Βρετανία: Επιστρέφει στον Καναδά τοτέμ που θεωρείται κλεμμένο – Ήταν αντικείμενο αγοραπωλησίας – ΦΩΤΟ

Στο ισόγειο του Εθνικού Μουσείου της Σκωτίας στο Εδιμβούργο, ένα από τα μεγαλύτερα εκθέματά του προετοιμάζεται προσεκτικά για ένα ταξίδι 4.200 μιλίων στην αρχική του πατρίδα. Ένας στύλος τοτέμ ύψους 11 μέτρων και βάρους ενός τόνου επιστρέφει στο έθνος Nisga’a, που είναι μία από τις ομάδες ιθαγενών της σημερινής Βρετανικής Κολομβίας στην δυτική ακτή του Καναδά.

Είναι η πρώτη φορά που ένα εθνικό μουσείο στο Ηνωμένο Βασίλειο επιστρέφει ένα αντικείμενο αυτού του τύπου, γράφει το BBC.

Ο στύλος τοτέμ βρίσκεται στη Σκωτία εδώ και σχεδόν έναν αιώνα από τότε που πωλήθηκε στο μουσείο από τον Καναδό ανθρωπολόγο Marius Barbeau. Ωστόσο, οι ερευνητές των Nisga’a λένε ότι κλάπηκε χωρίς τη συγκατάθεσή τους, ενώ οι ντόπιοι έλειπαν από τα χωριά τους για την ετήσια κυνηγετική περίοδο. Το μουσείο πιστεύει ότι ενήργησε με καλή πίστη, αλλά τώρα καταλαβαίνει ότι το άτομο που το “πούλησε” στον Barbeau το έκανε “χωρίς την πολιτιστική, πνευματική ή πολιτική εξουσία να το κάνει εκ μέρους του έθνους Nisga’a”. Πέρυσι συμφωνήθηκε να επιστραφεί ο στύλος.

Ο στύλος τοτέμ σκαλίστηκε από κόκκινο κέδρο το 1855 και είναι κατασκευασμένος σχεδόν εξ ολοκλήρου από ένα μόνο κομμάτι ξύλου, με ένα μικρό καπάκι στην κορυφή το οποίο μπορεί να διαχωριστεί. Αρχικά βρισκόταν στο χωριό Ank’idaa στις όχθες του ποταμού Nass πριν φτάσει στη Σκωτία το 1929.  Το τοτέμ, το οποίο περιλαμβάνει σκαλισμένα ζώα, ανθρώπινες μορφές και οικογενειακά οικόσημα, αφηγείται την ιστορία ενός πολεμιστή Nisga’a που ήταν ο επόμενος στη σειρά για να γίνει αρχηγός πριν από το θάνατό του.

Η επιχείρηση μετακίνησης

Σήμερα, μια ομάδα ανθρώπων της φυλής των Nisga’a, θα πραγματοποιήσει μια ιδιωτική πνευματική τελετή μπροστά από τον στύλο στο Εδιμβούργο, προτού ανεγερθούν οι σκαλωσιές και ο στύλος τοποθετηθεί σε μια προστατευτική θήκη για την επικών διαστάσεων μετακίνησή του.  Μέσα στον επόμενο μήνα θα οργανωθεί μια ολόκληρη επιχείρηση ώστε το τοτέμ να βγει από το μουσείο, από ένα παράθυρό του,  να μεταφερθεί στο αεροδρόμιο και στη συνέχεια να «πετάξει» πάνω από τον Ατλαντικό, με αεροσκάφος από τη Βασιλική Καναδική Πολεμική Αεροπορία.  Για το μουσείο πρόκειται για μια επίπονη επιχείρηση.

Ο Δρ John Giblin, υπεύθυνος παγκόσμιου πολιτισμού τεχνών και σχεδιασμού στο Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας, δήλωσε: “Είμαι πραγματικά ευτυχής που ο στύλος θα επιστρέψει στο σπίτι του, όπου η πνευματική, πολιτιστική και ιστορική του σημασία είναι πιο έντονα αισθητή”, δήλωσε ο Δρ Γκίμπλιν.

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ