Παρίσι: Διώχνουν τα διάσημα βιβλιοπωλεία από τις όχθες του Σηκουάνα

Τα διάσημα υπαίθρια βιβλιοπωλεία στις όχθες του Σηκουάνα, στο Παρίσι, από τα πιο εμβληματικά σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας, κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, λόγω των Ολυμπιακών αγώνων του 2024, καθώς οι αρχές θεωρούν ότι η παρουσία των βιβλιοπωλείων δημιουργεί ζητήματα ασφαλείας.

Οι βιβλιοπώλες κατά μήκος του ποταμού Σηκουάνα λένε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες απειλούν να διαγράψουν ένα σύμβολο του Παρισιού, καθώς οι τοπικές αρχές τους είπαν ότι θα πρέπει να απομακρύνουν τους πάγκους τους για την τελετή έναρξης των Θερινών Αγώνων, το 2024, για λόγους ασφαλείας. Περίπου 570 από τους διάσημους παλιούς πάγκους που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού στην γαλλική πρωτεύουσα πρέπει να αποσυναρμολογηθούν και να μετακινηθούν. Πρόκειται σχεδόν για το 60% των βιβλιοπωλών στην όχθη του ποταμού, σύμφωνα με τις αρχές της πόλης. Τα παρόχθια βιβλιοπωλεία στον Σηκουάνα, γνωστά όσο και οι υπαίθριοι ζωγράφοι στην Μονμάρτη φημίζονται και για τις σπάνιες εκδόσεις που μπορεί να βρει κανείς στους πάγκους τους. Ως παλαιοβιβλιοπωλεία αποτελούν και πηγή πολιτισμού για το Παρίσι.

«Ο κόσμος έρχεται να μας δει, όπως έρχεται να δει τον Πύργο του Άιφελ και την Παναγία των Παρισίων, (αλλά) θέλουν να μας κρύψουν κατά τη διάρκεια μιας τελετής που υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει το Παρίσι», δήλωσε ο Jerome Callais, πρόεδρος της ένωσης βιβλιοπωλών του Παρισιού.  Η αστυνομία του Παρισιού ενημέρωσε τους βιβλιοπώλες ότι οι πάγκοι τους βρίσκονται εντός της περιμέτρου προστασίας της τελετής έναρξης και πρέπει να απομακρυνθούν για “προφανείς λόγους ασφαλείας”, ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Οι διοργανωτές του «Παρισιού 2024» αναμένουν ότι τουλάχιστον 600.000 άνθρωποι θα παρακολουθήσουν την τελετή έναρξης στον Σηκουάνα, κατά τη διάρκεια της οποίας οι αθλητές και οι αντιπροσωπείες θα πλεύσουν κατά μήκος του ποταμού. Θα είναι η πρώτη φορά που το κοινό θα έχει ελεύθερη πρόσβαση στην τελετή έναρξης και όχι σε στάδιο.  Η γαλλική κυβέρνηση καταστρώνει σχέδια για να διασφαλίσει την ασφάλεια της εκδήλωσης, για την οποία θα αναπτυχθούν 35.000 πράκτορες ασφαλείας και ο στρατός.

Όμως ο Άλμπερτ Αμπίντ αισθάνεται ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του βιβλιοπώλες αποκλείονται από τους εορτασμούς και λέει ότι ανησυχεί μήπως ο ξύλινος πάγκος του, ηλικίας 100 ετών, καταστραφεί κατά τη διαδικασία, αποσυναρμολόγησης και μεταφοράς.  «(Είναι) πολύ εύθραυστα… οι πάγκοι μας δεν θα μπορέσουν να αντέξουν αυτή την επιχείρηση, ούτε το ηθικό των βιβλιοπωλών», δήλωσε ο επί 10 χρόνια πωλητής μπροστά από τον παραποτάμιο πάγκο του που σηκώνει πάντως περίπου 100-150 βιβλία.

Οι αρχές του Παρισιού ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι συναντήθηκαν με τους βιβλιοπώλες νωρίτερα αυτό το μήνα και προσφέρθηκαν να πληρώσουν το κόστος της απομάκρυνσης των πάγκων και να πληρώσουν τυχόν εργασίες επισκευής σε περίπτωση ζημιών, στο πλαίσιο μιας «ανακαίνισης», όπως τη χαρακτήρισαν.  «Αυτή η ανακαίνιση αποτελεί μέρος της κληρονομιάς των Αγώνων και θα βοηθήσει στην υποστήριξη της αίτησης για την αναγνώριση των βιβλιοπωλών του Σηκουάνα ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO», ανέφεραν οι αρχές.

Δεν είναι σαφές αν οι βιβλιοπώλες έχουν ενημερωθεί ότι πρέπει να μετακινηθούν για όλη τη διάρκεια των Αγώνων ή μόνο για την τελετή έναρξης. Οι δημοτικές αρχές του Παρισιού τους έχουν καλέσει να μετακομίσουν σε ένα ειδικά διαμορφωμένο «χωριό βιβλιοπωλών» σε μια «λογοτεχνική γειτονιά κοντά στον Σηκουάνα», για τη διάρκεια των Αγώνων.
Ωστόσο, ο Callais, πρόεδρος της ένωσης βιβλιοπωλών, δήλωσε ότι η προτεινόμενη τοποθεσία της πλατείας της Βαστίλης δεν αποτελεί βιώσιμη λύση και ότι δεν έχει προταθεί καμία άλλη αποζημίωση. «Κανείς δεν πρόκειται να πάει σε αυτή την αγορά», δήλωσε.

(Πηγή/Φωτό: Reuters)

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ