Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε 11 περιοχές – Συναγερμός στην Πολιτική Προστασία

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς υπάρχει σήμερα Δευτέρα (07/08) σε 11 περιοχές, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Ειδικότερα, σύμφωνα με το χάρτη προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) για τις εξής περιοχές:

  • Αττική
  • Κύθηρα
  • Βοιωτία
  • Αργολίδα
  • Κορινθία
  • Μεσσηνία
  • Φωκίδα
  • Αχαΐα
  • Λακωνία
  • Χανιά
  • Ρέθυμνο

Συναγερμός στην Πολιτική Προστασία

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Κικίλιας: Έρχεται δύσκολη εβδομάδα με ανέμους από 7 έως και 9 μποφόρ

Έρχεται δύσκολη εβδομάδα σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές, επεσήμανε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη του σήμερα το πρωί στην εκπομπή ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ στην τηλεόραση του Open, τονίζοντας παράλληλα ότι οι περισσότερες φωτιές οφείλονται σε ανθρώπινο χέρι και κάνοντας έκκληση σε πολίτες και φορείς να δείξουν μεγάλη προσοχή.

Από Δευτέρα θα έχουμε πολλούς ανέμους, τα γνωστά μελτέμια και σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία 7, 8, και τοπικά 9 μποφόρ σε πολλές περιοχές της Ελλάδας”, είπε ο υπουργός, και στο πλαίσιο αυτό ζήτησε την ιδιαίτερη προσοχή όλων των συμπολιτών, των αρμοδίων υπηρεσιών, της τοπικής αυτοδιοίκησης.

“Ζούμε στην εποχή της κλιματικής κρίσης και αυτό το βλέπουμε στην Κέρκυρα όπου την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μια μεγάλη πυρκαγιά στο βόρειο μέρος του νησιού και χτες εκδηλώθηκαν ακραία καιρικά φαινόμενα με έντονες βροχές και χαλαζόπτωση”, σημείωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και πρόσθεσε ότι “δυστυχώς σημαντικό ρόλο παίζει και το ανθρώπινο χέρι”.



διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ