Φωτιά στη Ρόδο: «Μας πρόσεξαν πολύ οι Έλληνες, δεν μας ζήτησαν χρήματα», δηλώνουν οι τουρίστες

Εκατοντάδες τουρίστες καταφτάνουν με λεωφορεία στην πόλη της Ρόδου. Έχοντας ζήσει τον απόλυτο εφιάλτη, πλέον μπορούν να νιώσουν ασφαλείς.

Γυμναστήρια, σχολεία, δημοτικοί χώροι, ξενοδοχεία, όλες οι υποδομές του φλεγόμενου νησιού άνοιξαν τις πόρτες τους για να προσφέρουν φροντίδα στους ταλαιπωρημένους τουρίστες.

Το κλειστό δημοτικό γυμναστήριο Βενετόκλειο υποδέχεται τους πρώτους που φθάνουν. Μέσα σε λίγη ώρα εθελοντές έχουν μαζέψει τρόφιμα, προμήθειες, σεντόνια και μαξιλάρια για τους εξουθενωμένους επισκέπτες.

Παρά τα όσα έχουν βιώσει, τουρίστες με χαμόγελο τραγουδούν το «χρόνια πολλά» για τα γενέθλια κάποιου εορτάζοντα.

«Όλο αυτό που βλέπετε εδώ, όσο και να φαίνεται πρόχειρο, έχει στηθεί μέσα σε ελάχιστα λεπτά της ώρας από ανθρώπους με προμήθειες οι ποιοι ήρθαν εδώ, άνοιξαν τον χώρο και τον μετέτρεψαν σε κέντρο φιλοξενίας 800 ατόμων», λέει ο εθελοντής Αναστάσιος Κωσταντάρας.

«Θα μείνουμε και σήμερα εδώ, καθώς η κατάσταση με τη φωτιά χειροτερεύει έξω όποτε δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω στο ξενοδοχείο», λέει τουρίστας από την Βρετανία.

Tο «ευχαριστώ» των Βρετανών τουριστών

Από την πρώτη στιγμή της δραματικής εκκένωσης στο Κιοτάρι, μέχρι την στιγμή που έφτασαν σε ασφαλή σημεία του νησιού, οι Ροδίτες ήταν στο πλευρό των τουριστών προσφέροντας φαγητό αλλά και υποστήριξη για οποιαδήποτε είχε ανάγκη.

Η ευγνωμοσύνη που εκφράζουν Βρετανοί τουρίστες, συγκινεί.

«Μας έδωσαν δωρεάν φαγητό, όλα τα μαγαζιά και τα Super Market σας, δε μας ζητούσαν λεφτά, τα εστιατόριά σας έδωσαν στα παιδιά μας φαγητό και μπανάνες γιατί είχαμε κάποιον που είναι διαβητικός, μας έχουν προσέξει πάρα πολύ οι Έλληνες και δεν μπορούμε απλά να τους ευχαριστήσουμε», λέει Βρετανίδα τουρίστρια.

«Σας ευχαριστούμε πολύ»

Τουρίστες που έχουν φτάσει σε σχολεία που άνοιξαν για να διανυκτερεύσουν, ευχαριστούν τους εθελοντές που έσπευσαν να τους συνδράμουν με ένα «ζεστό» χειροκρότημα.

Οι πιο τυχεροί βρήκαν δωμάτιο σε καταλύματα στο κέντρο της Ρόδου, ενώ όσοι δεν τα κατάφεραν πέρασαν το βράδυ τους στις εγκαταστάσεις ξενοδοχείων.Οι ουρές στο αεροδρόμιο της Ρόδου τεράστιες. Φοβισμένοι από την πύρινη λαίλαπα Βρετανοί τουρίστες περιμένουν υπομονετικά για βρουν εισιτήριο για επιστροφή στην πατρίδα τους.

Κάποιοι έφτασαν στο νησί όταν είχε ξεσπάσει η φωτιά και έτσι μεταφέρθηκαν κατευθείαν στις δομές φιλοξενίας.

«Φτάσαμε στο αεροδρόμιο χτες, ήρθαμε από την Αγγλία στη Ρόδο και μας είπαν ότι προφανώς δεν μπορούμε να πάμε στα ξενοδοχεία λόγω της φωτιάς».

Με την πύρινη κόλαση να συνεχίζεται στο νησί, οι τοπικές Αρχές προσπαθούν να οργανώσουν τις επόμενες μέρες, καθώς οι αφίξεις συνεχίζονται παρά την πυρκαγιά.

«Υπάρχουν περίπου 15 δομές ανοιχτές στο νησί οι οποίες φιλοξενούν κόσμο. Υπολογίζουμε ότι σε κάθε δομή υπάρχουν 250 άτομα», είπε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του νησιού, Γιώργος Τριάντος.

Πηγή: Mega

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ