Μερομήνια 2023 – 2024: Τι δείχνουν για τον φετινό χειμώνα – Ο καιρός ανά μήνα

Το φετινό καλοκαίρι ήταν ένα από τα θερμότερα που έχουν υπάρξει. Τι μας επιφυλάσσει το φθινόπωρο και κυρίως ο χειμώνας που ακολουθεί; Τι λένε τα Μερομήνια; Τα Μερομήνια αποτελούν για κάποιους σημαντικό εργαλείο για την παρατήρηση του καιρού, αν και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να προβλέψουν με ασφάλεια τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν.

Αρκετοί είναι αυτοί που εμπιστεύονται τα Μερομήνια για τον καιρό των επόμενων μηνών, πολλοί επιστήμονες όμως – ιδίως οι μετεωρολόγοι- που τα αμφισβητούν.  Η μέθοδος πάντως είναι απλή. Όσοι γνωρίζουν, παρατηρούν τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μία αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών. Δηλαδή, η πρώτη ημέρα δείχνει τι καιρό θα κάνει τον ερχόμενο Αύγουστο, η δεύτερη αφορά τον καιρό του Σεπτεμβρίου, η τρίτη του Οκτωβρίου, κ.ο.κ.

Ο συγγραφέας-λαογράφος Μιχάλης Γεροντής, που βλέπει τα μερομήνια, προβαίνει σε καιρικές προβλέψεις στην ακόλουθη επιστολή του, η οποία έχει τίτλο: Οι καιρικές προβλέψεις ως τα μέσα Φεβρουαρίου 2024.

ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2023

Ο καύσωνας του Αυγούστου συνεχίζεται και στις αρχές του Σεπτέμβρη, για να ακολουθήσουν συννεφιές και σημάδια ανομβρίας.

Ο καιρός συνεχίζει να φθινοπωριάζει με σκαμπανεβάσματα στη θερμοκρασία και την κατάσταση της ατμόσφαιρας έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2023

Ο μήνας μπαίνει με φθινοπωρινές θερμοκρασίες και αυξομειώσεις στο πλαίσιο του φυσιολογικού.

Στα μέσα Οκτωβρίου έχουμε απότομη αλλαγή καιρού και θερμοκρασίας.

Προς τα τέλη Οκτωβρίου πάλι αλλαγή καιρού με συνεχείς εναλλαγές, σύννεφα από ΒΔ έντονα και ψιλοβρόχια, ίσως και έντονη βροχή από ΒΔ.

ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023

Ο Νοέμβριος μπαίνει με πολλές αλλαγές και βροχές σε Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Νότιο Αιγαίο.

Γενικά, ο Νοέμβριος σύμφωνα με τα μερομήνια, θα είναι σχετικά ήπιος από πλευράς θερμοκρασιών, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του μήνα.

Εκεί κάτι αλλάζει μέχρι το τέλος του μήνα και οι θερμοκρασίες θα αρχίσουν να πέφτουν, καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα.

ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2023

Ο Δεκέμβριος μπαίνει με σημαντική πτώση θερμοκρασίας και δεν θα είναι εύκολος μήνας.

Μετά τις 10 Δεκεμβρίου αρχίζει βαρύς χειμώνας με όλα τα φαινόμενα: χιόνια, πολύ κρύο και βροχές, από δυτικά και βορειοδυτικά.

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά θα έχουμε δυσκολίες του καιρού καθημερινά, ενώ η θέρμανση θα δουλέψει για τα καλά.

Γενικά, ο Δεκέμβριος θα είναι δύσκολος μήνας, καθώς θα υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα.

Γίνεται μάλιστα λόγος για πολικό ψύχος και πολλά χιόνια σε μεγάλο μέρος της χώρας, ακόμα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα.

ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024

Με πολικό ψύχος μπαίνει η νέα χρονιά που συνεχίζεται μέχρι και μετά τα Φώτα.

Δυσκολίες παρουσιάζει ο καιρός καθημερινά, σχεδόν ως τις 8 με 10 Ιανουαρίου 2024.

Μετά αρχίζει μία ολιγοήμερη ανομβρία αλλά με πολύ κρύο, βροχοπτώσεις σε όλη την Ελλάδα και πλημμύρες σε κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του Ιανουαρίου, με ψύχος να εμφανίζεται το τρίτο δεκαήμερο. Θα έχει βροχές- αέρα-κρύο και αρκετά χιόνια στο τέλος του μήνα.

ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2024

Ο Φεβρουάριος μπαίνει με άστατο καιρό, ενώ σε όλη του τη διάρκεια θα έχει και βροχές και χιόνια και πολλές καταιγίδες.

Συνολικά, η Μεσόγειος φέτος, κυρίως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Τουρκία και η Κύπρος δέχονται πολλές βροχές και πλημμύρες, κυρίως τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Ο φετινός χειμώνας θα είναι δύσκολος για τη Μεσόγειο, αλλά και για την Κεντρική Ευρώπη με πολλά ακραία φαινόμενα.

ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΜΑΡΤΙΟΣ 2024

Στην αρχή του ο Μάρτιος είναι επιτέλους λίγο πιο ήπιος. Από 1 έως 14 Μαρτίου τα φαινόμενα είναι πιο αναμενόμενα.

Όμως σε Εύβοια και Αθήνα συνεχίζονται οι βροχές και ο αέρας.

Στο δεύτερο μισό του Μαρτίου συνεχίζεται ο ήπιος καιρός, ενώ από 23 έως 31 ο καιρός θα δώσει λίγες βροχές.

Από 27 έως 31 Μαρτίου θα έχουμε κακοκαιρία σε όλη την Ελλάδα και χιόνια στα βουνά, σε μεγάλα υψόμετρα στη Βόρεια Ελλάδα.

ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024

Ο Απρίλιος μπαίνει κι αυτός με δύσκολο καιρό, όμως αυτό βελτιώνεται.

Από 4 έως 10 Απριλίου θα υπάρχει ήπιος καιρός, αλλά βροχές και αέρας στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον Νίκο Βογιατζή, τα μερομήνια 2023 – 2024, προβλέπουν τα ακόλουθα για τους επόμενους 12 μήνες:

Σεπτέμβριος 2023:
1 έως 12 άστατος καιρός. Βροχές, αέρας, ίσως και μπουρίνια. 13 έως 22, άστατος με επιφύλαξη. 23 έως 30 βροχές – μπουρίνια και πολύς αέρας – κακοκαιρία.

Οκτώβριος 2023:
1 έως 6 βροχές, αέρας, κακοκαιρία. 7 έως 13 ήπιος καιρός. 14 έως 24 περίπου ίδιος καιρός. 25 έως 31 βροχές και αέρας.

Νοέμβριος 2023:
1 έως 10 βροχές, αέρας, ίσως μπουρίνια. 11 έως 20 πιο ήπιος καιρός. 21 έως 30 κακοκαιρία, βροχές, αέρας, πτώση θερμοκρασίας, μπουρίνια, καταιγίδες, υπερβολικό κρύο – χιόνια.

Δεκέμβριος 2023:
1 έως 10 ήπιος καιρός, αλλά με αέρα. 11 έως 20 ίδιος καιρός και στις γιορτές. 21 έως 31 ήπιος καιρός με αέρα.

Ιανουάριος 2024:
Κανένα σύννεφο 1 έως 10. 11 έως 20 ήπιος καιρός με αέρα, ίσως βροχές και κρύο. 21 έως 31 ίσως βροχές και αέρας.

Φεβρουάριος 2024:
1 έως 8 ήπιος καιρός. 9 έως 17 κακοκαιρία, κρύο, πτώση της θερμοκρασίας, ίσως χιόνια. 18 έως 24 βροχές, ίσως αέρας. 25 έως 29 άστατος καιρός, κρύο, πτώση θερμοκρασίας, μπουρίνια, αέρας.

Μάρτιος 2024:
1 έως και 4 συνέχεια ο ίδιος καιρός. 5 έως 18 κακοκαιρία, πτώση θερμοκρασίας, καταιγίδες, μπουρίνια και χιόνια σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

Απρίλιος 2024:
Λόγω πυρκαγιών με επιφύλαξη όλος ο Απρίλιος ήπιος; Άστατος; Από 1-20 αλλά 20-30 ζεστός καιρός με ανέμους ισχυρούς.

Μάιος 2024:
1 έως 5 αέρας, ίσως βροχή. 6 έως 16 άστατος καιρός, βροχές, μπουρίνια με σφοδρούς ανέμους, ίσως και καταιγίδες. 17 έως 24 πιο ήπιος καιρός, με επιφύλαξη λόγω πυρκαγιών. 25 έως 31 βροχές και αέρα.

Ιούνιος 2024:
1 έως 10 ζεστός καιρός, αλλά με αέρα. 11 έως 20 ήπιος καιρός, ζεστός. 21 έως 30 καλός καιρός, ίσως και βροχές.

Ιούλιος 2024:
1 έως 12 κακοκαιρία, μπουρίνια, ίσως και καταιγίδες, σφοδροί άνεμοι. 13 έως 20 βροχή, αέρα, άστατος. 21 έως 31 βροχές, αέρας, ίσως και μπουρίνια.
– Αύγουστος 2024:
1 έως 5 βροχές, αέρας και 6 έως 13 ζέστη.

Η ανάλυση του Λαρισαίου αναλυτή καιρού Θεοφάνη Χατζηγρίβα, σύμφωνα με τα σημάδια της φύσης όπως αναφέρει ο ίδιος:

2023:

Σεπτέμβριος: Φυσιολογικές θερμοκρασίες στα νότια, ελαφρώς χαμηλότερες σε βόρεια και κεντρική χώρα. Μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.

Οκτώβριος: Στο τελευταίο δεκαήμερο η πρώτη ισχυρή κακοκαιρία σε όλη την χώρα και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Νοέμβριος: Έρχονται τα πρώτα χιόνια μεταξύ 8-13 του μήνα και μάλιστα σε πολύ χαμηλά υψόμετρα σε Μακεδονία και πιθανώς σε Ήπειρο και Θεσσαλία.

Δεκέμβριος: Το πρώτο δεκαήμερο με χαμηλές θερμοκρασίες και πιθανότητα χιονόπτωση στα πεδινά της Μακεδονίας, αλλά και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα της κεντρικής και ανατολικής χώρας. Το τελευταίο δεκαήμερο του χρόνου ήπιος σταδιακά και μαλακός καιρός, αλλά με βροχές σε όλη τη χώρα.

2024

Ιανουάριος: Αρχή του χρόνου με χαμηλές θερμοκρασίες και πιθανές χιονοπτώσεις σε πεδινά της βόρειας χώρας. Στα μισά του μήνα πιθανότητα πρωτοφανούς ψύχους για την εποχή και πιθανός πανελλαδικός χιονιάς σταδιακά.

Φεβρουάριος: Κακοκαιρία στο ξεκίνημα του μήνα και από τις 6 -10 του μήνα απότομη αλλαγή και σταδιακά από τα δυτικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Στο δεύτερο μισό του μήνα αρκετές βροχές και καταιγίδες από δυτικά προς ανατολικά.

Μάρτιος: Πρώτο δεκαήμερο με κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες. Τελευταίο δεκαήμερο άστατος καιρός, μόνο στα ηπειρωτικά με ηλιοφάνεια σε γενικές γραμμές και φυσιολογικές θερμοκρασίες.

Απρίλιος: Πρώτο μισό του μήνα με φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, 15-18 Απριλίου κακοκαιρία σε όλη τη χώρα με ισχυρές βροχές. Τελευταίο δεκαήμερο του μήνα με σταδιακά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και τοπικές μπόρες σε Μακεδονία.

Μάιος: Πρώτη εβδομάδα με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, μικρή πτώση στη συνέχεια και 17-26 Μαίου υψηλές θερμοκρασίες και πιθανότητα για οριακό καύσωνα κυρίως σε κεντρικά και νότια. Στο τέλος του μήνα τοπικές μπόρες.

Ιούνιος: Φυσιολογικές θερμοκρασίες αρχικά και κακοκαιρία στα μισά του μήνα, 13-19 σε όλη τη χώρα. Σταδιακή άνοδος προς το τέλος, χωρίς έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ιούλιος: Πρώτο μισό του μήνα με παρατεταμένη περίοδο υψηλών θερμοκρασιών. Σε επίπεδα καύσωνα από τις 19 έως τις 25 Ιουλίου.

Αύγουστος: Πρώτο δεκαήμερο με υψηλές θερμοκρασίες στα νότια, κανονικές βορειοανατολικά. 11-21 ισχυρός καύσωνας. 22-26 ισχυρή κακοκαιρία με καταιγίδες από τα δυτικά προς τα βορειοανατολικά και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Τέλος του μήνα με βελτιωμένο καιρό και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.

Δείτε αναλυτικά την καιρική του εκτίμηση στο βίντεο που ακολουθεί:

 

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ