε τα να σχεδιάζουν, να οργανώνουν το πρόγραμμά τους και τις δραστηριότητές τους, όσο το δυνατόν περισσότερο. Όσο περισσότερο συμμετέχουν τόσο πιο πρόθυμα θα είναι να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους και μάλιστα στην ώρα τους.
Καθιερώστε μια σταθερή καθημερινή ρουτίνα για το παιδί σας, συμπεριλαμβανομένης της ώρας που πέφτουν για ύπνο, των ωρών της μελέτης και των εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Μια τέτοια καθορισμένη ρουτίνα θα βοηθήσει το παιδί σας να αναπτύξει μια αίσθηση δομής και διαχείρισης του χρόνου.
4. Μάθετε στα παιδιά να ιεραρχούν στόχους
Να βάζουν προτεραιότητες. Διδάξτε στο παιδί σας τη σημασία της ιεράρχησης των πραγμάτων που πρέπει να κάνουν, κατηγοριοποιώντας τις υποχρεώσεις τους με βάση το επείγον ή τη σημασία τους. Βοηθήστε τα παιδιά σας να εντοπίσουν ποιες εργασίες πρέπει να ολοκληρωθούν πρώτα και γιατί και ποιες μπορούν να γίνουν αργότερα.
Πάντα πρέπει να τα ενθαρρύνετε να αντιμετωπίζουν πρώτα τις πιο δύσκολες εργασίες για να αποφεύγουν την ταλαιπωρία της τελευταίας στιγμής.
5. Διδάξτε την έννοια της προθεσμίας
Είναι πάντα καλή ιδέα να εισαγάγετε την έννοια των προθεσμιών στο παιδί σας, όσο το δυνατόν νωρίτερα. Πείτε τους τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ολοκλήρωσης εργασιών εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου. Με αυτόν τον τρόπο θα προετοιμάσετε το παιδί σας για μελλοντικές ευθύνες και υποχρεώσεις.
6. Να είστε πάντα υπομονετικοί και υποστηρικτικοί
Κάθε παιδί έχει διαφορετικό ρυθμό μάθησης. Επομένως, μη βιαστείτε να κάνετε το παιδί σας να μάθει τη διαχείριση του χρόνου και μάλιστα να το κάνει γρήγορα. Παρατηρήστε πρώτα τα δυνατά και αδύνατα σημεία του και στη συνέχεια κινηθείτε αναλόγως. Να υποστηρίζετε την πρόοδο του παιδιού σας, όσο μικρή κι αν είναι, και να του παρέχετε πάντα καθοδήγηση. Προσφέρετε επαίνους και αφήστε μικρά σημειώματα ενθάρρυνσης, γιατί βελτιώνουν τις ικανότητές τους στη διαχείριση του χρόνου
Η ανάπτυξη δεξιοτήτων διαχείρισης του χρόνου απαιτεί εξάσκηση και υπομονή. Είναι μια συνεχής διαδικασία, αλλά εφαρμόζοντας με συνέπεια αυτές τις στρατηγικές, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να μάθει αποτελεσματικά το πώς θα διαχειρίζεται τον χρόνο.