Σουηδία: Ανέβασε το επίπεδο συναγερμού – Αποτράπηκαν τρομοκρατικές επιθέσεις

Την αποκάλυψη ότι οι αρχές της Σουηδίας απέτρεψαν σχεδιαζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις έκανε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ουλφ Κρίστερσον.

«Λάβαμε γνώση πως σχεδιαζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις απετράπησαν», δήλωσε ο Ουλφ Κρίστερσον σε συνέντευξη Τύπου, χωρίς να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Την ίδια στιγμή η υπηρεσία ασφαλείας SAPO ανακοίνωσε νωρίτερα πως αυξάνει το επίπεδο της απειλής εναντίον της Σουηδίας από την τρίτη στην τέταρτη βαθμίδα. Να σημειωθεί ότι η πέμπτη βαθμίδα είναι η τελευταία και σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη απειλή για επικείμενη επίθεση.

Σύμφωνα με τη SAPO, ενώ μέχρι τώρα η Σουηδία θεωρούνταν πως αποτελεί θεμιτό στόχο για τρομοκρατικές επιθέσεις, θεωρείται πλέον στόχος προτεραιότητας για τους τρομοκράτες. «Η αύξηση στο επίπεδο τρομοκρατικής απειλής έγινε για να αυξηθεί η συνειδητοποίηση ότι η απειλή θα παραμείνει για κάποιο διάστημα και η κοινωνία θα πρέπει να χτίσει τις αντιστάσεις της για να το αντιμετωπίσει αυτό», είπε η επικεφαλής της υπηρεσίας Ασφάλειας SAPO, Σάρλοτ βον Έσεν.

Οι ανακοινώσεις ήρθαν μετά από την ένταση που έχει προκληθεί για το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου στην Σουηδία. Οι εικόνες προκάλεσαν οργή σε μουσουλμάνους ανά τον πλανήτη και πυροδότησαν διαδηλώσεις στο Ιράν, το Ιράκ, τον Λίβανο και την Υεμένη.
Τόσο η Σουηδία όσο και η Δανία έχουν αυξήσει τους ελέγχους στα σύνορα υπό τον φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων ως αντίποινα για το κάψιμο του Κορανίου.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ