Σάλος στη Γαλλία με θεατρική παράσταση: Σουβλάκι με λευκά μωρά

Σάλο έχει προκαλέσει στην Γαλλία μια άνευ προηγουμένου θεατρική παράσταση στο Φεστιβάλ της Αβινιόν, στην οποία πρωταγωνιστούν αποκλειστικά μαύρες γυναίκες. Το έργο «Carte noire nommée désir», διακωμωδεί και καυτηριάζει τα ρατσιστικά στερεότυπα που ακολουθούν τις μαύρες γυναίκες στην σύγχρονη κοινωνία, όπως γράφει η γαλλική εφηmερίδα Liberation.

Ωστόσο έχει προκαλέσει τα πάντα: Από διθυραμβικές κριτικές μέχρι λεκτικές και σωματικές επιθέσεις από κάποιους θεατές. Το έργο είναι της αφρο-γαλλίδας Rébecca Chaillon, που κατάγεται από την Μαρτινίκα, παλαιά αποικία της Γαλλίας, η οποία σήμερα αποτελεί υπερπόντιο τμήμα της Γαλλίας. Στο θεατρικό πρωταγωνιστούν οκτώ αφρο-γαλλίδες ηθοποιοί.

Για να αποδομήσει τον ρατσισμό, τα στερεότυπα και τα κλισέ που βιώνουν οι μαύροι στη Γαλλία, η δημιουργός Rébecca Chaillon, που πρωταγωνιστεί στο έργο, ενσαρκώνει μια καθαρίστρια η οποία σκουπίζει με φρενίτιδα το λευκό πλατό, στη συνέχεια γδύνεται, ενώ οι άλλες ηθοποιοί σχηματίζουν στα μαλλιά της τεράστιες κοτσίδες, που μοιάζουν με αλυσίδες, τις οποίες κρατάνε ως το τέλος της παράστασης.

Μια άλλη ηθοποιός ενσαρκώνει μια νταντά η οποία κρατάει μια τεράστια σούβλα στην οποία έχει περάσει «όλα τα παιδιά των Γάλλων που της έχουν εμπιστευθεί», όπως αναφέρουν οι παράγοντες της παράστασης. Η σκηνή αυτή προκάλεσε πολεμική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και αντιδράσεις στο κοινό. Αρκετοί θεατές φώναζαν κατά τη διάρκεια του έργου. Ένας άνδρας, μάλιστα, σηκώθηκε από τη θέση του, ανέβηκε στη σκηνή και έστριψε βίαια το δάχτυλο της χορογράφου Maguy Marin. Ένας άλλος άνδρας φώναζε «φάε τα σκατά σου!», στον σκηνοθέτη Johan Simons.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι αντιδράσεις ήταν εξαιρετικά έντονες και πολλοί μίλησαν για «ρατσισμό κατά των λευκών». Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ της Αβινιόν αναγκάστηκαν να εκδώσουν ανακοίνωση, αναφέροντας: «Από τις 20 Ιουλίου 2023 στην Αβινιόν, οι ηθοποιοί της παράστασης Carte noire nommée désir της Rébecca Chaillon, η οποία θέτει το ερώτημα της θέσης των αφρικανικής καταγωγής γυναικών, που ζουν στη Γαλλία, δέχονται λεκτικές και σωματικές επιθέσεις, ρατσιστικής φύσης, τόσο κατά τη διάρκεια των παραστάσεων, όσο και στους δημόσιους χώρους. Είναι απαράδεκτο να σιωπήσουμε μπροστά σε αυτή την επίδειξη μίσους. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας στους ηθοποιούς και στη δημιουργό Rébecca Chaillon».

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ