Φορολογικές δηλώσεις 2023: Νέα παράταση έως τις 4 Σεπτεμβρίου και μετά… πρόστιμα

Έως τη Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου μπορούν οι πολίτες να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση του φορολογικού έτους 2022 χωρίς την επιβολή προστίμου που φτάνει ακόμη και τα 500 ευρώ, μετά την παράταση που έδωσαν χθες  από κοινού το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η ΑΑΔΕ.

Υπενθυμίζεται πως αρχικά η προθεσμία θα έληγε χθες, 31 Αυγούστου, ωστόσο η εν λόγω παράταση δόθηκε προκειμένου να διευκολυνθούν τα νομικά και φυσικά πρόσωπα που ενδεχομένως να αντιμετώπισαν πρόβλημα στην υποβολή δηλώσεων τις τελευταίες ώρες της υποβολής λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος. Επισημαίνεται πως αυτό αφορά και τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα υποβάλουν τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022.

Φορολογικές δηλώσεις: Τι σημαίνει η παράταση για τους υπόχρεους

Με την παράταση των φορολογικών δηλώσεων φαίνεται πως επηρεάζεται και το χρονοδιάγραμμα για την καταβολή του φόρου εισοδήματος. Δηλαδή ενώ η προθεσμία έληξε χθες στις 31 Αυγούστου για την εξόφληση της διπλής δόσης  φόρου εισοδήματος ( Ιουλίου -Αυγούστου) από τις 8, για τους πολίτες που έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό και δεν υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι τις 31 Ιουλίου, τώρα αυτό μπορεί να γίνει μέχρι και την Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως οι παραπάνω δεν θα έχουν έκπτωση του 3% για την εφάπαξ εξόφληση. 

Επίσης όσοι αδυνατούν να ακολουθήσουν το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου για την καταβολή του φόρου σε δόσεις μπορούν να εντάξουν την οφειλή τους στη  πάγια ρύθμιση σε έως 24 δόσεις.  Οι δόσεις αυτές είναι έντοκες και το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις. Υπενθυμίζεται δε πως δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού για την ένταξη στη ρύθμιση.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει πως ο λογαριασμός των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα είναι αυξημένος φέτος κατά 400 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με  το 2022. Δηλαδή 2,4 εκατομμύρια  πολίτες θα πρέπει να πληρώσουν φόρο εισοδήματος ύψους 3,6 δισ .ευρώ μέχρι τον Φεβρουάριο από  3,2 δισ. ευρώ που κατέβαλλαν το 2022. 

Τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος

Οι πολίτες που θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με χρεωστικό ποσό φόρου θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής, σύμφωνα με την  ισχύουσα νομοθεσία:

  • Επιβάλλεται πρόστιμο από 100 έως και 500 ευρώ εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει μηδενικό ή πιστωτικό ποσό φόρου και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει επιπλέον φόρος άνω των 100 ευρώ. Αναλυτικά τα ποσά διαμορφώνονται ως εξής:
  • 100 ευρώ εάν ο φορολογούμενος δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας.
  • 250 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας και τηρεί απλογραφικά βιβλία
  • 500 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Ωστόσο δεν θα επιβληθεί κανένα πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση το εκκαθαριστικό ήταν μηδενικό ή πιστωτικό και από την τροποποιητική δήλωση προκύψει πληρωμή επιπλέον φόρου μέχρι 100 ευρώ.

2.Εάν από την εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση προκύψει αύξηση του φόρου μεγαλύτερη των 100 ευρώ, τότε επιβάλλεται πρόστιμο:

  • 100 ευρώ εάν ο φορολογούμενος δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας.
  • 250 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας και τηρεί απλογραφικά βιβλία
  • 500 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Η “ακτινογραφία” των φορολογικών δηλώσεων

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία του  υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2022. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, φέτος μέχρι και τις 31 Αυγούστου 2023  υποβλήθηκαν 6.481.302 αρχικές δηλώσεις φυσικών προσώπων, έναντι 6.399.973 πέρυσι, στην εκπνοή της προθεσμίας των εμπρόθεσμων δηλώσεων (30/08/2022), στοιχείο που επιβεβαιώνει την ευρύτερη θετική τάση προς φορολογική συμμόρφωση. Επίσης έχουν υποβληθεί 322.169 αρχικές δηλώσεις νομικών προσώπων, έναντι 284.165 δηλώσεων, στην εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των εμπρόθεσμων δηλώσεων (30/8/2022). «Την ψηφιακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ, ειδικά για την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος επισκέφθηκαν 6.885.595 φορολογούμενοι» πρόσθεσε  το υπουργείο σε ανακοίνωση του

 

 

 

 

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ