Κατάρρευση γέφυρας στην Πάτρα: 450 τόνοι οι πλάκες που έπεσαν – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των διασωστών

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των διασωστών για την κατάρρευση της γέφυρας στην Πάτρα που στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους στις 23 Ιουλίου 2023.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», σε διάστημα πέντε λεπτών από την κατάρρευση της γέφυρας στο σημείο βρίσκονταν οκτώ διασώστες. «Θεωρούσαμε ότι έχει πέσει κάποιο κομμάτι, όχι ότι είχε φύγει ο δρόμος», ανέφερε συγκεκριμένα ένας εκ των διασωστών, που μετείχαν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Σύμφωνα με το pelop.gr, το πρώτο άτομο που εντοπίστηκε και απεγκλωβίστηκε ήταν υπάλληλος της εταιρείας, η οποία εκτελούσε εργασίες στο σημείο. Οριακά είχαν καλυφθεί τα πόδια του. Βρισκόταν στο πάνω μέρος της πεσμένης γέφυρας, εκεί που τα συντρίμμια είχαν δημιουργήσει ένα «V» και είχαν «εγκλωβιστεί» δυο μηχανήματα.

Παράλληλα, διασώστες της ΕΜΑΚ εντόπισαν εγκλωβισμένο άνδρα στο κάτω μέρος, όπου η αριστερή πλάκα έπεσε στην οδό Διοδώρου. Φαινόταν ο γοφός και τμήμα του δεξιού ποδιού του. Tο σώμα του βρισκόταν καταπλακωμένο ανάμεσα σε σίδερα που τον πίεζαν, χωρίς ευτυχώς κάποιο απ’ αυτό να τον έχει τραυματίσει.

Με τη χρήση ειδικών εργαλείων οι διασώστες άνοιξαν «δρόμο» και μετά από 15 λεπτά, απεγκλωβίστηκε και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο ο 22χρονος πολυτραυματίας, που κατέληξε πριν από δύο ημέρες στη ΜΕΘ.

Ακόμη, το τρίτο άτομο που εντόπισαν είναι ο 33χρονος που ανασύρθηκε νεκρός.

Τα σωστικά συνεργεία οδηγήθηκαν στο σημείο από νεαρό που φώναζε πως εκεί ήταν ο πατέρας του. Κάτω από τη δεξιά πλάκα που κατέρρευσε, περίπου στα 3 μέτρα βάθος, εντοπίστηκε πεσμένος ανάσκελα, φέροντας βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Δείτε το νέο βίντεο ντοκουμέντο

450 τόνοι οι πλάκες που έπεσαν

Αρχικά, ζητήθηκε για την απομάκρυνση των συντριμμιών η συνδρομή μικρών σκαπτικών μηχανημάτων, τα οποία «χειρουργικά» θα αφαιρούσαν σιγά- σιγά μικρά τμήματα, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των διασωστών της ΕΜΑΚ κάτω από χαλάσματα.

«Στον σεισμό όταν πέφτει ένα κτίριο, το κτίριο αυτό έχει πλάκες 12-15 εκατοστά και δημιουργούνται κενά από τα δοκάρια που υπάρχουν. Εδώ υπήρχαν συνεχόμενα μπάζα γιατί ήταν ένας δρόμος γύρω στο 1.20εκ. συμπαγές μπετόν, ήταν ελάχιστα τα κενά και ήταν ιδιαιτέρως επικίνδυνο να ενεργήσουμε» ανέφεραν στην εφημερίδα έμπειρα στελέχη της Πυροσβεστικής.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι δυο πλάκες 700 τ.μ. που κατέρρευσαν και έφεραν 100 με 150 τόνους σίδερα και περίπου 350 τόνους μπετόν.

Τέλος, στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης χρησιμοποιήθηκε όλος ο εξοπλισμός που προβλέπεται σε περιπτώσεις σεισμού, καθώς το περιστατικό αντιμετωπίστηκε σαν ένα μεγάλο εκτενές συμβάν σεισμικού αποτελέσματος.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ