Καύσωνας «Κλέων»: Σε «κόκκινο συναγερμό» για την θερμή εισβολή – Μπαίνει σε πολυήμερο «καμίνι» η χώρα

«Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει στον κρατικό μηχανισμό, ενόψει της έλευσης του πρώτου καύσωνα για το φετινό καλοκαίρι. Ο «Κλέων» αναμένεται να πλήξει από αύριο (Τετάρτη, 12/7) την χώρα μας, με θερμοκρασίες που αναμένεται να φτάσουν ακόμη και τους 45 βαθμούς κελσίου. Πρόκειται για έναν από τους ισχυρότερους καύσωνες την τελευταία 6ετία στην χώρα μας.

Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν τεθεί σε ετοιμότητα για την πολυήμερη θερμική εισβολή και την αντιμετώπιση τυχόν συνεπειών, με δεδομένο ότι νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι ο καύσωνας ενδέχεται να είναι ακόμα πιο έντονος και με μεγαλύτερη διάρκεια.

Στην πρωινή σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με την συμμετοχή 10 υπουργών και υφυπουργών συζητήθηκαν όλα τα μέτρα για την προστασία των πολιτών.

Μέτρα προστασίας:

-Αυξάνονται οι βάρδιες του ΕΚΑΒ και περιορίζονται οι άδειες και τα ρεπό των εργαζομένων.

-Αυξάνεται ο αριθμός των ασθενοφόρων και των κινητών μονάδων.

-Όχημα ταχείας επέμβασης ( με γιατρό και διασώστη) θα καλύπτει όλο το παραλιακό μέτωπο.

-Σε επιφυλακή όλα τα νοσοκομεία.

-Σε επιφυλακή θα βρίσκεται το σύνολο του πυροσβεστικού σώματος, δήμοι και περιφέρειες.

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ανέφερε: «Τη μέγιστη δυνατή ευθύνη όλων μας, δεν επιτρέπονται ειδικά αυτές τις ημέρες, συμπεριφορές αμέλειας σε ότι έχει να κάνει με τους κινδύνους πρόκλησης πυρκαγιάς».

«Καμίνι» από σήμερα το κέντρο

Με καπέλα, ρούχα στο κεφάλι, ομπρέλες και άφθονο νερό προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την αφόρητη ζέστη όσοι κινούνται στο κέντρο της Αθήνας. Πολίτες αναζητούν μερικές ανάσες κάτω από τα δέντρα, στην Ερμού. Οι βάζουν αντιηλιακό, ενώ άλλοι κάθονται στην πλατεία για ηλιοθεραπεία.

Ανυπόφορη είναι η αναμονή στις στάσεις λεωφορείων. Οι επιβάτες δίνουν μάχη για να βρουν ένα σημείο που δεν τους χτυπά ο ήλιος. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, ο καύσωνας ενδέχεται να μας ταλαιπωρήσει μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Σε «κόκκινο συναγερμό» η Πυροσβεστική

Oι υψηλές θερμοκρασίες θα είναι εξαιρετικά δύσκολες για όλους αλλά παράλληλα θα είναι και επικίνδυνες. Υπό τον φόβο της πρόκλησης πυρκαγιών, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και των ανέμων, όλα τα εναέρια μέσα θα είναι σε ετοιμότητα.

Συγκεκριμένα, έχουν τεθεί σε ετοιμότητα 89 εναέρια μέσα, 49 μισθωμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα, 40 εναέρια μέσα του Εθνικού εναέριου στόλου. Στο μεταξύ, 205 ξένοι πυροσβέστες από Ρουμανία, Γαλλία, Μάλτα, Σλοβακία, Βουλγαρία και Γερμανία έρχονται για τους μήνες του Ιουλίου και Αυγούστου συνδράμοντας στην χώρα μας.

Οι πυροσβέστες αυτοί θα εγκατασταθούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Αρχαία Ολυμπία.

Καύσωνας «Κλέων»: Τα νεότερα μετεωρολογικά στοιχεία και οι χάρτες

Η επέλαση του καύσωνα θα ξεκινήσει από αύριο (Τετάρτη 12/7) και αναμένεται να διαρκέσει έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η ΕΜΥ επικαιροποίησε σήμερα το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για τον καύσωνα, σημειώνοντας πως θα διαρκέσει τουλάχιστον έξι ημέρες, οι πιο θερμές εκ των οποίων θα είναι η Παρασκευή (14-7-2023) και το Σάββατο (15-7-2023).

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, σταδιακή άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία στη χώρα τις επόμενες ημέρες καθώς πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα καλύψουν την Μεσόγειο. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του θερμού κύματος, είναι ότι θα επηρεάσει το σύνολο των 22 χωρών που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα, καθώς και τα Βαλκάνια, όπως φαίνεται στον χάρτη που ακολουθεί.

Ο χάρτης αποτυπώνει την θερμοκρασία σε υψόμετρο 1500 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας την Παρασκευή 14/07. Το ύψος των 1500 μέτρων χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία για την παρακολούθηση της κίνησης θερμών και ψυχρών αερίων μαζών.

Στην χώρα μας κορύφωση της θερμής μεταφοράς αναμένεται το τριήμερο Παρασκευή 14/07 – Κυριακή 16/07, οπότε θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να φτάνουν στα επίπεδα των 42-44 βαθμών Κελσίου.

Ακολουθούν δύο ενδεικτικοί προγνωστικοί χάρτες:

Δείτε LIVE την πορεία του καύσωνα

Δείτε την πρόγνωση του καιρού από τον Τάσο Αρνιακό:

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ