Αλεξανδρούπολη: «Η φωτιά ξεκίνησε από κεραυνό» λέει ο δήμαρχος – Τι είναι το φαινόμενο της «ξηρής καταιγίδας»

Το γεγονός ότι η μεγάλη φωτιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αλεξανδρούπολη οφείλεται σε κεραυνό, υποστήριξε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Ζαμπούκης.

Ειδικότερα, μιλώντας στο Mega ο κ. Ζαμπούκης ανέφερε ότι η φωτιά ξεκίνησε έπειτα από μπουρίνι.

Το φαινόμενο της «ξηρής καταιγίδας»

Στελέχη της Πυροσβεστικής, εκτιμούν ότι είναι πιθανόν η πυρκαγιά να προκλήθηκε λόγω του φαινομένου της «ξηρής καταιγίδας». Πρόκειται για καταιγίδα χωρίς σταγόνα βροχής παρά μόνο με κεραυνούς.

Αναλυτικά, το φαινόμενο αυτό εκδηλώνεται σε περιοχές όπου ο δείκτης θερμότητας μπορεί να είναι πολύ υψηλός και η υγρασία χαμηλή . Είναι γνωστό ως ξηρή καταιγίδα επειδή συμβαίνει όταν η θερμοκρασία και η θερμότητα συναντιούνται κάτω από το κάλυμμα του νέφους. Αυτό το μέρος των νεφών είναι γνωστό ως εναέριος θόλος.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πρόκειται για βροχή, αλλά δεδομένης της θερμοκρασίας, οι κατακρημνίσεις, είτε βροχές είτε άλλες, δεν μπορούν να φτάσουν στο έδαφος αφού εξατμίζονται καθώς πέφτουν κοντά στη γη. Ο τύπος της βροχής είναι γνωστός με το όνομα της Βίργας. Επομένως, βρέχει πραγματικά, αλλά δεν εκτιμάται αφού εξατμίζεται πριν πέσει στην επιφάνεια.

Υπενθυμίζεται πως τα μέτωπα είναι πολλαπλά και καίνε ανεξέλεγκτα μέχρι και αυτή την ώρα, με τους ισχυρούς ανέμους που φτάνουν σε ένταση ακόμη και τα 8 μποφόρ να δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Οκτώ οικισμοί έχουν εκκενωθεί από το μεσημέρι και οι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί για προληπτικούς λόγους, ενώ σπίτια και αυτοκίνητα έχουν υποστεί ζημιές από τις φλόγες. Mήνυμα εστάλη και στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα, γιατί οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή τους.

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με τη συνδρομή μηχανημάτων έργου του στρατού και των δήμων θα προσπαθήσουν να σώσουν περιουσίες, δασικό πλούτο και ζωικό κεφάλαιο με την προσδοκία ότι η φωτιά θα ελεγχθεί με το πρώτο φως της ημέρας, όταν και θα αρχίσουν να επιχειρούν ξανά τα εναέρια μέσα.

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ