Ανυπολόγιστες οι καταστροφές σε Λάρισα και Τρίκαλα από τις πλημμύρες – Σε απόγνωση πλημμυροπαθείς και αγρότες

Έντεκα μέρες με ηλιοφάνεια και καλοκαιρία και δεκαπέντε μέρες από το ξέσπασμα της κακοκαιρίας Daniel, χιλιάδες κάτοικοι της Θεσσαλίας δεν έχουν πρόσβαση ακόμη στα βασικά αγαθά.

Ολόκληρα χωριά σε Τρίκαλα και Καρδίτσα είναι ακόμη πλημμυρισμένα. Ο κάμπος της Αγιάς και του Κιλελέρ, ο μεγαλύτερος κάμπος της Λάρισας δηλαδή, εξακολουθεί να είναι κάτω από το νερό, ενώ υπάρχουν ακόμη άνθρωποι, κυρίως στις περιφερειακές ενότητες Τρικάλων, Μαγνησίας και Καρδίτσας που δεν έχουν νερό ή που το νερό δεν είναι κατάλληλο για χρήση. Οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε περιοχές της Θεσσαλίας εξακολουθούν να εντείνουν τα υπάρχοντα προβλήματα.

Μεγάλο ερώτημα, βέβαια εξακολουθεί να παραμένει το πότε θα φύγει το νερό από κατοικημένες περιοχές και από τον κάμπο. Η καταστροφή δε είναι τόσο μεγάλη, που ακόμη και η συζήτηση για αποζημιώσεις μοιάζει εκτός πραγματικότητας, υπό την έννοια ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχασαν το σπίτι τους, έχασαν τη γη και το βιός τους και αυτό που ζητούν στην παρούσα φάση είναι τουλάχιστον να μάθουν πότε θα πατήσουν στη γη τους και τι θα γίνει με την οικιστική τους αποκατάσταση.

Τρίκαλα

Στην περιφερειακή ενότητα Τρικάλων και συγκεκριμένα στις περιοχές του δήμου Φαρκαδόνας που επλήγησαν από την κακοκαιρία οι δρόμοι, τόσο στην Φαρκαδόνα όσο και στα γύρω χωριά εξακολουθούν να έχουν νερά και λάσπες. Μεγάλη ζημιά έχουν υποστεί σπίτια σε αυτές τις περιοχές, ενώ στο Κεραμίδι τα σπίτια είναι ακόμη σκεπασμένα με νερό. Άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας φιλοξενούνται, άλλοι σε συγγενικά σπίτια στην Οιχαλία και στο Πετρωτό και άλλοι σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας. Το μεγάλο ερώτημα είναι μέχρι πότε. Δεδομένου του μεγάλου όγκου νερού που μπήκε στα σπίτια, πολλά από αυτά είναι ακατάλληλα να κατοικηθούν.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και σε άλλες περιοχές των Τρικάλων που επλήγησαν από την κακοκαιρία, όπως στον Παραπόταμο, το Γλίνος, το Βαλομάνδρι, τα Μεγάλα Καλύβια, τη Φωτάδα, την Φανερωμένη και τους Γεωργανάδες. Προβλήματα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το κέντρο της πόλης των Τρικάλων, όπου σε αρκετά υπόγεια γίνονται ακόμη αντλήσεις νερού, ενώ σε σημεία της πόλης το νερό αναβλύζει. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στις συνοικίες γύρω από την πόλη των Τρικάλων. Αφόρητη μέχρι και χθες η δυσοσμία ακόμη και στο κέντρο της πόλης.

Μεγάλο πρόβλημα δε ότι υπάρχουν περιοχές που παρότι επλήγησαν έντονα, όπως η Φαρκαδόνα δεν έχουν ενταχθεί στην «κόκκινη ζώνη», ώστε ο κόσμος να αποζημιωθεί για τα σπίτια που έχασε. Αν και εκείνο που κυρίως ενδιαφέρει στην παρούσα φάση είναι πότε θα ξεκινήσει το πρόγραμμα οικιστικής αποκατάστασης για εκείνους που τα σπίτια τους είναι ακατάλληλα.

Στο μεταξύ, η οδική σύνδεση Κεραμιδίου και Βλοχού του δήμου Καρδίτσας δεν έχει αποκατασταθεί, ενώ στο χωριό Βλοχός έχει ακόμη νερά.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Επίσης, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι:

  • αίρεται η διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Καρδίτσας-Λάρισας (από Δέλτα Καρδίτσας μέχρι τα όρια του Νομού Καρδίτσας με το Νομό Λάρισας) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας (δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση), πλην του τμήματος μεταξύ Ερμητσίου-Αστρίτσας, όπου η κυκλοφορία θα διεξάγεται μόνο στις κεντρικές λωρίδες της οδού (μία λωρίδα ανά κατεύθυνση).
  • απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών άνω των -3,5- τόνων, μόνο στο τμήμα της επαρχιακής οδού Καρδίτσας-Λάρισας, μεταξύ Ερμητσίου-Αστρίτσας.
  • Επιπλέον, ορίζεται μέγιστο όριο ταχύτητας στο ως άνω τμήμα (Ερμητσίου-Αστρίτσας) τα 50 χλμ/ω, για όλα τα οχήματα.

Εξαιρούνται:

  • τα οχήματα οδικής βοήθειας καθώς και
  • τα οχήματα άμεσης ανάγκης (Ε.Κ.Α.Β., Π.Υ., ΕΛ.ΑΣ., κλπ.)

Λάρισα

Στην πόλη της Λάρισας και στις συνοικίες που επλήγησαν από την κακοκαιρία, οι κάτοικοι αντλούν νερά, κυρίως στις εργατικές κατοικίες της Γιάνουλης, στην συνοικία Αγίου Θωμά, στην συνοικία Αγίου Γεωργίου, Νέας Σμύρνης, Αμπελοκήπων και σε επιχειρήσεις και σπίτια στην οδό Βόλου προς την έξοδο της πόλης. Ο δήμος Λαρισαίων ξεκίνησε την καταγραφή ζημιών και ανακοίνωσε κονδύλι 6,1  εκατ. ευρώ για την στήριξη των πλημμυροπαθών.

Ο κάμπος του δήμου Αγιάς και του δήμου Κιλελέρ εξακολουθεί να είναι πλημμυρισμένος. Πάνω από 500 εκατ. κυβικά νερού είναι στον κάμπο της Λάρισας, χωρίς κάποια ορατή και άμεση λύση να αποστραγγιστεί. Πάνω από 200.000 στρέμματα με βαμβάκι, σιτηρά, τριφύλλι και δενδρώδεις καλλιέργειες είναι κάτω από το νερό, η στάθμη του οποίου είναι από 2 μ. έως και 6 μ., σε σημεία δηλαδή η στάθμη είναι ψηλότερη και από αυτή της λίμνης Κάρλας.

Σήμερα επισκέφθηκε το Καστρί του δήμου Αγιάς ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης, σε μία προσπάθεια να αποστραγγιστούν τουλάχιστον τα νερά που βρίσκονται ακόμη στάσιμα στα πρώτα σπίτια του χωριού. Επεσήμανε κυρίως την συμβολή των Ολλανδών επιστημόνων στην προσπάθεια αποστράγγισης των νερών από τον κάμπο, χωρίς όμως να πει στους αγρότες ποια από τις λύσεις που προτείνουν οι Ολλανδοί θα προκριθεί.

Η καταστροφή στον κάμπο είναι ανυπολόγιστη. Ομοίως και στις παραπήνειες περιοχές του δήμου Αγιάς και του Δήμου Τεμπών. Στις συγκεκριμένες περιοχές μπορεί η στάθμη του νερού από τα πλημμυρισμένα χωράφια με ακτινίδια να έπεσε, αποκαλύφθηκε όμως, όπως επισημαίνουν οι αγρότες το μέγεθος της καταστροφής.

Σε όλα τα παραπάνω βέβαια πρέπει να συνυπολογιστεί η ανησυχία των κατοίκων για τη δημόσια υγεία από τα στάσιμα νερά.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ