Τα 25 τραγούδια που διασκευάστηκαν περισσότερο στην ιστορία της μουσικής

Σε αντίθεση με τον κινηματογράφο, όπου είναι σπάνιο μια δεύτερη (ή τρίτη) προσπάθεια επανέκδοσης μιας ταινίας να φτάσει – πόσο μάλλον να ξεπεράσει – το πρωτότυπο, η μουσική είναι ένα διαφορετικό είδος δημιουργίας.

Του Ιωσήφ Αβράμογλου

Το γεγονός ότι οι Beatles έκαναν εξαιρετική δουλειά σε ένα τραγούδι δεν σημαίνει ότι η Keith Jarrett ή ο Elvis Presley δεν θα μπορούσαν να αποδώσουν το ίδιο κομμάτι με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.

Παρακάτω θα βρείτε 25 από τα πιο διασκευασμένα τραγούδια στην ιστορία της μουσικής.

1. “Yesterday” // The Beatles

Το “Yesterday” έχει διασκευαστεί περισσότερες από 2200 φορές, με καλλιτέχνες όπως η Joan Baez, ο Liberace, ο Frank Sinatra, ο Elvis Presley, οι En Vogue και οι Boyz II Men να είναι ανάμεσα στους πολλούς καλλιτέχνες που έδωσαν το δικό τους στίγμα στο τραγούδι.

2. “(I Can’t Get No) Satisfaction” // The Rolling Stones

Αυτό το κλασικό τραγούδι των Rolling Stones έχει διασκευαστεί από διάφορους καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων των Jimi Hendrix, Devo και του Vanilla Ice. Επίσης, το διασκεύασε η Britney Spears στα MTV Video Music Awards του 2000.

3. “Love Me Tender” // Elvis Presley

Το “Love Me Tender” ήταν επιτυχία πολύ πριν ο Elvis και ο συνθέτης Ken Darby αλλάξουν τον τίτλο και τους στίχους. Το τραγούδι έγινε δημοφιλές κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Αμερική με τον τίτλο “Aura Lee”, αλλά δισκευάστηκε το 1956 για πρώτη φορά. Πολλοί καλλιτέχνες το έχουν διασκευάσει, από την Julie Andrews και τον Johnny Cash μέχρι τον Jim Morrison.

4. “Billie Jean” // Michael Jackson

Όταν το “Billie Jean” κυκλοφόρησε το 1983, έγινε το πρώτο τραγούδι που έφτασε στο #1 σε τέσσερα διαφορετικά τσαρτ ταυτόχρονα. Το τραγούδι εξακολουθεί να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και διασκευασμένα τραγούδια του Michael Jackson, με τουλάχιστον 143 ηχογραφημένες εκδόσεις να κυκλοφορούν εκεί έξω.

5. “Eleanor Rigby” // The Beatles

Μια ακόμη από τις επιτυχίες των Beatles, έχει διασκευαστεί 131 φορές από καλλιτέχνες όπως ο Ray Charles, ο Tony Bennett, η Aretha Franklin, οι Kansas και το σουηδικό industrial metal συγκρότημα των Pain.

6. “My Way” // Frank Sinatra

Το ενδιαφέρον με το “My Way” του Sinatra είναι ότι πολλοί από τους καλλιτέχνες που διασκεύασαν το τραγούδι δεν το έκαναν με τον τρόπο του Frank. Αλλά με τουλάχιστον 152 διασκευές που υπάρχουν, συμπεριλαμβανομένης μιας από τον ηθοποιό Gary Oldman όταν εμφανίστηκε ως Sid Vicious στο Sid & Nancy.

 

7. “Bridge Over Troubled Water” // Simon & Garfunkel

Υπάρχουν σχεδόν 600 εκδόσεις αυτής της μπαλάντας των Simon & Garfunkel. Κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1970, διασκευάστηκε αμέσως τόσο από τον Johnny Mathis όσο και από τον Stevie Wonder λίγες εβδομάδες αργότερα.

8. “Ain’t No Sunshine” // Bill Withers

Ο Withers έγραψε το “Ain’t No Sunshine” ενώ εργαζόταν ως μηχανικός αεροσκαφών. Έχουμε ακούσει εκδοχές του από τον Paul McCartney, τον Adam Levine, τον DMX και πολλούς άλλους.

9. “Hallelujah” // Leonard Cohen

Το τραγούδι έτυχε πολύ μεγάλης προσοχής, παρόλο που η δισκογραφική του εταιρεία αρνήθηκε να κυκλοφορήσει το άλμπουμ στο οποίο αρχικά περιλαμβανόταν.

10. “And I Love Her” // The Beatles

Το τραγούδι προέρχεται από ένα από τα παλαιότερα άλμπουμ των Beatles, το “A Hard Day’s Night” και έκτοτε έχει διασκευαστεί από τους Bob Marley, Smokey Robinson, Sarah Vaughan, Barry Manilow και Vince Gill, μεταξύ πολλών άλλων.

11. “Time After Time” // Cyndi Lauper

Το γεγονός ότι αυτό το τραγούδι της δεκαετίας του ’80 έχει διασκευαστεί 270 φορές δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά το ευρύ φάσμα των στυλ αυτών των διασκευών είναι πράγματι εντυπωσιακό. Αναζητήστε τον Miles Davis να εκτελεί την εκδοχή του με την Φιλαρμονική του Μονάχου το 1988.

12. “I Walk the Line” // Johnny Cash

Το φοβερό κομμάτι του Man in Black έχει διασκευαστεί σχεδόν 200 φορές. Οι καλλιτέχνες που έχουν διασκευάσει το “I Walk the Line” περιλαμβάνουν τους Dolly Parton, Dean Martin, τους Everly Brothers, Los Lonely Boys, Waylon Jennings… ακόμα και ο Leonard Nimoy το έχει πει.

13. “God Only Knows” // The Beach Boys

Μόνο ο Θεός ξέρει πόσες φορές έχει διασκευαστεί αυτό το τραγούδι των Beach Boys από το 1966, αλλά πρέπει να είναι περισσότερες από 200 φορές μέχρι την τελευταία καταμέτρηση. Η ζωντανή εκδοχή του Lyle Lovett στο Kennedy Center Honors του 2007, όπου τιμήθηκε ο Brian Wilson, ξεχωρίζει για τον Wilson ως η καλύτερη εκτέλεση που έχει γίνει ποτέ: “Νομίζω ότι η εκδοχή του Lyle Lovett ήταν η καλύτερη εκδοχή που έχω ακούσει ποτέ, συμπεριλαμβανομένης και της εκδοχής των Beach Boys. Η πιο τρυφερή, όμορφη εκδοχή που έχω ακούσει ποτέ. Απίστευτη”.

14. “House of the Rising Sun” // The Animals

Ίσως να μην είναι πολύ γνωστό το γεγονός ότι το “House of the Rising Sun” δεν προέρχεται αρχικά από τους Animals, αν και η θρυλική φολκ-ροκ εκδοχή τους είναι αναμφισβήτητα η πιο γνωστή. Το “House” είναι ένα παραδοσιακό λαϊκό τραγούδι με ρίζες που ανάγονται στις αρχές του 20ού αιώνα στα Απαλάχια Όρη, ίσως και νωρίτερα. Πολλοί το έχουν διασκευάσει, συμπεριλαμβανομένων των Dolly Parton, Woody Guthrie, Bob Dylan, Jimi Hendrix, ακόμη και του Andy Griffith.

15. “Cry Me A River” // Julie London

Κορυφαίο τζαζ κομμάτι, από το 1955, έχει διασκευαστεί από ένα τεράστιο φάσμα καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένων των Barbra Streisand, Joe Cocker, Aerosmith, Rick Astley, Björk, Merle Haggard και Olivia Newton-John.

16. “Imagine” // John Lennon

Καλλιτέχνες όπως η Joan Baez, ο Ray Charles, ο Elton John, ο David Bowie και οι Queen έχουν δώσει τη δική τους προσωπική πινελιά στο “Imagine”. Και τα τελευταία χρόνια, οι Pink, η Lady Gaga και η Avril Lavigne έχουν προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των καλλιτεχνών που προσπάθησαν να κάνουν δικό τους το κλασικό τραγούδι του John Lennon.

17. “All of Me” // John Legend

Ένα πιο σύγχρονο τραγούδι της λίστας, το κομμάτι του John Legend από το 2013 για την σύντροφό του Chrissy Teigen, το οποίο είχε κάποτε χαρακτηριστεί “το πιο δημοφιλές τραγούδι του YouTube”. Υπάρχουν πολλές άλλες διασκευές, όπως το “EDM remix” του Tiesto.

18. “Over The Rainbow” // Judy Garland

Ένα από τα πιο συχνά τραγούδια που ερμηνεύονται κατά τη διάρκεια των οντισιόν του American Idol, έχει βέβαια διασκευαστεί από πολλούς και μεγάλους τραγουδιστές. Όπως οι Willie Nelson, Patti LaBelle, Eva Cassidy, Eric Clapton, Chet Atkins, Tori Amos κ.ά.

19. “Summertime” // Abbie Mitchell

Η Abbie Mitchell είναι η ερμηνεύτρια που τραγούδησε αρχικά το “Summertime” στην όπερα Porgy and Bess του 1935, αλλά η διασκευή της Janis Joplin είναι ίσως η πιο γνωστή εκδοχή. Αλλά και οι Sonny and Cher έκαναν μια επιτυχημένη εκδοχή, όπως και οι R.E.M.

20. “Love Yourself” // Justin Bieber

Με την υπογραφή του Ed Sheeran και του Benny Blanco, η επιτυχία του Bieber είχε μεγάλη απήχηση στους συναδέλφους του καλλιτέχνες. Το έχουν διασκευάσει πολλοί με ξεχωριστή επιτυχία.

21. “Blackbird” // The Beatles

Άλλο ένα από τα ωραιότερα τραγούδια των Beatles και άλλο ένα από τα πιο διασκευασμένα. Το 2016, ο “Foo Fighter” Dave Grohl το διασκεύασε, αλλά υπάρχουν επίσης εκδόσεις από τους Phish, τον Jesse McCartney, τον Bobby McFerrin, τον Eddie Vedder και τον Elliott Smith.

22. “Amazing Grace” // John Newton

Παρόλο που πολλοί άνθρωποι στα αναγνωρίζουν το “Summertime” ως το τραγούδι με τις περισσότερες ηχογραφήσεις στην ιστορία, σημειώνουν επίσης ότι και το “Amazing Grace” έχει ηχογραφηθεί χιλιάδες φορές και έχει εμφανιστεί σε τουλάχιστον 11.000 άλμπουμ. Και δεν είναι περίεργο – το τραγούδι υπάρχει από το 1779 και οι στίχοι του από το 1772, όταν ο κληρικός John Newton έγραψε το ποίημα. Και δεν είναι δημοφιλές μόνο στην εκκλησία, η εκδοχή της Judy Collins κατέκτησε τα charts για 67 εβδομάδες μεταξύ 1970 και 1972.

23. “The Look Of Love” // Dusty Springfield

Γραμμένο από τον Burt Bacharach και αρχικά τραγουδισμένο από την Dusty Springfield για το πρώτο soundtrack του Casino Royale το 1967, το “The Look of Love” έχει διασκευαστεί πολύ. Η Diana Ross, η Gladys Knight, η Nina Simone, ο Marvin Gaye, η Shirley Bassey και η Diana Krall είναι μερικοί μόνο από τους καλλιτέχνες που το έχουν κάνει δικό τους.

24. “White Christmas” // Bing Crosby

Το έχουν διασκευάσει… σχεδόν όλοι! Από τον David Hasselhoff μέχρι τον Snoop Dogg. Το “White Christmas” του Irving Berlin αρχικά τραγουδήθηκε από τον Bing Crosby. Η μελωδία διασκευάζεται σταθερά από τότε που κυκλοφόρησε το 1942, από τον Sinatra που έκανε μια πρώιμη εκδοχή το 1944 μέχρι την Gwen Stefani που το διασκεύασε το 2017.

25. “Silent Night” // John Freeman Young

Άλλο ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι με πάρα πολλές διαφορετικές εκτελέσεις και διασκευές. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Entertainment Weekly του 2013, οι αναγνώστες επέλεξαν την εκδοχή των Kelly Clarkson, Trisha Yearwood και Reba McEntire, ως την καλύτερη.

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, για τρεις ώρες, από τις 10 μ.μ. μέχρι την 1 π.μ., ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή “Round Midnight, όπως έλεγε και η Ella Fitzgerald”, με πολλή και καλή μουσική). Twitter:@IosifAvramoglou Facebook.com/avramoglou Instagram: mus1cguru

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ