ΕΝΦΙΑ: «Δώρο- άδωρο» για τις μικρές ιδιοκτησίες η μείωση 10% – Πώς θα γίνει το «κούρεμα» – Παραδείγματα

«Δώρο- άδωρο» η μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις μικρές ιδιοκτησίες, όπως αυτή υιοθετείται με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά ωφέλιμη για όσους έχουν ακίνητη περιουσία μεγάλης αξίας: Για να δει κάποιος «κούρεμα» στον «μνημονιακό» φόρο που πληρώνει για το σπίτι του -σύμφωνα με τη νέα διάταξη που κατατέθηκε στην Βουλή-  θα πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλίσει την κατοικία του για φυσικές καταστροφές. Μια πρόχειρη ματιά στο κόστος ασφάλισης οικίας όμως δείχνει ξεκάθαρα πως για να έχει ένας ιδιοκτήτης ακινήτου πραγματικό όφελος η αξία της περιουσίας του θα πρέπει να ξεπερνά τα… 750.000 ευρώ.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Με άλλα λόγια, μέχρι και αξία περιουσίας που αγγίζει τα 750.000 ευρώ, το ποσό που πρέπει να καταβληθεί για την ασφάλιση του ακινήτου έναντι σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας είναι μεγαλύτερο του κέρδους που θα έχει ο ιδιοκτήτης ακινήτου από το «κούρεμα» κατά 10% του ΕΝΦΙΑ που πληρώνει κάθε χρόνο, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

Παραδείγματα μείωσης ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τα κόστη ασφάλισης

Ας δούμε όμως κάποια παραδείγματα που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές:

  • Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 1ου ορόφου, 70 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας με έτος κατασκευής το 1987, καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ 261 ευρώ το χρόνο. Εάν κάνει ασφάλεια για φυσικές καταστροφές ο φόρος θα μειωθεί κατά 10% δηλαδή θα «κερδίσει» 26,1 ευρώ. Το κόστος ασφάλισης όμως για την κατοικία του ξεκινά από 77,34 ευρώ… για τα βασικά και φτάνει μέχρι και 145,30 ευρώ. Δηλαδή, επί της ουσίας απλά κερδίζει 26,1 ευρώ έκπτωση στο.. κόστος ασφάλισης και την προστασία βέβαια του σπιτιού του!
  • Άλλος ιδιοκτήτης διαμερίσματος 3ου ορόφου, 100 τ.μ. στο Μαρούσι με έτος κατασκευής το 2000, πληρώνει για ΕΝΦΙΑ 504 ευρώ. Εάν το ασφαλίσει ο φόρος θα μειωθεί κατά 10% δηλαδή θα καταβάλλει 50,4 ευρώ λιγότερα. Όμως το κόστος ασφάλισης για το συγκεκριμένο διαμέρισμα ξεκινά από 109,27 ευρώ και φτάνει ως μέχρι και 192,27 ευρώ!
  • Τα πράγματα αλλάζουν όμως για πιο ακριβά περιουσιακά στοιχεία: Ιδιοκτήτης μονοκατοικίας στην Εκάλη, 220 τ.μ. που κατασκευάστηκε το 2020, πληρώνει ΕΝΦΙΑ 2.606 ευρώ ετησίως και αν αποφασίσει να ασφαλίσει το σπίτι θα «κουρευτεί» ο φόρος κατά 260,06 ευρώ. Το κόστος ασφάλισης εδώ ξεκινά από τα 240,38 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 468,75 ευρώ. Αν λοιπόν επιλέξει το φθηνό ασφάλιστρο θα δει πραγματική μείωση στον ΕΝΦΙΑ, έστω 20 ευρώ!!

Έτσι, η νέα πρόβλεψη για «κούρεμα» του ΕΝΦΙΑ δεν λειτουργεί ως κίνητρο για ασφάλιση του σπιτιού, αλλά περισσότερο ως ένα «ερέθισμα» για να μπει κάποιος στην συγκεκριμένη διαδικασία να «προστατευτεί» έναντι φυσικών καταστροφών.

Τι προβλέπει η διάταξη για το «κούρεμα» του ΕΝΦΙΑ

Σε κάθε περίπτωση, με βάση τη νέα διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή, η μείωση του φόρου κατά 10% από το 2024 παρέχεται εφόσον η αξία της ασφαλισμένης κατοικίας έναντι φυσικών καταστροφών δεν είναι χαμηλότερη από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο θα καλύπτει ολόκληρη την αξία του ακινήτου.

Με άλλα λόγια, θεσπίζεται ελάχιστο ασφάλιστρο με βάση το κόστος ανακατασκευής, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Αναλυτικά με τη νέα διάταξη:

  • Το ελάχιστο κόστος μπορεί να αναθεωρείται με Υπουργική Απόφαση.
  • Για την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει η ασφάλιση να καλύπτει το 100% της αξίας της κατοικίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα λαμβάνονται υπόψη οι φορολογήσιμες επιφάνειες της κατοικίας όπως προσδιορίζονται στο περιουσιολόγιο και στο έντυπο Ε9.
  • Η έκπτωση θα υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του «συμπληρωματικού» φόρου που επιβάλλεται, όταν η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ.
  • Η μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το ασφαλισμένο κτίσμα και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου.

Για να λάβει κάποιος τη μείωση 10% πρέπει να έχει ασφαλίσει την κατοικία ή τις κατοικίες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες για ολόκληρο το προηγούμενο έτος. Σε διαφορετική περίπτωση, η έκπτωση είναι αναλογική με τον χρόνο ασφάλισης αλλά με ελάχιστο χρονικό διάστημα τους 3 μήνες τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι για ασφάλιση για 12 μήνες, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%, για έξι μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και για τρεις μήνες στο 2,5%, ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών τον χρόνο.

Για παράδειγμα αν φορολογούμενος πληρώνει ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ, θα έχει το επόμενο έτος έκπτωση 50 ευρώ εάν έχει 12μηνη ασφάλιση ή 25 ευρώ εάν έχει εξάμηνη. Στην περίπτωση που φορολογούμενος κατέχει τρεις κατοικίες που για την πρώτη πληρώνει ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ, για τη δεύτερη 250 ευρώ και για τη τρίτη 150 ευρώ, θα έχει έκπτωση 70 ευρώ στον ΕΝΦΙΑ, εφόσον έχει ασφαλίσει και τα τρία ακίνητα για έναν χρόνο.

Εφόσον ασφαλίσει μόνο την πρώτη κατοικία με ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ, η έκπτωση θα είναι της τάξης των 30 ευρώ.

Το μέτρο αφορά σε περισσότερους από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων με κόστος 26 εκατ. ευρώ για το 2024, 34 εκατ. ευρώ για το 2025, 42 εκατ. ευρώ για το 2026 και 50 εκατ. ευρώ για το 2027.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ