Διατροφή: Γιατί μας αρέσουν τα φαγητά που παχαίνουν;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μας αρέσουν τα φαγητά που παχαίνουν. Ωστόσο, είναι σημαντικό βρίσκουμε την ισορροπία μεταξύ απόλαυσης και υγιεινής διατροφής.  Μερικοί από τους πιο κοινούς λόγους που κάνουν τους περισσότερους ανθρώπους να έχουν αδυναμία σε παχυντικές τροφές είναι οι εξής:

  • Οι γεύσεις είναι έντονες και ευχάριστες. Τα παχυντικά φαγητά συχνά περιέχουν υψηλά επίπεδα ζάχαρης, λίπους και αλατιού, που δημιουργούν μία ευχάριστη γεύση για τους περισσότερους ανθρώπους.
  • Τα παχυντικά φαγητά είναι εύκολα στην κατανάλωση. Είναι συχνά έτοιμα να φαγωθούν και δεν απαιτούν πολύ χρόνο ή προσπάθεια για την προετοιμασία τους. Αυτό τα καθιστά μια ελκυστική επιλογή για ανθρώπους που έχουν άγχος ή είναι πολύ απασχολημένοι στην καθημερινότητά τους.
  • Τα παχυντικά φαγητά έχουν συχνά συνδεθεί με θετικές εμπειρίες. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι έχουν συνδέσει στο μυαλό τους τα παχυντικά φαγητά με το να τρώνε έξω με τους φίλους ή την οικογένειά τους, ή με το να γιορτάζουν ειδικές περιστάσεις. Αυτό μπορεί να τους έχει οδηγήσει να θεωρούν πως αυτά τα φαγητά να είναι πιο ελκυστικά, ακόμη και όταν δεν είναι πεινασμένοι.
  • Η σύγχρονη κουλτούρα διαμορφώνει τις προτιμήσεις μας προς τα φαγητά. Οι διαφημίσεις μπορούν εύκολα να επηρεάσουν τις διατροφικές επιλογές μας.
  • Ψυχολογία: Τα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη τρόφιμα μπορούν να προσφέρουν μία αίσθηση ευτυχίας και ικανοποίησης, καθώς ενεργοποιούν το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Είναι ένας μηχανισμός που επιτρέπει στους ανθρώπους να συσχετίζουν ορισμένες καταστάσεις με την ευχαρίστηση.
  • Στρες και Συναισθηματική Κατάσταση: Σε καταστάσεις στρες ή δυσφορίας, ορισμένοι άνθρωποι έχουν την τάση να αναζητούν παχυντικά φαγητά, καθώς αυτά μπορούν να προσφέρουν προσωρινή διαφυγή από την αρνητική διάθεση.

Επιπλέον, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν γενετική προδιάθεση να προτιμούν τα φαγητά που παχαίνουν. Σε γενικές γραμμές, έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν γενετικά χαρακτηριστικά που τους κάνουν να είναι πιο ευαίσθητοι στις γεύσεις των γλυκών και των λιπαρών τροφών.

Βεβαίως, ενώ είναι λογικό να απολαμβάνουμε τα παχυντικά φαγητά κάποιες φορές, είναι σημαντικό στην καθημερινότητά μας να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει μια ποικιλία από υγιεινά τρόφιμα. Αυτό θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε ένα σωστό βάρος και να αποφύγουμε προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2.

Το Νευροπεπτίδιο Υ ως ρυθμιστής της όρεξης

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν «λιγούρες» για φρούτα και λαχανικά (που έχουν και λιγότερες θερμίδες) αλλά έχουν επιθυμία για τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λιπαρά. Γιατί; Καθοριστικός είναι ο ρόλος ενός ισχυρού νευροδιαβιβαστή που έχουμε στον οργανισμό μας.  Ονομάζεται Νευροπεπτίδιο Y (NPY) και ο λόγος που μας κάνει να λαχταράμε τους υδατάνθρακες είναι επειδή αυτοί είναι το αγαπημένο καύσιμο του σώματος και του εγκεφάλου μας.

Το NPY συνήθως αυξάνεται μετά από οποιαδήποτε επιβεβλημένη περίοδο στέρησης φαγητού, για παράδειγμα όταν παραλείπουμε τελείως το βραδινό φαγητό. Γι’ αυτό ίσως έχετε παρατηρήσει ότι όσο περισσότερες ώρες δεν τρώτε και όσο πιο πεινασμένοι νιώθετε, τόσο ισχυρότερη είναι η λαχτάρα σας για τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες.

Το λίπος είναι ένα άλλο θρεπτικό συστατικό που μας δημιουργεί θετικά συναισθήματα λόγω της υφής που έχει ως τροφή, αλλά και τις ορμόνες που προτρέπει να απελευθερωθούν όταν εισέρχεται στο πεπτικό μας σύστημα. Χρειαζόμαστε λίπος έτσι ώστε οι ορμόνες κορεσμού να απελευθερωθούν.

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ