Καιρός: Μονάχα για λίγο ξαποσταίνει και ξανά προς τον… καύσωνα τραβά

Ελαφρώς πιο υποφερτός, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, αναμένεται να είναι σήμερα Δευτέρα 17 Ιουλίου ο καιρός με την θερμοκρασία να είναι μειωμένη, κυρίως στο Αιγαίο, όπου και αναμένονται μελτέμια, ωστόσο τα 40άρια θα επιμείνουν σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, τα 40άρια θα επιμείνουν κυρίως στα δυτικά της χώρας, καθώς η θερμοκρασία εκεί μπορεί φτάσει και τους 41 βαθμούς Κελσίου. Εκτός από τα βόρεια και τα νησιά, όπου ο υδράργυρος θα πέσει ελαφρά, αρκετή ζέστη αναμένεται στις υπόλοιπες περιοχές.

Μπορεί το βοριαδάκι που άρχισε να φυσάει από χθες Κυριακή 16 Ιουλίου να έδιωξε τον καύσωνα, ωστόσο φαίνεται πως πρόκειται για ένα μικρό διάλειμμα.

Η θερμοκρασία έπεσε λίγο την Κυριακή, αν και σε κάποιες περιοχές, όπως στην Κρήτη, την Πάτρα, τη Λακωνία η θερμοκρασία παρέμεινε στα ύψη φτάνοντας ακόμα και τους 40 βαθμούς.

Τώρα, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι από τα μέσα της εβδομάδας, κυρίως από την Πέμπτη και μετά, ο υδράργυρος θα αρχίσει να παίρνει και πάλι την ανηφόρα, ενώ τονίζουν πως η διάρκεια του νέου κύματος καύσωνα θα είναι μεγαλύτερη.

Πού ξεπέρασε τους 40 βαθμούς ο υδράργυρος

Πτώση σημείωσε η θερμοκρασία την Κυριακή 16/07 σε ολόκληρη τη χώρα, ωστόσο σύμφωνα με δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr οι μέγιστες θερμοκρασίες στη Δυτική Ελλάδα και στη Νότια Κρήτη, ξεπέρασαν τοπικά τους 40 βαθμούς.

78 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες άνω των 37 βαθμών Κελσίου. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί όπου καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες της ημέρας.

Οι υψηλές τιμές θερμοκρασίας του αέρα και η απουσία ισχυρών ανέμων στα πελάγη μέχρι το Σάββατο 15/7, οδήγησαν σε αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας στα ελληνικά πελάγη.

Η θερμοκρασία στα πρώτα 10 cm βάθος εκτιμάται από δορυφορικές μετρήσεις στο Βόρειο, Κεντρικό, και Νοτιοδυτικό Αιγαίο μεταξύ 27-28°C, τιμές περίπου 3°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής οι πολίτες αναζητούσαν μία ανάσα δροσιάς στις παραλίες, που παρέμεναν ασφυκτικά γεμάτες.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ