Φωτιά σε Έβρο-Ροδόπη: Μάχη να μην περάσουν οι φλόγες στον μικρό πυρήνα της Δαδιάς, ανησυχία για τους ανέμους

Μαίνεται για 10η ημέρα η μεγάλη φωτιά σε Έβρο-Ροδόπη, που έχει προκαλέσει ζημιές σε κατοικίες και περιουσίες και ανυπολόγιστες καταστροφές σε οικολογικό πλούτο. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δίνουν μάχη με τις φλόγες στο δυτικό κομμάτι της πυρκαγιάς, που εκτείνεται από το δάσος της Δαδιάς μέχρι τις περιοχές Κοτρωνιά και Κασσιτερά, ενώ ανησυχία προκαλεί ενδεχόμενη αλλαγή του ανέμου από σήμερα το βράδυ.

Οι προσπάθειες κατάσβεσης επικεντρώνονται σε αυτό το σημείο, με στόχο να δημιουργηθεί μία γραμμή άμυνας ώστε να ανακοπεί η πορεία του πύρινου μετώπου προκειμένου να μην περάσει στον μικρό πυρήνα της Δαδιάς, όπως περιέγραψε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ.

Από το πρωί σήμερα δεν απειλείται κάποιος οικισμός, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται σε διασπορά και επιχειρούν και σε άλλα σημεία όπου υπάρχουν εστίες στην ευρύτερη περιοχή.

Σημειώνεται πως οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχουν ενισχυθεί, καθώς πλέον την μάχη σε Έβρο-Ροδόπη δίνουν 474 πυροσβέστες με 100 οχήματα και 16 πεζοπόρα τμήματα, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας επιχειρούν επτά αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα. Συμπεριλαμβάνονται και δυνάμεις πυρόσβεσης από το εξωτερικό, στο πλαίσιο της διεθνούς βοήθειας που λαμβάνει η χώρα μας για την αντιμετώπιση των πύρινων μετώπων.

Τις πληγείσες περιοχές στον Έβρο επισκέπτεται σήμερα κυβερνητικό κλιμάκιο.

Όπως δήλωσε χθες στο enikos.gr ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς από το απόγευμα της Δευτέρας «αλλάζει η κατεύθυνση του ανέμου και θα έχουμε νοτιάδες, που θα οδηγήσουν την φωτιά βορειοδυτικά, και αυτό είναι ένα πολύ κακό σενάριο. Η καταστροφή, μέχρι στιγμής, είναι ήδη τεράστια και ανυπολόγιστη, και έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα αβεβαιότητας για την επόμενη ημέρα».

Αρτοποιός: Ισχυρό το μέτωπο στον Έβρο

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί με την μέγα πυρκαγιά σε Έβρο-Ροδόπη, ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι «έχει δημιουργηθεί ένα πολύ δύσκολο μέτωπο» και έκανε λόγο για μια από τις πιο δύσκολες πυρκαγιές που έχουν αντιμετωπίσει ποτέ οι πυροσβεστικές δυνάμεις.

Εξήγησε ότι θα στηθεί μία μεγάλη επιχείρηση με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δημιουργούν μία γραμμή άμυνας ώστε να ανακοπεί η πορεία του πύρινου μετώπου προκειμένου να μην περάσει στον μικρό πυρήνα της Δαδιάς. Στην περιοχή επιχειρούν επίγειες δυνάμεις για να διανοίξουν αντιπυρικές ζώνες όπου είναι εφικτό, πρόσθεσε. Ανησυχία, ωστόσο, προκαλεί η ενδεχόμενη αλλαγή του ανέμου σε νοτιά, η οποία αν συμβεί, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός θα στείλει τη φωτιά προς την Δαδιά.

«Η πυρκαγιά που ξεκίνησε στα νότια της Δαδιάς γιγαντώθηκε πολύ γρήγορα και από τότε πολεμάμε εκεί. Μαζί με το μέτωπο της Αλεξανδρούπολης το μέτωπο αυτό μας έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα», σημείωσε ο εκπρόσωπος του πυροσβεστικού Σώματος και πρόσθεσε ότι «προστατεύουμε τον πυρήνα της Δαδιάς. Έχουμε κάνει ένα οχυρό πάνω από την περιοχή της Κοτρωνιάς», σημειώνοντας ότι πλέον η Λευκίμμη και ο Προμαχώνας δεν κινδυνεύουν.

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ