Χρόνια φλεγμονή: 11 περίεργα σημάδια που πρέπει να προσέξετε

Η χρόνια φλεγμονή εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί συνεχώς. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια υπερβολική αντίδραση που οδηγεί το σώμα να επιτεθεί στον εαυτό του.

Τα συμπτώματα της χρόνιας φλεγμονής περιλαμβάνουν κλασικά παραδείγματα όπως κόπωση, πυρετό και πόνο στις αρθρώσεις. Η φλεγμονή είναι επίσης γνωστή για την πρόκληση συμπτωμάτων που θεωρούνται παράταιρα.

11 περίεργα συμπτώματα της χρόνιας φλεγμονής

 1. Προβλήματα ισορροπίας
 2. Αντίσταση στην ινσουλίνη
 3. Μυϊκή αδυναμία
 4. Διάρροια
 5. Πόνος στη μέση
 6. Μόνιμη κόπωση
 7. Εξάνθημα Livedo Reticularis
 8. Αθηροσκλήρωση
 9. Πήξη του αίματος
 10. Ξηροφθαλμία
 11. Εγκεφαλικά προβλήματα

1. Προβλήματα ισορροπίας

Οι χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες κάνουν το σώμα να αντιδρά υπερβολικά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να επιτίθεται στον εαυτό του. Στην πολλαπλή σκλήρυνση, για παράδειγμα, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στις επικαλύψεις των νεύρων. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο για τα νευρικά σήματα να περάσουν. Μπορεί να αισθάνεστε ζάλη ή έλλειψη ισορροπίας, ειδικά όταν περπατάτε.

2. Αντίσταση στην ινσουλίνη

Η ινσουλίνη βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει το πόσο καλά λειτουργεί η ινσουλίνη, χωρίς οι επιστήμονες να είναι ακόμη βέβαιοι για τους λόγους που συμβαίνει αυτό.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να βλάψει τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία και θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε διαβήτη. Μπορεί να έχετε μυρμήγκιασμα στα πόδια ή να αισθάνεστε πιο διψασμένοι και κουρασμένοι ή να μην έχετε καθόλου συμπτώματα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τι συμβαίνει.

3. Μυϊκή αδυναμία

Μερικές φορές το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά λάθος και προκαλεί φλεγμονή στους μύες, κατάσταση που οι γιατροί ονομάζουν μυοσίτιδα. Αυτό θα μπορούσε να αρχίσει να διασπά τις μυϊκές ίνες και να σας κάνει πιο αδύναμους. Συνήθως συμβαίνει αργά, πιο συχνά στον κορμό, τους ώμους και τους γοφούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να δυσκολεύεστε να κάνετε απλά πράγματα όπως να περπατήσετε, να κάνετε μπάνιο και να καταπιείτε.

4. Διάρροια

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου έχει δύο κύριες μορφές: την ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο του Crohn. Και στις δύο περιπτώσεις, το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά και προκαλεί φλεγμονή στο παχύ και το λεπτό έντερο. Η διάρροια είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί. Άλλα είναι ναυτία, πόνος στις αρθρώσεις, πυρετός και δερματικά εξανθήματα.

5. Πόνος στη μέση

Στην αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, η χρόνια φλεγμονή προσβάλλει τη σπονδυλική στήλη. Μερικές φορές, προσβάλλει τους γοφούς, το λαιμό, τα γόνατα ή το στήθος. Μπορεί να έχετε πόνο και δυσκαμψία στο κάτω μέρος της πλάτης, ειδικά το πρωί. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να έχετε απώλεια κίνησης. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε συμπτώματα. Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα την κατάστασή σας.

6. Μόνιμη κόπωση

Είναι ένα από τα τυπικά σημάδια μακροχρόνιας φλεγμονής και ένα κοινό σημάδι φλεγμονωδών ασθενειών όπως η ινομυαλγία, η πολλαπλή σκλήρυνση, ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε ξαφνική πτώση της ενέργειάς σας. Θα μπορούσε να είναι σημάδι μιας υποκείμενης ασθένειας. Μπορεί επίσης να είναι θεραπεύσιμο.

7. Εξάνθημα Livedo Reticularis

Πρόκειται για ένα μοβ εξάνθημα σαν μάρμαρο μοιάζει με πλέγμα σαν δαντέλα. Φλεγμονώδεις καταστάσεις όπως ο λύκος και το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο μπορεί να το προκαλέσουν. Συνήθως εντοπίζεται στα χέρια και τα πόδια και μπορεί να το παρατηρήσετε περισσότερο στον κρύο καιρό.

Δεν μπορείτε να κάνετε πολλά για να αντιμετωπίσετε το εξάνθημα, αλλά ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που το προκαλεί. Επίσης, το εξάνθημα μπορεί να υποχωρήσει από μόνο του. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν αυτό δεν συμβεί ή αν παρατηρήσετε οζίδια ή πληγές.

8. Σκλήρυνση των αρτηριών (αθηροσκλήρωση)

Εάν το σωματικό σας λίπος αυξάνεται ή ξοδεύετε πολύ χρόνο προσλαμβάνοντας ξένες ουσίες όπως ο καπνός του τσιγάρου, το σώμα σας θα ανταποκριθεί με φλεγμονή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση λιπώδους πλάκας στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών. Κατάσταση γνωστή ως αθηοσκλήρωση, είναι η κύρια αιτία καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Μόνο ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει εάν έχετε σκλήρυνση των αρτηριών.

9. Πήξη του αίματος

Η φλεγμονή από τραύμα, χειρουργική επέμβαση ή ασθένειες όπως το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο και τα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου μπορεί να προκαλέσει υπερβολική πήξη του αίματος, κατάσταση που ονομάζεται υπερπηκτικότητα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει οίδημα και πιο σοβαρά πράγματα όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή προσβολή ή πνευμονική εμβολή.

Δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπίσετε την υπερπηκτικότητα και ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο για να καταλάβει τι την προκαλεί. Τα φάρμακα που ονομάζονται αντιπηκτικά μπορούν να βοηθήσουν.

10. Ξηροφθαλμία

Είναι ένα κοινό σύμπτωμα φλεγμονής. Μια πάθηση, το σύνδρομο Sjogren, επηρεάζει τους σιελογόνους και τους δακρυϊκούς αδένες. Μπορεί να παρατηρήσετε ένα αίσθημα καψίματος στα μάτια, πρήξιμο στον σιελογόνο αδένα και ξηρότητα στη μύτη και το λαιμό. Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα για να σας βοηθήσει να ανακουφίσετε τα συμπτώματα και να κρατήσετε μακριά σοβαρές επιπλοκές όπως απώλεια όρασης και οδοντικά προβλήματα.

11. Εγκεφαλικά προβλήματα

Η μνήμη σας και η ικανότητά σας να σκέφτεστε είναι πιθανό να υποστούν βλάβη αν το σώμα σας εμφανίσει σημάδια φλεγμονής. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν τη σύνδεση. Τα πρώιμα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η φλεγμονή μπορεί να συμβάλει στη νόσο Αλτσχάιμερ και σε άλλες καταστάσεις που προκαλούν άνοια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε μεγαλύτερους ενήλικες. Προγράμματα υγιεινής διατροφής, όπως η μεσογειακή διατροφή, φαίνεται να ανακουφίζουν τη φλεγμονή και μπορεί να κρατήσουν τον εγκέφαλό σας σε καλή κατάσταση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πηγή: oloygeia.gr

Τα ελληνικά όσπρια που ρίχνουν χοληστερόλη και σάκχαρο και ανεβάζουν τον σίδηρο

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ