Οι 5 κακές συνήθειες που καταστρέφουν τον ύπνο σας

Τα γλυκά όνειρα μπορούν να πραγματοποιηθούν αρκεί να ακολουθήσεις αυτές τις συμβουλές ύπνου. Ο Δρ Karan Rajan, χειρουργός της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου — και ο οποίος έχει εκατομμύρια ακολούθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης — μοιράζεται την λίστα με τα πέντε κορυφαία πράγματα που καταστρέφουν τον ύπνο σας.

Η άφθονη ξεκούραση – περισσότερες από επτά ώρες τη νύχτα, λέει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ – είναι εξαιρετικά σημαντική για τη συνολική υγεία. Η έλλειψη επαρκούς ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες και διαταραχές αποδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και τη λειτουργία του εγκεφάλου, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, για να μην αναφέρουμε την επιδείνωση των ψυχικών ασθενειών και των διαταραχών της διάθεσης.

Ο Rajan εξιστόρησε τις κακές συνήθειες σε ένα βίντεο TikTok που επανεμφανίστηκε πρόσφατα, το οποίο συγκέντρωσε εκατοντάδες χιλιάδες προβολές. «Ο ύπνος σας καταστρέφεται από πέντε κοινές συνήθειες», ξεκινά ο Rajan το viral κλιπ.

@dr.karanr Replying to @ZombieRazor ♬ Bach unaccompanied cello suite “Prelude” – Jianteng

 

1. Τρως πριν κοιμηθείς

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού λίγο πριν ξαπλώσετε μπορεί να καταστρέψει τον ύπνο σας, αυξάνοντας τις πιθανότητές σας για δυσπεψία στη μέση της νύχτας.

«Χρειάζονται 90 λεπτά για να αδειάσει το 50% του στομάχου σας στο λεπτό έντερο, επομένως όσο πιο γεμάτο είναι το στομάχι σας, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα παλινδρόμησης οξέος», είπε.

Αντίθετα, ο γιατρός πρότεινε να περιμένετε δύο έως τρεις ώρες για να κοιμηθείτε αφού φάτε ένα μεγάλο γεύμα.

2. Πίνεις νερό πριν κοιμηθείς

Μπορεί να θέλετε να ξανασκεφτείτε να έχετε αυτό το μεγάλο μπουκάλι νερό στο κομοδίνο σας. Το σώμα αυξάνει την παραγωγή της ορμόνης ADH κατά τη διάρκεια του ύπνου, η οποία «κατακρατά το νερό και καταστέλλει την ανάγκη σας για κατούρημα», είπε ο Rajan.

«Αν πίνετε πολύ νερό πριν τον ύπνο, μπορεί να καταστείλει την παραγωγή της ADH [ορμόνης] – έτσι ουρείτε περισσότερο και ξυπνάτε περισσότερο και καταστρέφει τον ύπνο σας», συνέχισε.

3. Το κρεβάτι σας είναι πολύ ζεστό

Είναι κρίσιμο να παραμείνετε ψύχραιμοι αν θέλετε αυτή τη γλυκιά οκτάωρη ξεκούραση.Στο βίντεο, ο Rajan έδειξε ένα γράφημα που δείχνει ότι η μέγιστη θερμοκρασία του σώματος φτάνει συνήθως στις 7 μ.μ., μετά την οποία πέφτει, προκαλώντας υπνηλία. Αλλά αν το δωμάτιο ή το κρεβάτι σας είναι πολύ ζεστό, μπορεί να διαταράξει αυτόν τον φυσικό κύκλο.«Υπάρχει αυξημένη παραγωγή μελατονίνης», είπε. «Βασικά, το σώμα μας πρέπει να γίνει πιο δροσερό για να κοιμάται πιο γρήγορα».

4. Πίνεις πολύ

Ο Rajan συνέστησε να μην πίνετε αλκοολούχο ποτό πριν από τον ύπνο, καθώς μπορεί να έχει επίδραση στον τύπο του ύπνου που έχετε.

«Το αλκοόλ αναστατώνει τον ύπνο REM», εξήγησε, το οποίο είναι το στάδιο στον κύκλο ύπνου όπου κάνεις όνειρα, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ. Το ποτό συχνά μας κάνει να «λιποθυμούμε» γρήγορα και μετά μας κάνει να παραμείνουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο πρώτο στάδιο του REM — εκμηδενίζοντας έτσι τον κύκλο του ύπνου σας και αναγκάζοντας σας να ξυπνάτε σε περίεργες ώρες της νύχτας.

5. Καταναλώνεις καφεΐνη πολύ αργά

Ο Rajan συνιστά να σταματήσετε την καφεΐνη αρκετές ώρες πριν έρθει η ώρα να ξαπλώσετε. Εξήγησε ότι η καφεΐνη μπορεί να μπλοκάρει έναν νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται αδενοσίνη, που είναι το μόριο που σε κάνει να νιώθεις κουρασμένος.

«Η καφεΐνη δεν σε κάνει να είσαι περισσότερο σε εγρήγορση, απλώς σε κάνει να νιώθεις λιγότερο υπνηλία, γιατί εμποδίζει τη συσσώρευση του μορίου του ύπνου», είπε.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ