Κικίλιας: Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση στην Πάρνηθα – 209 φωτιές το τελευταίο 48ωρο

«Πρωτοφανή» χαρακτήρισε ο Βασίλης Κικίλιας την κατάσταση με τις πυρκαγιές στη χώρα μας, καθώς, όπως είπε, μόνο το τελευταίο 48ωρο εκδηλώθηκαν συνολικά 209 πύρινα μέτωπα και συνολικά τις τελευταίες πέντε ημέρες 350 φωτιές.

Στην έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των πύρινων μετώπων, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας τόνισε, επίσης, ότι «το φετινό καλοκαίρι είναι το χειρότερο από την εποχή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα». Εξήγησε ότι φέτος επτά φορές περιοχές της χώρας τέθηκαν στον ύψιστο συναγερμό -δηλαδή στην κατηγορία 5 ακραίου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς- αριθμός διπλάσιος από το 2021 και επταπλάσιος από το 2012, όπως είπε.

Ειδικά αναφερόμενος στην μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες στη Φυλή και πλέον καίει στην Πάρνηθα, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι τα εναέρια μέσα έφθασαν μέσα σε 4-5 λεπτά στο μέτωπο της Πάρνηθας, καθώς έγινε η ταχύτερη δυνατή απόκριση με εκτροπή των εναέριων μέσων από τον Ασπρόπυργο. Χαρακτήρισε «εξαιρετικά κρίσιμη» την κατάσταση στο μέτωπο της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα.

Έκανε λόγο για υπεράνθρωπη προσπάθεια ενστόλων και απλών πολιτών με επίκεντρο την ανάσχεση του πύρινου μετώπου στην Πάρνηθα. «Παρά την πολυδιάσπαση των επίγειων ενάεριων μέσων, πέντε εκ των οποίων ήταν χθες το πρωί στον Ασπρόπυργο, έγινε η ταχύτερη δυνατή εκτροπή και απόκριση στις 2 χθες το μεσημέρι στην Πάρνηθα μέσα σε λίγα λεπτά.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εξέφρασε την θλίψη του για τον τραγικό θάνατο των μεταναστών, τονίζοντας πως επικρατούσαν συνθήκες 4 ως προς τον κίνδυνο πυρκαγιάς και παρά τα μηνύματα από το 112 δεν απομακρύνθηκαν, όπως είπε. Παράλληλα με την μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο η πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει εννέα μεγάλης επικινδυνότητας φωτιές στην Αττική, έξι στη Βοιωτία και μία στην Εύβοια, πρόσθεσε.

Οι 15 παράλληλες εστίες από τα ξημερώματα του Σαββάτου στον Έβρο σε συνδυασμό με τις συνθήκες παρατεταμένης ανομβρίας και τους δυνατούς ανέμους δημιούργησαν ένα τεράστιο μέτωπο, συνέχισε ο Βασίλης Κικίλιας προσθέτοντας ότι το ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με την συμμετοχή της ΕΥΠ και την συνδρομή της ΕΛ. ΑΣ. διεξάγει έρευνα.

Με επίγνωση των σοβαρών προκλήσεων από την κλιματική κρίση αναβαθμίσαμε σημαντικά και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υποδομές την Πολιτική Προστασία που από γενική γραμματεία έγινε υπουργείο, θέσαμε σε εφαρμογή το εξαιρετικό εργαλείο προστασίας της ανθρώπινης ζωής, το 112, και ενεργοποιήθηκαν προγράμματα δισεκατομμυρίων, συμπλήρωσε ο κ. Κικίλιας.

Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια, είναι προφανές ότι παρά την αναβάθμιση, την πρόληψη και την προστασία το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θέλουμε. Έχουμε να κάνουμε σημαντικά πράγματα ακόμη καθώς λόγω κλιματικής κρίσης θα δοκιμάζεται ολόκληρος ο πλανήτης. Στο Μαόυι αγνοούνται 1000 άνθρωποι και στον Καναδά κάηκε έκταση όση ολόκληρη η Ελλάδα, πρόσθεσε και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση τόνισε: «Δεν υπάρχει πεδίο για αντιπαραθέσεις. Θα έρθει η ώρα για δημόσια συζήτηση, κριτική και αυτοκριτική».

Θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να υπάρχει μια ενημέρωση με διαφάνεια, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τι προσπάθειες γίνονται και ποιες είναι οι δυσκολίες, είπε κλείνοντας ο υπουργός.

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ