Νίγηρας: Χωροφύλακας και τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν έπειτα από επίθεση

Χωροφύλακας και τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν στον Νίγηρα σε «περίπλοκη επίθεση» τρομοκρατών σε οδικό άξονα που συνδέει την Τοροντί με τη Μακαλοντί, στην περιφέρεια Τιλαμπερί (νοτιοδυτικά), κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο, ανακοίνωσε ο στρατός το Σαββατοκύριακο.

Την Παρασκευή το μεσημέρι, «περί τις 13:40 [σ.σ. τοπική ώρα· 15:40 ώρα Ελλάδας], απόσπασμα της χωροφυλακής σε αποστολή συνοδείας στο τμήμα Τοροντί-Μακαλοντί έγινε στόχος περίπλοκης επίθεσης τρομοκρατών», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Νίγηρα.

Σύμφωνα με τον απολογισμό του επιτελείου, «απεβίωσαν» πέντε άνθρωποι, χωροφύλακας και τέσσερις πολίτες, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 19, ανάμεσά τους επτά χωροφύλακες, πέντε στρατιωτικοί και επτά πολίτες, που διακομίστηκαν σε νοσοκομείο στη Νιαμέ.

«Στην πλευρά του εχθρού, δυο τρομοκράτες σκοτώθηκαν» στην «ενεργητική αντίδραση» των δυνάμεων του Νίγηρα.

Ο στρατός του Νίγηρα προχώρησε στην κατάσχεση πέντε μοτοσικλετών, δυο τουφεκιών εφόδου AK-47 και ασυρμάτου.

Οι κοινότητες Τοροντί και Μακαλοντί, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, απέχουν αντίστοιχα 55 και 96 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

Το αστυνομικό τμήμα της Μακαλοντί, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης πριν από τα σύνορα του Νίγηρα με την Μπουρκίνα Φάσο, έχει γίνει επανειλημμένα στόχος επιθέσεων αποδιδόμενων σε τζιχαντιστές. Τον Μάρτιο, «βαριά οπλισμένοι» άνδρες το πυρπόλησαν, τραυματίζοντας πολίτη.

Η περιφέρεια Τιλαμπερί, στη ζώνη των τριεθνών συνόρων του Μαλί, της Μπουρκίνα Φάσο και του Νίγηρα, χαρακτηρίζεται ορμητήριο τζιχαντιστών του Σαχέλ, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους στη Μεγάλη Σαχάρα (ΙΚΜΣ).

Για χρόνια, το τμήμα αυτό του Νίγηρα γίνεται συχνά στόχος τζιχαντιστών, παρά τη μαζική ανάπτυξη αντιτζιχαντιστικών δυνάμεων και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί.

Πάνω από 10.800 άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, από περίπου δέκα χωριά στο νομό Σε, στην ίδια περιοχή, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τις αρχές του Ιουλίου, έπειτα από επιθέσεις, ανέφεραν την περασμένη Τετάρτη οι τοπικές αρχές και πηγές προσκείμενες σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών ο Νίγηρας έχει την υποστήριξη –από τη σκοπιά του εφοδιασμού και της εκπαίδευσης των στρατιωτικών του– της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Ιταλίας, της Γερμανίας και του Βελγίου.

Η χώρα είναι ταυτόχρονα αντιμέτωπη με φονικές επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ και του Ισλαμικού Κράτους στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ) στο νοτιοανατολικό της τμήμα, που γειτονεύει με το Τσαντ και τη Νιγηρία.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ