Καύσωνας: Μικρή ανάσα και επανέρχεται… δριμύτερος μέσα στην εβδομάδα – Πού ξεπέρασε τους 40 βαθμούς ο υδράργυρος

Το βοριαδάκι που φύσηξε και έδιωξε τον καύσωνα, θα είναι ένα μικρό διάλειμμα όπως όλα δείχνουν. Η θερμοκρασία έπεσε λίγο σήμερα, αν και σε ορισμένες περιοχές της χώρας ο υδράργυρος παρέμεινε στα ύψη, δείχνοντας 40 βαθμούς Κελσίου. Κρήτη, Πάτρα και Λακωνία ήταν μερικές απ’ αυτές τις περιοχές που «έβρασαν» και σήμερα, Κυριακή. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας ο υδράργυρος θα πάρει ξανά την ανηφόρα, ενώ σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, η διάρκεια του νέου καύσωνα θα είναι μεγαλύτερη αυτή τη φορά.

Η ατμόσφαιρα πάντως και σήμερα ήταν αποπνικτική, κι έτσι πολλοί κατέφυγαν στις γύρω παραλίες. Άλλοι πάλι προτίμησαν την δροσιά του air condition, μέσα στα σπίτια τους. Πάντως, οι αρχές και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αέρας και ζέστη συνιστούν ένα επικίνδυνο «κοκτέιλ» που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση πυρκαγιών.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους από την ερχόμενη Πέμπτη τα μελτέμια θα διαδεχθούν και πάλι οι υψηλές θερμοκρασίες.

Πού ξεπέρασε τους 40 βαθμούς ο υδράργυρος

Πτώση σημείωσε η θερμοκρασία την Κυριακή 16/07 σε ολόκληρη τη χώρα, ωστόσο σύμφωνα με δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr οι μέγιστες θερμοκρασίες στη Δυτική Ελλάδα και στη Νότια Κρήτη, ξεπέρασαν τοπικά τους 40 βαθμούς.

78 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες άνω των 37 βαθμών Κελσίου. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί όπου καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες της ημέρας.

Οι υψηλές τιμές θερμοκρασίας του αέρα και η απουσία ισχυρών ανέμων στα πελάγη μέχρι το Σάββατο 15/7, οδήγησαν σε αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας στα ελληνικά πελάγη.

Η θερμοκρασία στα πρώτα 10 cm βάθος εκτιμάται από δορυφορικές μετρήσεις στο Βόρειο, Κεντρικό, και Νοτιοδυτικό Αιγαίο μεταξύ 27-28°C, τιμές περίπου 3°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

 

Μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής οι πολίτες αναζητούσαν μία ανάσα δροσιάς στις παραλίες, που παρέμεναν ασφυκτικά γεμάτες.

Δείτε την πρόγνωση του καιρού από τον Τάσο Αρνιακό:

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ