Αμερικανικές βάσεις σε ελληνικά νησιά και ασκήσεις με το αεροπλανοφόρο FORD στο Αιγαίο – ΦΩΤΟ

Το θέμα δημιουργίας στρατιωτικών βάσεων σε ελληνικά νησιά του Αιγαίου εξετάζεται σε τροπολογία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ τη στιγμή που ελληνικά μαχητικά προχωρούσαν σε κοινές ασκήσεις με το αεροπλανοφόρο Ford στο Αιγαίο.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η τροπολογία που υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό ζητά, μεταξύ άλλων, να εξεταστεί η δυνατότητα της δημιουργίας αμερικανικών βάσεων στα ελληνικά νησιά. Βέβαια, για να γίνει κάτι τέτοιο έχει πολύ δρόμο ακόμη αφού η τροπολογία ζητά από τον υπουργό Άμυνα και τον υπουργό Εξωτερικών να υποβάλουν από κοινού στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου έκθεση για την σχέση ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Ωστόσο το γεγονός ότι αποτυπώνεται σε νομοσχέδιο των ΗΠΑ σημαίνει ότι κάθε άλλο παρά επικοινωνιακό τέχνασμα μπορεί να είναι.

Διαβάστε την σχετική τροπολογία στα αγγλικά

Ενδεικτικό των ισχυρών δεσμών πάντως μεταξύ των δύο χωρών είναι και οι εικόνες που βλέπουμε. Η συνεκπαίδευση των ελληνικών μαχητικών με το αεροπλανοφόρο USS GERALD FORD στο Αιγαίο. Πρόκειται για το πιο σύγχρονο, μεγάλο και νεότευκτο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ που στο παρθενικό του επίσημο ταξίδι στην Μεσόγειο έδεσε προ ημερών στον Φαληρικό όρμο, στέλνοντας προς κάθε κατεύθυνση ισχυρά μηνύματα στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Αμερικής.

Από τη Δευτέρα 24 έως την Τρίτη 25 Ιουλίου, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες, διεξήχθη συνεκπαίδευση μεταξύ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και του Αεροπλανοφόρου USS GERALD R. FORD (GRF) των Η.Π.Α.

Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, στην εκπαίδευση συμμετείχαν τα οργανικά Αεροσκάφη (Α/Φ) και τα πλοία συνοδείας του Αμερικανικού αεροπλανοφόρου, και αναπτύχθηκαν σε περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, στο πλαίσιο παρουσίας του Carrier Strike Group 12 (CSG-12) στο οποίο υπάγεται το GRF, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με προσωπικό και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, ως εξής:

  • Τη Φρεγάτα (Φ/Γ) ΑΙΓΑΙΟΝ με το οργανικό της Ελικόπτερο (Ε/Π) S-70B στο πλαίσιο συμμετοχής της στη Μόνιμη Συμμαχική Ναυτική Δύναμη 2 (Standing NATO Maritime Group Two – SNMG2).
  • Τη Φ/Γ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ.
  • Το Υποβρύχιο (Υ/Β) ΚΑΤΣΩΝΗΣ.
  • 4 Μαχητικά Α/Φ F-16 και 2 Μαχητικά Α/Φ MIRAGE 2000-5.
  • 1 Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ) του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ) της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ.

Από πλευράς Η.Π.Α., πέραν του Αεροπλανοφόρου GRF, συμμετείχαν επίσης το Αντιτορπιλικό (Α/Τ) USS RAMAGE και 4 Μαχητικά Α/Φ F-18.

Κατά την διάρκεια της συνεκπαίδευσης, υλοποιήθηκαν τα ακόλουθα σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια:

  • Αντικείμενα αντιμετώπισης αεροπορικής προσβολής (Air Defence Exercise – ADEX).
  • Αντικείμενα εκπαίδευσης μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών (Dissimilar Air Combat Training – DACT).
  • Συνδυασμένη ανθυποβρυχιακή άσκηση (Combined Anti – Submarine Exercise – CASEX).
  • Ασκήσεις πολέμου επιφανείας (Surface Warfare Exercise – SURFEX).
  • Επιχειρήσεις Νηοψίας (Visit Board Search and Seizure – VBSS).
  • Ασκήσεις Ναυτικών Προχωρητικών Ελιγμών (Miscellaneous Exercise – MISCEX).

Η συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Η.Π.Α. (MDCA), συμβάλλοντας στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και της συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές και διασυμμαχικό πλαίσιο.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ