Κίμωλος: Το νησί της κιμωλίας που μοιάζει σαν ζωγραφιά

Η Κίμωλος πήρε το όνομά της από την ελληνική λέξη κιμωλία και αυτό επειδή το νησί διαθέτει πλούσια κοιτάσματα λευκής κιμωλίας. Είναι νησί ηφαιστειογενές με παρθένες παραλίες, κρυστάλλινα νερά,  γραφικά χωριά, πολλά μονοπάτια και υπέροχη θέα.

Παρόλο που το νησί είναι άνυδρο, η χλωρίδα του αποτελείται από πολύ μεγάλο αριθμό αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Έντονη είναι η παρουσία της φραγκοσυκιάς, η οποία ως γνωστόν ευδοκιμεί σε άνυδρα και πετρώδη εδάφη. Επίσης, πολύ συχνά συναντάμε σκίνους, μυρτιές, θυμάρια, φίδες, κρινάκια της άμμου, πουρνάρια, καπαριές, αρμυρίκια, άγριο αγιόκλημα, κ.α.

Στην πανίδα του νησιού, συμπεριλαμβάνονται η Μεσογειακή φώκια Monachus – monachus, θαλάσσιες χελώνες, αχινοί, πίνες, κοράλλια, αστακοί, πολλά είδη ψαριών, η μπλε σαύρα, η κόκκινη οχιά (απειλούμενο είδος), γεράκια, θαλασσοκόρακες, πέρδικες, γλάροι, αγριοπερίστερα, στρουθιόμορφα κ.α. Αποδημητικά, όπως ερωδιούς, κύκνους, βαλτόκιρκους, αμμοσφυριχτές, σκαλίδρες, λεπτοραμφόγλαρους κ.α.

Ιστορία

Η ιστορία της Κιμώλου χρονολογείται από την αρχαιότητα, με στοιχεία ανθρώπινης κατοίκησης από τη νεολιθική περίοδο. Το νησί ήταν σημαντικό κέντρο εμπορίου την αρχαιότητα, με τη στρατηγική του θέση ανάμεσα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο να το καθιστά κόμβο εμπόρων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών, η Κίμωλος πρωτοκατοικήθηκε την ύστερη νεολιθική περίοδο (περ. 5300-4500π.Χ), ενώ η ανθρώπινη παρουσία στο νησί φέρεται να συνεχίστηκε κατά την Πρωτοκυκλαδική, τη Μυκηναϊκή, τη Γεωμετρική, την Αρχαϊκή, την Κλασσική και την Ελληνιστική περίοδο.

Υπάρχουν ακόμα τμήματα της αρχαίας πόλης της Κιμώλου, ερείπια σπιτιών, καθώς και λαξευμένοι τάφοι στο σημείο που ήταν η νεκρόπολη.

Ήθη – Έθιμα

Ονειρομαντεία: Σύμφωνα με το παλαιό έθιμο, στις 24 Νοεμβρίου, την παραμονή δηλαδή της εορτής της Αγίας Αικατερίνης, οι οικογένειες πηγαίνουν πρόσφορα στην εκκλησία και μετά τον Εσπερινό, παίρνουν το κεντρικό μέρος του πρόσφορου με τη σφραγίδα. Οι νεαρές κοπέλες το τοποθετούν κάτω από το μαξιλάρι τους και για τρία βράδια λένε μία επίκληση προς την Αγία Αικατερίνη, η οποία, σύμφωνα με το έθιμο, θα εμφανίσει στο όνειρο της κάθε κοπέλας αυτόν που θα παντρευτεί.

Κάψαλος: Την παραμονή της γιορτής του Τιμίου Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου) ανάβουν μια φωτιά στην οποία καίνε τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς και πηδούν τρεις φορές πάνω από αυτήν, με τη συνοδεία μουσικής και τραγουδιών.

Είδη τουρισμού

Πολιτιστικός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, οινοτουρισμός, επαγγελματικός τουρισμός, κοινωνικός τουρισμός, θαλάσσιος τουρισμός, αθλητικός τουρισμός, περιπατητικός τουρισμός, εναλλακτικός τουρισμός, οικοτουριστιμός, ακόμη και βοτανολογικός τουρισμός.

Παραλίες

Με αμμουδιάΜε βότσαλοΜε βράχια
ΚαλαμίτσιΚλήμαΚαρράς
Μαυροσπήλια οργανωνμένηΛιβαδάκιΡέμα/Γούπα
Μοναστήρια+βότσαλοΖαχαριάς+άμμο
Πράσσα (Αη Γιώργης) οργανωμένη
Άγιος Νικόλαoς+βότσαλο
Ψάθη
Εννιάς
Αλυκή
Μπονάτσα οργανωμένη
Σούφι
Στέντα
Μακρυπούντα
Αθηνιάς
Βρουλίδι
Θέρμα
Κάστρο+βότσαλο
Αγιόκλημα
Γαμπάς
Δέκας οργανωμένη
Αμμώνι οργανωμένη
Ελληνικά οργανωμένη
 
 

Αξιοθέατα

  1. Το Κάστρο, κατασκευής του 13ου αιώνα,  αποτελείται από το Παλιό και το Καινούργιο Χωριό.
  2. Το κάστρο του Αγίου Γεωργίου.
  3. Το Αρχαιολογικό Μουσείο.
  4. Το Λαογραφικό Μουσείο.
  5. Την αρχαία πόλη.
  6. Τους αρχαίους τάφους από τη Μυκηναϊκή μέχρι την Ελληνιστική περίοδο.
  7. Τις εγκαταστάσεις ιαματικών λουτρών με σταθερή θερμοκρασία 38 βαθμούς Κελσίου.
  8. Σπηλιές που βρίσκουν καταφύγιο οι Μεσογειακές φώκιες, Monachus-Monachus.
  9. Η εκκλησία του Χριστού, κατασκευής του 1592.
  10. Ο ναός της Παναγίας της Οδηγήτριας, του 15ου αιώνα.
  11. Οι γραφικοί Ανεμόμυλοι.

Φυσικά αξιοθέατα

Το Σκιάδι, είναι ένα πέτρινο αξιοθέατο σε μορφή μανιταριού, το οποίο οφείλει την ύπαρξή του στα διαφορετικά πετρώματα από τα οποία αποτελείται.

Σπορ

Καταδύσεις, βόλτες με σκάφος, jet ski, ψάρεμα από σκάφος, θαλάσσιο σκι, πεζοπορία, τρέξιμο, windsurfing, kitesurfing κ.α.

Τοπικές συνταγές και τοπικά προϊόντα

1.  Αράντο, ζυμαρικό.

2. Γαλατόσουπα.

3. Σφουγγάτο.

4. Αυγά Μπουλέρι.

5. Μπουλέντα.

6. Μπαζίνα.

7. Αυγά ψητά με ζυμάρι.

8. Κουλουρίδι, ζυμαρικό.

9. Πλατολάζανα, ζυμαρικό.

10.  Λαδένια ζυμάρι, φρέσκια τομάτα, κρεμμύδι και ελαιόλαδο.

11.   Τομάτες λιαστές.

12.   Τηγανίτες με ξερές τομάτες.

13.   Μανούρα τυρί.

14.   Ξερό τυρί.

15.   Ξινό, φρέσκια μυζήθρα.

16.   Τυρένια, τυρόπιτα.

17.   Αμαραθενιές.

18.   Φλάουνες ή κολοκυθένιες.

19.   Ελένια ψωμί με ελιές.

20.   Αθερινόπιτα.

21.   Τοματοκεφτέδες.

22.Κάπαρη.

23.   Μελόπιτα.

24.   Λούζα.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ