Τα «φάουλ» οδηγούν στον… πάγκο – Η παραίτηση Μηταράκη, η περίπτωση Πατούλη και το μήνυμα Μητσοτάκη στα στελέχη της ΝΔ

Οι διακοπές του Νότη Μηταράκη στην Πάτμο την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη οι καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της δυσαρέσκειας του Μαξίμου για τον πρώην πλέον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και πυροδότησαν την αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη ζητώντας την παραίτησή του.

Ο Νότης Μηταράκης έσπευσε αμέσως στο Μέγαρο Μαξίμου για εξηγήσεις σχετικά με τις διακοπές στην Πάτμο, αλλά δεν έπεισαν με αποτέλεσμα να δηλώσει παραίτηση «για προσωπικούς λόγους» που έγινε αποδεκτή από τον Πρωθυπουργό. Άλλωστε ο τελευταίος ήθελε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα τόσο στο εσωτερικό της ΝΔ, όσο και στην κοινωνία ότι δεν είναι διατεθειμένος να ανεχτεί τέτοιου είδους συμπεριφορές όταν οι συγκυρίες είναι κρίσιμες. Αφετέρου έδειξε την αποφασιστικότητά του να προχωρά σε διορθώσεις όταν προκύπτουν πολιτικές αστοχίες, χωρίς να περιμένει τον όποιον μελλοντικό ανασχηματισμό.

Πώς ήρθε η «κόκκινη κάρτα» στον Νότη Μηταράκη

Η επιλογή του μέχρι πρότινος υπουργού Προστασίας του Πολίτη να βρίσκεται σε οικογενειακές διακοπές σε ξενοδοχείο στην Πάτμο, ενώ η χώρα ήταν αντιμέτωπη με τη λαίλαπα των πυρκαγιών ήταν το «κερασάκι στην τούρτα» όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μηταράκης έφυγε την Τετάρτη με σκοπό να περάσει λίγες ημέρες με την οικογένειά του και σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του, ο λόγος που αποφάσισε να φύγει τότε ήταν πως εκτίμησε ότι δεν θα υπήρχε κάποιο πρόβλημα επειδή οι φωτιές δεν ήταν σε έξαρση.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες,  ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη επέστρεψε την επόμενη μέρα, δηλαδή την Πέμπτη, όταν είδε πως οι πυρκαγιές εντείνονται.

Η διαρροή της πληροφορίας για τις διακοπές του αλλά και η επιλογή του να βρίσκεται διακοπές και όχι στο Συντονιστικό Κέντρο πυροδότησε τη συγκεκριμένη απόφαση από το Μέγαρο Μαξίμου.

Από το περιβάλλον του πρώην υπουργού υποστηρίζουν ότι είχε ενημερώσει για την απουσία του, όμως από το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο έως τώρα.

Από την μεριά τους αναφέρουν πως σε κάθε περίπτωση ο κ. Μηταράκης θα έπρεπε να βρίσκεται στο πόστο του ενώ η χώρα βίωνε αυτές τις τραγικές στιγμές.

Στο «μικροσκόπιο» του Μαξίμου μετά τα φάουλ

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχε μια συσσωρευμένη ενόχληση του Κυριάκου Μητσοτάκη λόγω και κάποιων προηγούμενων «φάουλ» του Νότη Μηταράκη.

Ένα από αυτά ήταν όταν ο κ. Μηταράκης κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων, όταν ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είχε πει ότι θα καταργηθεί η Πανεπιστημιακή Αστυνομία, με το Μέγαρο Μαξίμου να σπεύδει να τον… αδειάσει λέγοντας πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό και ο ίδιος στη συνέχεια έσπευσε να πει από το βήμα της Βουλής πως πράγματι δεν καταργείται αλλά «θα υπάρξει ο επιχειρησιακός της ανασχηματισμός», αποδίδοντας εμμέσως πλην σαφώς την «αναστάτωση» σε παρανόηση των σχετικών δηλώσεων.

Το δεύτερο ήταν όταν στην ίδια ενημέρωση ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί έφιππη αστυνομία, η οποία, σύμφωνα με το σχέδιό του, θα λειτουργούσε  από τις αρχές του 2024 και θα αποτελούνταν από 6-8 έφιππους αστυνομικούς, με παρουσία στο τουριστικό κέντρο, ή σε τελετές και υποδοχή επισήμων. Εκεί ήρθε το δεύτερο «άδειασμα» από το Μέγαρο Μαξίμου. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του είχε κάνει και χιούμορ για το θέμα λέγοντας στον ΣΚΑΙ ότι «με τη ζέστη αυτή, αντί για έφιππη αστυνομία σκέφτηκα να ζητήσω καμήλες από τους φίλους μου στη Σαουδική Αραβία».

Υπήρξε όμως και κάτι ακόμη – πριν από τις διακοπές- που φαίνεται ότι βάρυνε το κλίμα. Πρόκειται για τη συνάντηση που είχε ο Νότης Μηταράκης με τον Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ για το θέμα των νέων ταυτοτήτων. Ένα ευαίσθητο θέμα το οποίο κάποιοι θεώρησαν πως «άνοιξε» ξαφνικά και σε άκυρο χρόνο.

Ο κ. Μηταράκης ενημέρωσε και διαβεβαίωσε τους ιερείς ότι «τα νέα έγγραφα ταυτοπροσωπίας δεν περιέχουν κανένα δεδομένο που θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία των Ελλήνων πολιτών ή προσβάλουν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη».

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε πλέον σαφές μήνυμα στους υπουργούς του: δεν υπάρχουν περιθώρια για «γκάφες» και διαφωνίες στη γραμμή.

Νότης Μηταράκης: Η πρώτη ανάρτησή του στο Facebook μετά την παραίτηση

Με μία ανάρτηση του στο Facebook ο Νότης Μηταράκης, μετά την παραίτηση από τα καθήκοντα του, ενημέρωσε ότι σταμάτησε να εργάζεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Με την λέξη «υπουργός» η ανάρτηση γράφει ότι «έφυγε από την εργασία του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

Ενόχληση στο Μαξίμου και για το ζεϊμπέκικο Πατούλη

Ενόχληση επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου και για το ζεϊμπέκικο του Γιώργου Πατούλη σε εκδήλωση στο Ζάππειο. Πληροφορίες ότι στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει δυσαρέσκεια και μένει να φανεί αν η ΝΔ θα άρει ή όχι τη στήριξή της προς το πρόσωπό του ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος ο χορός του και είπε ότι ήταν μια κακιά στιγμή. Σε ανακοίνωση του εξήγησε κατά την έξοδο του από την εκδήλωση του ζητήθηκε από παρευρισκόμενους να χορέψουν μαζί και εκείνος συμφώνησε.

«Χτες παρευρέθηκα σε μια εκδήλωση γυναικών της ομογένειας, που διοργανώθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο. Προς το τέλος της εκδήλωσης αυτής και λίγο πριν την αποχώρηση μου, κάποιες από τις παρευρισκόμενες μου ζήτησαν να χορέψω μαζί τους κι εγώ εντελώς λανθασμένα, όπως οφείλω να παραδεχθώ εκ των υστέρων, ανταποκρίθηκα θετικά στην πρόσκληση τους. Ήταν μια κακιά στιγμή, για την οποία θέλω ειλικρινά να ζητήσω συγγνώμη»,  τόνισε ο Γιώργος Πατούλης.

Και συνέχισε: «Σε όλη την πολιτική μου διαδρομή έχω αποδείξει ότι δεν κρύβομαι στα δύσκολα, κι έχω το πολιτικό θάρρος να παραδέχομαι και να διορθώνω τα λάθη μου.  Χτες έκανα  λάθος και ζητώ συγγνώμη αν σε μια δύσκολη για την Πατρίδα μας συγκυρία, έστειλα με μια στιγμιαία πράξη μου το λάθος μήνυμα».

Νωρίτερα πληροφορίες ανέφεραν ότι στην ΝΔ ήταν ενοχλημένοι με τις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας και άφηναν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την στήριξη του στις περιφερειακές εκλογές.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ