Λαμία: Διοικητής νοσοκομείου «έκοψε» τον μισθό γιατρού που αρνήθηκε να συνοδεύσει διασωληνωμένο ασθενή χωρίς γραπτή εντολή

Ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας «έκοψε» τον μισθό ενός ορθοπαιδικού γιατρού, επειδή ο ίδιος αρνήθηκε να συνοδεύσει διασωληνωμένο ασθενή χωρίς γραπτή εντολή. «Η απόφαση αυτή δεν είναι μόνο τιμωρία προς το συνάδελφο, αλλά και προσπάθεια τρομοκράτησης και “παραδειγματισμού” προς τους υπόλοιπους συναδέλφους» καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας καταγγέλλει με ανακοίνωσή της, τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, για την «απαράδεκτη», όπως χαρακτηρίζεται, επιβολή ποινής σε γιατρό του νοσοκομείου ο οποίος αρνήθηκε να εκτελέσει «παράνομη, προφορική εντολή για διακομιδή βαρέως πασχόντος, διασωληνωμένου ασθενούς».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ, ο ορθοπαιδικός ζήτησε να του υποβληθεί και γραπτώς από τον διοικητή το «εντέλλεσθε» για να εκτελέσει τη διακομιδή του, καθώς δεν αρκέστηκε στο sms από το κινητό του, προκειμένου να αναλάβει η διοίκηση την ευθύνη για έκθεση σε κίνδυνο του ασθενούς.

Έπειτα από αυτή την ενέργεια, ο διοικητής προέβη σε ΕΔΕ και επέβαλε στέρηση μισθού στον γιατρό.

«Αντί να απολογηθεί ο διοικητής, επιβάλλει ποινή στέρησης μισθού για κάτι που ο ίδιος δεν ανέλαβε την ευθύνη ως όφειλε. Δίνοντας γραπτή εντολή ήξερε, ότι αν συνέβαινε κάτι στον ασθενή θα ήταν υπόλογος. Αντί αυτού έδωσε παράνομη προφορική εντολή επικαλούμενος το νόμο, που και οι εμπνευστές του τον πήραν πίσω άρον άρον (αναθεωρήθηκε με το Ν. 5041/2023), και επιβάλλει ποινή στέρησης μισθού 9 ημέρων στον συνάδελφο Θανάση Αδάμ επειδή έκανε αυτό που υπαγόρευε η συνείδησή του και ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας.

Η απόφαση αυτή δεν είναι μόνο τιμωρία προς το συνάδελφο, αλλά και προσπάθεια τρομοκράτησης και “παραδειγματισμού” προς τους υπόλοιπους συναδέλφους.

Η λογική πάμε κι όπου βγει είναι κοινός τόπος πια. Οι νοσοκομειακοί γιατροί δε θα δεχτούμε να γίνουμε αποδιοπομπαίοι τράγοι και να επωμιστούμε τις ευθύνες της πολιτείας που διαχρονικά υποχρηματοδοτώντας και υποστελεχώνοντας τα νοσοκομεία έχει δημιουργήσει επικίνδυνες συνθήκες για τους ασθενείς και τους υγειονομικούς.

Απαιτούμε να ανακληθεί άμεσα η απόφαση για στέρηση μισθού του συναδέλφου. Ο διοικητής του Γ.Ν Λαμίας είναι υπόλογος απέναντι σε υγειονομικούς και ασθενείς» καταλήγει η ανακοίνωση.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ