Το παρασκήνιο της επίσκεψης Ζελένσκι στην Αθήνα – Οργανώθηκε υπό άκρα μυστικότητα

Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα -και πρώτη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς εκκρεμούσε από την άνοιξη του 2021- πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κατόπιν της πρόσκλησης που του απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι έχει τετ α τετ με τον κ. Μητσοτάκη  και διευρυμένη συνάντηση με συμμετοχή αντιπροσωπειών στο Μέγαρο Μαξίμου.  Στη συνέχεια οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο.

Ταυτόχρονα στην Αθήνα ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι θα συναντηθεί για πρώτη φορά στο άτυπο δείπνο που οργανώνει ο Πρωθυπουργός με τους ηγέτες της περιοχής -παρουσία της ηγεσίας της ΕΕ- δείπνο κορυφής που εκπέμπει μέσω Ελλάδας ισχυρό μήνυμα στήριξης της Ουκρανίας και της ευρωατλαντικής προοπτικής ολόκληρης της περιοχής και ακόμα ισχυρότερο μήνυμα ότι ο δρόμος αυτός για ολόκληρη την περιοχή περνά μέσα από την Αθήνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναμένεται να επαναλάβει ότι η Ελλάδα, η οποία στάθηκε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας από την πρώτη στιγμή στηρίζοντας την Ουκρανία χωρίς αστερίσκους, θα συνεχίζει να στηρίζει αμυντικά και ανθρωπιστικά την Ουκρανία και την ευρωατλαντική της προοπτική.

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέχεια των αποφάσεων του ΝΑΤΟ -τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης όσο και στο Βίλνιους- η Ελλάδα προσχώρησε στην Διακήρυξη των ηγετών των G7 για την στήριξη της Ουκρανίας, στην οποία επαναλαμβάνονται οι αποφάσεις της Συμμαχίας και επαναβεβαιώνεται η συνέχιση της στήριξης της Ουκρανίας -αμυντικά και οικονομικά για την ανοικοδόμησή της- τόσο διμερώς όσο και μέσω της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

INTIME

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο χρόνος της επίσκεψης του Βολοντιμίρ Ζελένσκι στην Αθήνα που οργανώθηκε υπό συνθήκες μυστικότητας για λόγους ασφαλείας την ημέρα της έλευσης των ηγετών της περιοχής κατόπιν πρόσκλησης του πρωθυπουργού δεν είναι τυχαίος και αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και στην ευρωατλαντική προοπτική τόσο των Βαλκανίων όσο και της Ανατολικής Γειτονίας (παρούσα θα είναι και η Πρόεδρος της Μολδαβίας), καθώς η Αθήνα γίνεται η γέφυρα συνάντησης που φέρνει κοντά όλους τους ηγέτες της περιοχής από τα Βαλκάνια μέχρι την Ουκρανία.

Την πληροφορία για την επίσκεψη-έκπληξη είχε μεταδώσει αρχικά το RIA Novosti.  Όπως ανέφερε το πρακτορείο, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι θα βρεθεί στην Αθήνα και θα δειπνήσει μαζί με τους υπόλοιπους ηγέτες. «Ο Μητσοτάκης θα φιλοξενήσει το απόγευμα της Δευτέρας 21 Αυγούστου στις 20.15 στο Μέγαρο Μαξίμου τους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και των χωρών της ΕΕ της περιοχής σε άτυπο δείπνο αφιερωμένο στη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής, με αφορμή την 20ή επέτειο συμφωνίας ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων και τη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης».

Η είδηση της επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου μέχρι και λίγα λεπτά πριν από την συνάντηση στο Μαξίμου δεν είχε επιβεβαιωθεί, ούτε διαψευστεί. Μάλιστα για το θέμα ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Δευτέρας και απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο.  «Δεν έχω να αναφέρω κάτι σε αυτό που με ρωτάτε», ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης.

 

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ