Ινδία: Σε φυλάκιση 10 ετών καταδικάστηκαν 10 άτομα για λιντσάρισμα μουσουλμάνου

Δέκα Ινδοί καταδικάστηκαν χθες Τετάρτη στη Ράντσι, πρωτεύουσα της πολιτείας Τζάρκαντ, να εκτίσουν δέκα χρόνια κάθειρξης για το λιντσάρισμα μουσουλμάνου, που πέθανε αφού βασανίστηκε κι εξαναγκάστηκε να φωνάξει ινδουιστικά συνθήματα.

Ο Ταμπρέζ Ανσάρι, 24 ετών, υφίστατο βασανιστήρια επί δώδεκα ώρες το 2019 από άγνωστους, οι οποίοι τον κατηγόρησαν για βιασμό.

Βίντεο με τον νεαρό, το οποίο γνώρισε τεράστια διάδοση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, τον εικονίζει να εξαναγκάζεται να φωνάξει το σύνθημα «Τζάι Σρι Ραμ» («ο Ραμά είναι ο θεός μου»), φράση δημοφιλή στους κύκλους των φανατικών ινδουιστών.

Η αστυνομία συνέλαβε κατόπιν τον Ταμπρέζ Ανσάρι για βιασμό, ενώ βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση. Δεν διακομίστηκε σε νοσοκομείο παρά μέρες αργότερα.

Υπέκυψε στα τραύματά του.

Εξαιτίας του σκανδάλου που προκάλεσε η υπόθεση του λιντσαρίσματος, η αστυνομία εντέλει συνέλαβε 12 ινδουιστές, οι δύο από τους οποίους απαλλάχθηκαν λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

Οι υπόλοιποι δέκα καταδικάστηκαν την περασμένη εβδομάδα. Η ποινή τους, δέκα χρόνια κάθειρξης, ανακοινώθηκε χθες.

Η σύζυγος του θύματος, η Σάιστα Παρβίν, η οποία θεωρεί πως η αστυνομία ήταν συνυπεύθυνη για τον θάνατο του άντρα της, ανακοίνωσε πως θα ασκήσει έφεση.

«Σέβομαι την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά δεν με ικανοποίησε πλήρως. Θα ασκήσουμε έφεση», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο ινδουιστής εθνικιστής ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος έχει επικριθεί επανειλημμένα διότι αποφεύγει να καταδικάσει κρούσματα διαθρησκευτικής βίας, ειδικά από μισαλλόδοξους ομοθρήσκους του, είχε δηλώσει πως αισθάνθηκε «θλίψη» για τον θάνατο του Ταμπρέζ Ανσάρι.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ