Παραλίες – «παγίδες» και επικίνδυνα φαράγγια: Τι πρέπει να προσέχουν οι λουόμενοι και οι τουρίστες

Μετά τον ακρωτηριασμό που υπέστη τουρίστας λόγω του τραυματισμού του ύστερα από αποκόλληση βράχου στο Φαράγγι της Σαμαριάς εγείρεται εκ νέου προβληματισμός σχετικά με τα «κόκκινα σημεία» σε πολλές τουριστικές περιοχές. Ο λόγος για φαράγγια και παραλίες, όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να καταγραφεί πτώση βράχων με ή χωρίς σεισμό.

Του Μίλτου Σακελλάρη

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της παραλίας του Ναυαγίου της Ζακύνθου αλλά και η παραλία των Εγκρεμνών στην Λευκάδα. Ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στο enikos.gr, εξήγησε πως υπάρχουν πάρα πολλά παραλιακά σημεία στην Ελλάδα όπου υπάρχει αυξημένη επικινδυνότητα λόγω καταπτώσεων βράχων και κατολισθήσεων.

«Τα φαινόμενα αυτά μπορεί να συμβούν μετά από σεισμό ή και χωρίς σεισμό. Όπως τα λέμε ασεισμικά. Μια χαρακτηριστική περίπτωση που την γνωρίζουν όλοι είναι το ναυάγιο της Ζακύνθου. Οι Εγκρεμνοί στην Λευκάδα, η κόκκινη παραλία στην Σαντορίνη… Χθες μάθαμε ότι υπάρχει πρόβλημα και στην Κρήτη. Ιδίως στην Κρήτη. Αν ο σεισμός ήταν λίγο μεγαλύτερος τότε οι καταπτώσεις των βράχων θα ήταν πολλαπλάσιες. Ενδεχομένως να είχαμε πολύ χειρότερα από αυτά που είχαμε χθες με τον τραυματία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Πώς πρέπει να δρουν οι τοπικές αρχές σε τέτοιες περιπτώσεις; «Κατά συνέπεια οι τοπικές αρχές θα πρέπει να προειδοποιούν τον κόσμο, ο οποίος προσεγγίζει τέτοια σημεία, ότι είναι επικίνδυνα και ότι με δική τους ευθύνη προσεγγίζουν. Πώς μπορεί να τους προειδοποιεί; Με εμφανείς ταμπέλες σε κατάλληλα σημεία», ήταν η απάντηση που έδωσε στο enikos.gr ο γνωστός σεισμολόγος.

«Θα πρέπει αυτό να γίνεται κατανοητό σε κάθε έναν που αποφασίζει να επισκεφθεί τέτοια σημεία και όταν η επικινδυνότητα είναι πάρα πολύ μεγάλη τότε υπάρχει και το μέτρο της απαγόρευσης», συνέχισε στις δηλώσεις του.

Η μελέτες που έχουν γίνει στο παρελθόν:

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ