Βουλή: Ψηφίστηκε η σύμβαση παραχώρησης του λιμένα της Ηγουμενίτσας – «Είναι μια καλή εξέλιξη για την πόλη και την Ήπειρο»

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε επί της Αρχής, κατ’ άρθρων και στο σύνολο το σχέδιο νόμου με τίτλο: «Κύρωση της Τροποποίησης και Κωδικοποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ‘‘Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας ΑΕ”, καθώς και την κύρωση της από 29 Μαρτίου 2023 Συμφωνίας Τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ‘‘Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης ΑΕ”». Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε η ΝΔ, ενώ τα κόμμα της Αντιπολίτευσης το καταψήφισαν.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Παππάς, ολοκληρώνοντας την συζήτηση σχολίασε την καταψήφιση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης λέγοντας πως «ομολογήσω ότι περίμενα μια πιο θαρραλέα Αντιπολίτευση σε ένα ζήτημα όπως αυτό το οποίο συζητάμε, γιατί πιστεύω πραγματικά ότι είναι μια καλή εξέλιξη για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, μια καλή εξέλιξη για την κοινωνία της πόλης, μια καλή εξέλιξη για την Ήπειρο. Είναι πραγματικά άδικο για τους ανθρώπους της Ηγουμενίτσας να βάζει κάποιος πάνω από το συμφέρον τους τις προκαταλήψεις τους για τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Επιλέγετε τις κούφιες δικαιολογίες και τις ανώφελες αναλύσεις απλά και μόνο για να γίνει μια αντιπολίτευση με εμμονές. Σκεφτείτε το σας παρακαλώ και να είστε βέβαιοι ότι η κοινωνία και η δημοκρατία έχουν μόνο να κερδίσουν από αυτή την Σύμβαση»

Ο υφυπουργός, επανέλαβε πως με την Συμφωνία αυτή παραχώρησης «διασφαλίζει ότι ο Λιμένας Ηγουμενίτσας παραμένει ως δημόσιος λιμένας και εξασφαλίζει την πρόσβαση των χρηστών σε αυτόν, στο μέτρο που επιτρέπεται σύμφωνα με την εφαρμοστέα κείμενη νομοθεσία. Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας δεν πωλείται. Η διαχείρισή του παραχωρείται στον επενδυτή μέχρι το 2062 και η τοπική αυτοδιοίκηση και η τοπική κοινωνία ωφελούνται πολλαπλώς».

Σχετικά με το εάν ο επενδυτής κάνει ή όχι τα έργα ανάπτυξης που προβλέπονται στο master plan, o υφυπουργός είπε πως «κάθε λογικός άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι το συμφέρον του επενδυτή ταυτίζεται με την ανάπτυξη της περιοχής, που μπορεί να γίνει μόνο με επενδύσεις».

Σχετικά με τις τροποιήσεις που επέρχονται με το νομοσχέδιο στην Συμφωνία με τον ΟΛΘ ΑΕ, ο κ. Παππάς είπε πως «εκσυγχρονίζεται η χρήση των χώρων του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με την αξιοποίηση του πρώην βρεφονηπιακού σταθμού όχι μόνο για πολιτιστικές χρήσεις, αλλά και για άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Παράλληλα δίνεται η χρήση ενός υπαίθριου χώρου ως αύλιου χώρου του σταθμού, ένα πάγιο και λογικό αίτημα του Δήμου Θεσσαλονίκης, των κατοίκων της πόλης της Θεσσαλονίκης καθώς και η δυνατότητα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα να εκμεταλλεύεται χώρους, υποδομές και κτίρια. Προστίθενται χρήσεις στα επιμέρους κτίρια, όπως το Μουσείο και ο κινηματογράφος» Στόχος μας είπε ο υφυπουργός «είναι η ανάδειξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης στο πλέον σύγχρονο λιμάνι της βόρειας Ελλάδος και πύλη του βαλκανικού διαδρόμου και της ανατολικής Ευρώπης».

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ