7 καλοί λόγοι για να κοιμάσαι με μάσκα ύπνου, σύμφωνα με έναν δερματολόγο και έναν σύμβουλο ύπνου

Κατά καιρούς, όλοι έχουμε αναζητήσει έξυπνους τρόπους, συμβουλές και «μυστικές συνταγές» για να βελτιώσουμε τον ύπνο μας. Κατά καιρούς επίσης όλοι έχουμε μείνει ξάγρυπνοι και όλοι έχουμε κάνει άστατο ύπνο. Έτσι δεν είναι; Πώς διορθώνεται αυτό; Δυστυχώς δεν υπάρχει μια σωστή απάντηση στην παραπάνω ερώτηση. Για κάποιους η τέλεια θερμοκρασία του υπνοδωματίου είναι η λύση. Άλλοι καταφεύγουν σε χαλαρωτικά, φυσικά ροφήματα. Μερικοί βάζουν μουσική ή τους γνωστούς πια λευκούς ήχους – aka white noises – να παίζουν στο background. Άλλοι ορκίζονται σε ένα και μόνο σε ένα μαξιλάρι, μόνο με εκείνο μπορούν να κοιμηθούν.

Και τέλος άλλοι, ποντάρουν στην all time classic μάσκα ύπνου. Η τελευταία αυτή επιλογή μοιάζει πολύ classy, πολύ εκλεπτυσμένη. Φέρνει στο μυαλό κάτι από Blair Waldorf, για τους φανατικούς του Gossip Girl. Πέρα όμως από την αισθητική, η μάσκα ύπνου κρύβει πίσω της μερικά πολύ δυνατά πλεονεκτήματα. Έχει άσσους στο μανίκι και μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ τον ύπνο σου. Και όχι μόνο αυτόν… Παρακάτω, ο δερματολόγος Dr. Joshua Zeichner, MD, και ο Σύμβουλος Ύπνου David Rubin, αναλύουν τα οφέλη του ύπνου με μάσκα. Βάζω στοίχημα πως μετά από αυτό το άρθρο, θα τρέξεις να προμηθευτείς όχι μία μόνο μάσκα ύπνου, αλλά επτά, μια για κάθε ημέρα της εβδομάδας.

1.Προστατεύει την επιδερμίδα μας, ενώ κοιμόμαστε:

Όσο ήρεμα (ή μη ήρεμα) κι αν κοιμάσαι, σίγουρα κάνεις μερικές στροφές μέσα στον ύπνο σου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το δέρμα σου να τρίβεται με τις κουβέρτες, τις μαξιλαροθήκες, τα σεντόνια. Και αυτή η τριβή γνωρίζεις πολύ καλά πως μόνο προβλήματα προκαλεί στο πρόσωπό σου. Απόφυγέ την, χρησιμοποιώντας μια μάσκα ύπνου. «Καθώς κοιμόμαστε, το δέρμα τρίβεται με τα σεντόνια μας», εξηγεί ο Zeichner. «Αυτό συνήθως οδηγεί σε διάσπαση του δερματικού φραγμού και φλεγμονές. Ενδεχομένως μέσα στη νύχτα να υπάρξει και φυσική αναδίπλωση του δέρματος, η οποία συμβάλλει στη δημιουργία ρυτίδων. Θυμηθείτε πως ειδικά το δέρμα γύρω από την περιοχή των ματιών είναι εξαιρετικά ευαίσθητο. Όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν με μια μάσκα ύπνου που λειτουργεί σαν προστατευτικό στρώμα πάνω από το δέρμα μας», προσθέτει.

2. Μειώνει το άγχος και την έντασή μας:

Αν το στρες της καθημερινότητας συσσωρεύεται πάντα στο πρόσωπό σου, ή αν είσαι επιρρεπής σε πονοκεφάλους ή ημικρανίες, ορισμένες μάσκες ύπνου έχουν την ικανότητα να σε ανακουφίσουν. «Κάποιες μάσκες ύπνου περιέχουν μικροσφαιρίδια που προσφέρουν μια συμπίεση στο πρόσωπο, την οποία πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ως και απολαυστική ενώ κοιμούνται», αναφέρει ο Rubin. «Αυτές οι μάσκες ασκούν ελαφριά πίεση στο πρόσωπό, η οποία μπορεί να είναι χρήσιμη για την ένταση γύρω από τα μάτια, καθώς και για νυχτερινούς πονοκεφάλους ή ημικρανίες».

3. Βελτιώνει τον on-the-go ύπνο μας:

Δεν ξέρω για εσένα, εγώ πάντως δυσκολεύομαι πολύ να κοιμηθώ ενώ ταξιδεύω. Υπάρχουν και άνθρωποι που με το που μπουν στο αεροπλάνο, το πλοίο ή ακόμα και το αυτοκίνητο και κλείσουν τα μάτια τους, κοιμούνται κατευθείαν. Και μάλιστα για ώρες… Υπάρχουν όμως και πολλοί που τους ενοχλούν τα πάντα γύρω και θέλουν το κρεβάτι τους και μόνο αυτό για να κάνουν έναν καλό, ξεκούραστο ύπνο. Η μάσκα ύπνου φαίνεται να λύνει και αυτό το πρόβλημα, αφού προσφέρει μια αίσθηση κανονικότητας και έναν πιο υγιή ύπνο, όπου και αν βρίσκεσαι. «Δεδομένου ότι οι μάσκες ύπνου είναι φορητές, επομένως τις παίρνεις παντού μαζί σου και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αεροπλάνα, πλοία, τρένα, αυτοκίνητα, σου χαρίζουν έναν καλύτερο ύπνο ενώ ταξιδεύεις», αναφέρει ο Rubin.

4. Συμβάλλει στη μείωση του πρηξίματος:

Όσοι από εμάς μένουμε ξάγρυπνοι την νύχτα ή δεν κοιμόμαστε όσο καλά χρειάζεται, ξέρουμε πολύ καλά ποια είναι τα στοιχεία που μας προδίδουν το επόμενο πρωί: το πρησμένο πρόσωπο και οι μαύροι κύκλοι. «Οι μάσκες ύπνου ασκούν φυσική πίεση στο δέρμα κάτω από τα μάτια και απομακρύνουν το υπερβολικό υγρό που συμβάλλει στο πρήξιμο», λέει ο Zeichner. «Αυτό μπορεί να βελτιώσει τους μαύρους κύκλους σε έναν βαθμό, αρκεί αυτοί να είναι αποτέλεσμα πρηξίματος».

5. Αυξάνει τον ύπνο REM:

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Γνωρίζετε τι είναι ο ύπνος REM; Το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου ορίζει ως «ύπνο REM» το στάδιο του ύπνου όπου λαμβάνει χώρα το μεγαλύτερο μέρος των ονείρων μας. Το σώμα μοιάζει να είναι παράλυτο, αλλά ο εγκέφαλος είναι σε πλήρη λειτουργία και δραστηριότητα. Στους ενήλικες ο ύπνος REM καταλαμβάνει το 20% με 25% του συνολικού ύπνου και διαρκεί για 90-120 λεπτά. Ο ύπνος REM είναι εξαιρετικά σημαντικός για τον άνθρωπο γιατί διεγείρει τις περιοχές του εγκεφάλου που ασχολούνται με τη μάθηση και τη μνήμη. «Οι μάσκες ύπνου προσφέρουν απόλυτο σκοτάδι, το οποίο μας βοηθά να κοιμηθούμε περισσότερο, καθώς δεν ενοχλούμαστε από το εξωτερικό φως», λέει ο Rubin. «Λιγότερες διακοπές στον βραδινό ύπνο σημαίνει ότι είναι πιθανό να έχουμε περισσότερο ύπνο REM», μας ενημερώνει.

6. Παρέχει απόλυτο σκοτάδι οπουδήποτε και αν βρισκόμαστε:

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να σε εμποδίζει το περιβάλλον να κοιμάσαι αρκετά. Εάν είσαι ευαίσθητος στο φως, οι μάσκες ύπνου προσφέρουν το απόλυτο σκότος που ψάχνεις. «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αναζητήσετε είναι μια μάσκα που παρέχει συνθήκες… συσκότισης», δηλώνει ο Rubin. «Η ιδέα είναι να εξαλειφθούν όλοι τυχόν περισπασμοί από το φως».

7. Επιτρέπει στον φραγμό του δέρματος να επουλωθεί:

Σύμφωνα με τον Zeichner, το δέρμα μας συχνά χρησιμοποιεί τον ύπνο ως ευκαιρία για να θεραπευτεί από ό,τι μπορεί να του έχει συμβεί μέσα στην ημέρα. Αυτό σημαίνει πως η σωστή νυχτερινή ξεκούραση έχει στην πραγματικότητα και αισθητικά οφέλη. «Όταν δεν κοιμάστε πολύ καλά, τα επίπεδα κορτιζόλης παραμένουν υψηλά, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την επούλωση των πληγών, να συμβάλλει στη διαταραχή του φραγμού του δέρματος, ακόμη και να οδηγήσει σε εξάρσεις ακμής. Αυτό μεταφράζεται σε φλεγμονή του δέρματος και πρόωρη γήρανση», δηλώνει ο Zeichner.

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ