Χωρίζεις; Να τι πρέπει να κάνεις οπωσδήποτε πριν πεις το «αντίο»

Η απόφαση για το αν θα χωρίσεις με το σύντροφο σου είναι σπάνια εύκολη και συχνά απαιτεί μεγάλη σκέψη. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη – συμπεριλαμβανομένου, φυσικά, του πώς νιώθεις γι’ αυτόν – αλλά σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα σχέσεων, υπάρχει ένας σημαντικός παράγοντας που δεν πρέπει να ξεχάσεις πριν αποφασίσεις να χωρίσετε με κάποιον.

Όταν μια σχέση γίνεται δύσκολη, ψάξε το μέσα σου

Οι σχέσεις είναι αμφίδρομες και όσα παράπονα και κριτικές κι αν έχεις για τον σύντροφό σου, είναι επίσης σημαντικό να κάνεις ενδοσκόπηση και να εξασκήσεις την αυτογνωσία σου, δηλαδή να εξετάσεις τους τρόπους με τους οποίους συμβάλλεις στα προβλήματα της σχέσης Πέρα από αυτό, πολλά από τα προβλήματα που καταλήγουμε να φέρνουμε στο τραπέζι όσον αφορά την προσωπική μας ζωή προέρχονται στην πραγματικότητα από την εσωτερική θεραπεία που δεν έχουμε κάνει ακόμη.

«Πολλοί άνθρωποι που χωρίζουν δεν είναι πιο ευτυχισμένοι από ό,τι ήταν στη σχέση. Εάν θέτετε τον σύντροφό σας υπεύθυνο για τα συναισθήματά σας και τον κατηγορείτε για τη δυστυχία σας, τότε μάλλον δεν είναι ώρα να φύγετε. Έχετε τη δική σας εσωτερική δουλειά να κάνετε», εξηγεί η σύμβουλος ζευγαριών Margaret Paul, Ph.D.

Για το σκοπό αυτό, η πιστοποιημένη σεξοθεραπεύτρια και σύμβουλος ζευγαριών Jessa Zimmerman σημειώνει ότι υπάρχει η δυνατότητα να μάθουμε πολλά προσπαθώντας να κατανοήσουμε τα ζητήματα της σχέσης, αντί να περάσουμε αμέσως στη λύση του χωρισμού όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. «Θα μεταφέρουμε οποιαδήποτε άλυτα ζητήματα ή δουλειά στην επόμενη σχέση μας [ούτως ή άλλως]», λέει, γι’ αυτό και συνιστά να αποφεύγουμε την τάση να παίρνουμε βιαστικές ή ξαφνικές αποφάσεις σε μια δύσκολη στιγμή. Εν ολίγοις, προτού πάρεις την οριστική απόφαση να χωρίσεις, αφιέρωσε λίγο χρόνο να σκεφτείς ποια είσαι ως άτομο και πώς στέκεσαι απέναντι στον σύντροφό σου στη σχέση σας. Αναγνώρισε πού παραμελείς τις δικές σου ανάγκες και βάζεις άδικα το βάρος της ικανοποίησής τους στον σύντροφό σου.

Όπως το θέτει η Paul, «Αν αγνοήσεις τα συναισθήματά σου, κρίνεις τον εαυτό σου, στραφείς σε διάφορους εθισμούς για να μουδιάσεις τα συναισθήματά σου ή κάνεις τον σύντροφό σου υπεύθυνο για τα δικά σου αισθήματά αξίας και ασφάλειας, τότε απορρίπτεις και εγκαταλείπεις τον εαυτό σου και έχεις πολύ εσωτερική δουλειά να κάνεις για να μάθεις να τον αγαπάς. Οι άνθρωποι τείνουν να μας συμπεριφέρονται με τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στους εαυτούς μας, γι’ αυτό εστίασε στο πώς συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου και όχι στο πώς σου συμπεριφέρεται ο σύντροφός σου».

Πώς να προχωρήσεις προσεκτικά

Φυσικά, θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι εάν υπάρχει κάποια κακοποίηση ή εάν είσαι πραγματικά δυσαρεστημένη με τον σύντροφό σου για κάποιο χρονικό διάστημα ή εάν το ένστικτό σου σου λέει απλά να φύγεις, μην αισθανθείς υποχρεωμένη να μείνεις, είτε σκοπεύεις να επικεντρωθείς στη θεραπεία του εαυτού σου είτε όχι.

Εάν αποφασίσεις να ξεκινήσετε κάποιο ταξίδι θεραπείας ενώ παραμένεις στη σχέση, μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμο να συνεργαστείς με έναν θεραπευτή, όχι μόνο για να σε βοηθήσει στην επούλωση των δικών σου τραυμάτων, αλλά και στη βελτίωση της σχέσης σου. Εάν ο τρέχων σύντροφός σου είναι στην ίδια φάση με εσένα, οι δυο σας μπορεί να θέλετε να σκεφτείτε τη θεραπεία ζευγαριών.

Καθώς αρχίζονται να αποκαλύπτονται και να θεραπεύονται μερικά από τα βαθύτερα ζητήματα που εκδηλώνονται στη σχέση σας, θα είστε σε θέση να την αξιολογήσετε από ένα σημείο εμπιστοσύνης και σαφήνειας. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι οι δυο σας μπορείτε να την κάνετε να δουλέψει τελικά ή, ίσως, να συνειδητοποιήσετε ότι δεν είστε πλέον κατάλληλοι ο ένας για τον άλλο. «Όταν έχετε εξετάσει το δικό σας μέρος του προβλήματος και έχετε κάνει τη δουλειά σας για να αλλάξετε (και νιώθετε καλά με αυτό) και εξακολουθείτε να είστε δυστυχισμένοι, μπορεί να είναι καιρός να τερματίσετε τη σχέση», λέει η Zimmerman.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ