ΕΣΥ… ο μεγάλος ασθενής: Πώς μπορεί να αναμορφωθεί – Τι είπε στον Realfm 97,8 ο καθηγητής Ιατρικής, Χρήστος Δερβένης

«Ξεχάσαμε να αξιολογούμε το ΕΣΥ» τόνισε ο Καθηγητής Ιατρικής, Χρήστος Δερβένης μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή. Το θέμα της αναμόρφωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που επί χρόνια αποτελεί τον μεγάλο «ασθενή» άνοιξε για ακόμη μια φορά στην προεκλογική περίοδο με τον «καβγά» των κομμάτων να επικεντρώνεται στο θέμα των προσλήψεων. Αρκούν όμως, οι προσλήψεις για να ενισχυθεί, να εκσυγχρονιστεί και να προσαρμοστεί στις ανάγκες της κοινωνίας;

«Τα συστήματα Υγείας δεν έχουν αξίες διαχρονικές. Σε κάθε εποχή, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, ανάλογα με το ποιες νόσοι απασχολούν τους πληθυσμούς, ανάλογα με τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, ανάλογα με το επίπεδο της τεχνολογίας, πρέπει και τα Συστήματα Υγείας να προσαρμόζονται στις πραγματικές ανάγκες γιατί επί της ουσίας πρέπει να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες» τόνισε ο κ. Δερβένης και πρόσθεσε:

«Επειδή όλα έχουν αλλάξει από την εποχή που ο Παρασκευάς Αυγερινός εισήγαγε το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα το 1983 πρέπει να πιάσουμε και το νήμα από την αρχή. Ο Παρασκευάς Αυγερινός είχε πει ότι πρέπει διαρκώς να αξιολογείται και συνεχώς να προσαρμόζεται το Σύστημα Υγείας γιατί αν αυτό δεν γίνει, όσο καλό και να είναι θα… πεθάνει. Δυστυχώς ενώ το φτιάξαμε, ενώ το ιδρύσαμε, ενώ λειτούργησε θετικά στην αρχή, δεν κάναμε το πιο σημαντικό πράγμα. Ξεχάσαμε να το αξιολογούμε, να βλέπουμε ποιες είναι οι ανάγκες κάθε φορά και να το αναπροσαρμόζουμε. Αν εξαιρέσουμε κάποιες ενδιάμεσες προσπάθειες που έγιναν, στην ουσία δεν μετρήσαμε αν αυτό το σύστημα καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών με αποτέλεσμα να χάσουμε τον δρόμο. Ήρθε και η πανδημία να μας θυμίσει ό, τι είχαμε ξεχάσει. Είχαμε ξεχάσει τις επιδημίες και ότι το Σύστημα πρέπει να είναι έτοιμο για τις ανάγκες που δημιουργούνται και θα είναι ένα από τα κύρια θέματα που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον. Θα επαναληφθούν πανδημίες και πρέπει να μας βρουν προετοιμασμένους ως προς το Σύστημα Υγείας για να μπορέσει να ανταποκριθεί».

Σχετικά με τις προσλήψεις και αν αυτές αρκούν για την αναμόρφωση του ΕΣΥ, ο κ. Δερβένης ανέφερε ότι «καλές είναι οι προσλήψεις. Το ΕΣΥ θέλει κόσμο, αλλά τα ερωτήματα είναι πόσες προσλήψεις χρειάζονται, σε ποιες θέσεις, έχουμε μετρήσει κάτι από όλα αυτά; Επίσης με ποιο σύστημα θα γίνουν αυτές οι προσλήψεις; Με αυτό που είναι αναποτελεσματικό ή με ένα άλλο σύστημα που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών;».

Ο Καθηγητής Ιατρικής υποστήριξε ότι «το θέμα είναι να αναλάβει κάποιος μια πρωτοβουλία και να πει ότι αυτό το Σύστημα Υγείας δεν επαρκεί πια έτσι όπως το έχουν στήσει γιατί είναι άλλες οι ανάγκες μας. Για παράδειγμα στο Σύστημα Υγείας και αλλού όταν εισάγεις μια καινούρια τεχνολογία χρειάζεσαι και άλλους ανθρώπους για να την διαχειριστούν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να καθίσουμε σοβαρά να δούμε ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες, να προσαρμόσουμε όλα τα νέα δεδομένα».

Όπως είπε ο κ. Δερβένης, «κανένα Σύστημα Υγείας δεν είναι η χρυσή ράβδος. Αυτά που χρειάζονται, είναι: καλύτερη οργάνωση συστήματος, καλύτερα εκπαιδευμένο προσωπικό, καλύτερη χρήση της τεχνολογίας. Όλα αυτά πρέπει να μπουν στο τραπέζι, να δούμε τι είδους νοσοκομεία θέλουμε και τι σύστημα Υγείας θέλουμε».

Ακούστε εδώ το ηχητικό:

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ