ASK THE EXPERT: Γήρανση ή οξείδωση; Τι πραγματικά συμβαίνει στο δέρμα μας;

Ρωτήσαμε την ειδικό Μαρία Παπαδοπούλου, υπεύθυνη αισθητικό-κοσμητολόγο του κέντρου Derma Care Center.

Τελικά, το δέρμα μας γερνάει ή οξειδώνεται;

Η γήρανση του δέρματος είναι το αποτέλεσμα της φυσικής διαδικασίας οξείδωσης, η οποία «φθείρει» τα κύτταρά μας, όπως ένα μέταλλο σκουριάζει ή ένα μήλο αλλάζει χρώμα. Μέχρι την ηλικία των 22-23 ετών, τα κύτταρά μας αντιστέκονται στην οξειδωτική διαδικασία. Μετά από την ηλικία αυτή, οι επιδιορθωτικές ικανότητες των κυττάρων μειώνονται, καθώς οι υποδοχείς τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν και να λειτουργούν όπως πριν και χάνουν σιγά σιγά την ενέργειά τους.

Πρακτικά τι σημαίνει αυτό; Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να αποφύγουμε την οξείδωση;

Ειδικά το καλοκαίρι, που η μέρα είναι διπλάσια από τον χειμώνα, το πρόσωπο και το σώμα μας χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή. Η υπερέκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία UV δημιουργεί μόνιμη βλάβη στο δέρμα, που περνά μόνιμα στον πυρήνα του κυττάρου. Το κύτταρο, που είναι αδύναμο να χρησιμοποιήσει τους μηχανισμούς επιδιόρθωσής του, δεν μπορεί να αντισταθεί και στη φθορά του χρόνου. Οι οξειδωτικές βλάβες είναι διπλάσιες, οπότε και η φροντίδα στο δέρμα μας πρέπει να είναι πιο εντατική.

Ποιο είναι το μυστικό;

Η αντι-οξείδωση, δηλαδή η αντιστροφή της διαδικασίας της οξείδωσης του δέρματος και η θωράκισή του από αυτή. Ο συνδυασμός Βιταμίνης C  και  αντηλιακού είναι το καλύτερο «δώρο» για την επιδερμίδα μας! Έρευνες έχουν αποδείξει πως οι ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες της βιταμίνης C μπορούν να ενισχύσουν τη δράση του αντηλιακού και να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης κηλίδων και ρυτίδων στο δέρμα, που προκύπτουν από την έκθεση στον ήλιο. Οπότε δύο πράγματα χρειαζόμαστε:

1. Το αντηλιακό είναι το must-have beauty item πριν βγούμε από το σπίτι, ειδικά αυτήν την περίοδο. Η σειρά Εlios της Dermagenetic, δεν προστατεύει μόνο από την ηλιακή ακτινοβολία, αλλά προστατεύει ταυτόχρονα και την κυτταρική μεμβράνη του δέρματος και παρέχει ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση, τις μελαγχρωματικές βλάβες και την αφυδάτωση του δέρματος.

2. Η Βιταμίνη C, με τη σειρά, της είναι το hero skincare συστατικό για να έχουμε λαμπερή επιδερμίδα! Έχει αντιοξειδωτική δράση και καταφέρνει να

εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται στο δέρμα από τις εξωτερικές επιθέσεις –κυρίως από την έκθεση στον ήλιο– που είναι υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση. Έτσι, λοιπόν, η βιταμίνη C καταφέρνει με τον τρόπο της να αποτρέψει τις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος –όπως ρυτίδες και πανάδες– παρόλο που δεν είναι αντηλιακό. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί πως η βιταμίνη C ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, του δομικού συστατικού της επιδερμίδας, προστατεύοντας έτσι από την εμφάνιση ρυτίδων και χαλάρωσης. Τέλος, η πολύτιμη αυτή βιταμίνη έχει και ενυδατικές ιδιότητες, καθώς προστατεύει την επιδερμίδα από την αφυδάτωση, εξασφαλίζοντάς της πιο λαμπερή όψη.

*Η Μαρία Παπαδοπούλου είναι εξειδικευμένη κοσμητολόγος, πτυχιούχος του τμήματος Αισθητικής και Κοσμητολογίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας, με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ετικέτες DERMA CARE CENTER,ELIOS

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ