Νότια Αφρική: Στο νοσοκομείο ο βασιλιάς των Ζουλού έπειτα από ύποπτη δηλητηρίαση

Νοσηλεύεται σε νοσοκομείο ο βασιλιάς των Ζουλού της Νότιας Αφρικής Μισουζούλου κα Ζουελιθίνη, σύμφωνα με το BBC, έπειτα από ύποπτη δηλητηρίαση, δήλωσε ο παραδοσιακός πρωθυπουργός του βασιλιά. Ενώ προσέθεσε ότι ο βασιλιάς αναζήτησε ιατρική βοήθεια στο Εσουατίνι καθώς δεν νιώθει άνετα να αναζητήσει θεραπεία στη Νότια Αφρική. Η νοσηλεία του βασιλιά, έρχεται μετά τον θάνατο ενός εκ των ανωτέρων συμβούλων του, επίσης μετά από ύποπτη δηλητηρίαση, είπε ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, ο επίσημος εκπρόσωπος του βασιλιά εξήγησε ότι η υγεία του μονάρχη είναι σε άριστη κατάσταση.

Ο Μισουζούλου στέφθηκε τον Οκτώβριο βασιλιάς μπροστά σε χιλιάδες υπηκόους. Όμως, ένας φαύλος αγώνας εξουσίας μαίνεται εντός της βασιλικής οικογένειας για την διαδοχή του θρόνου, ενώ πρόσφατα δημιουργήθηκαν εντάσεις μεταξύ του μονάρχη και του παραδοσιακού πρωθυπουργού. Ο βασιλιάς των Ζουλού δεν έχει επίσημη πολιτική εξουσία και ο ρόλος του μονάρχη στην ευρύτερη νοτιοαφρικανική κοινωνία είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικός, αλλά εξακολουθεί να ασκεί τεράστια επιρροή, με ετήσιο προϋπολογισμό πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση.

Μία ομάδα εντός της βασιλικής οικογένειας έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη, καθώς αμφισβητεί τη διαδικασία με την οποίο ο Μισουζούλου έγινε βασιλιάς. Ενώ υποστηρίζουν πως νόμιμος διάδοχος του βασιλιά Γκουντγουίλ Ζουελιθίνι είναι ένας άλλος γιος, ο πρίγκιπας Σιμακάντε.

Ο βασιλιάς Ζουελιθίνι είχε έξι συζύγους και τουλάχιστον 26 παιδιά.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ